Afla daca te mint angajatii, cu ajutorul tehnicilor FBI

Marti, 18 Octombrie 2011, ora 12:30
4095 citiri
Afla daca te mint angajatii, cu ajutorul tehnicilor FBI
Mihaela Stroe / SURSA: Acta Nonverbal

Minciunile iti pot distruge complet afacerea, mai ales cand esti inselat chiar de oamenii tai de incredere. O licitatie pierduta din cauza angajatului care comunica firmei concurente preturile tale ar putea fi un motiv suficient de puternic sa iti doresti in compania niste experti in detectarea minciunii. Ai de gand sa suni la Politie? Incearca mai bine la FBI!

Biroul Federal de Investigatii (FBI) din Statele Unite este recunoscut pentru tehnicile sale de analiza a comportamentului, si, chiar daca poate parea destul de dura abordarea, compania ta are nevoie de cateva dintre secretele sale.

In primul rand, ai nevoie de specializare in domeniu ca sa detectezi emotiile care apar atunci cand cineva spune o minciuna: frica de a nu fi prins, frica de nu fi crezut, sentimentul de vinovatie ca a spus o minciuna.

De cele mai multe ori, angajatii mint pentru a se proteja pe ei insisi, pentru a-i proteja pe altii, pentru a obtine avantaje sau pentru a-si salva reputatia. Alte motive ar putea fi incercarea de a evita pedeapsa, dorinta de a obtine admiratia celorlalti si de a stabili armonia sociala, ne-a explicat Mihaela Stroe, expert in domeniul aplicarii tehnicilor FBI pentru detectarea minciunii in afaceri.

Tolerarea minciunii inseamna bani pierduti

Detectarea minciunii intr-un context organizational este un proces de durata si necesita o specializare in domeniu, dar efortul merita depus. Chiar daca minciunile sunt inofensive, Mihaela Stroe considera ca nicio minciuna nu trebuie tolerata.

"Toata comunicarea noastra se bazeaza pe incredere si credibilitate, atat in fata colegilor cat si in fata clientilor. In masura in care exista minciuni intre membrii unei echipe, toata eficienta ei dispare, pentru ca se pierd foarte multi bani si timp incercand sa afli adevarul", explica expertul.

Mai mult decat atat, daca judecam din perspectiva banilor pierduti, atunci o minciuna din partea angajatului, in functie de natura ei, iti poate distruge complet planurile de afaceri si, pentru a evita situatia, ai nevoie de pregatire specializata.

"Totul depinde de gravitatea minciunii: una este sa minti ca ai finalizat un proiect (fapt care nu e adevarat) si alta este sa ascunzi ca dai concurentei preturile cu care compania ta participa la o licitatie", completeaza expertul in comunicare nonverbala.

Ai nevoie de specializare in domeniul de detectare a minciunii, tocmai pentru ca oamenii care practica minciuna la nivel corporatist sunt destul de bine antrenati, explica Mihaela Stroe.

"Cel care detecteaza minciuna trebuie sa fie antrenat pentru a depista toate eforturile de ascundere a adevarului de catre cei care sunt suspectati de acest lucru", adauga ea.

Tehnicile FBI, prea dure pentru companii?

Aplicarea tehnicilor folosite de Biroul Federal de Investigatii (FBI) la nivel de companie poate parea dura pentru unii dintre noi, insa aceasta institutie stie foarte bine cum sa valorifice cercetarile stiintifice din domeniul psihologiei umane, prin programele sale de analiza a comportamentului si "profiling".

Tehnicile folosite de institutie sunt secrete, insa expertul FBI Joe Navarro a realizat un model care poate fi urmat cu succes, pe baza experientei sale directe si a sustinerii a 11.000 de interviuri fata in fata cu suspecti, explica Mihaela Stroe, care a lucrat direct cu celebrul agent american.

Ce presupune modelul de detectare a minciunii realizat de Joe Navarro?

Modelul se bazeaza pe interpretarea reactiilor nonverbale de confort si disconfort de catre persoane antrenate pentru a face asta.

"Modelul are la baza conceptul de activare a sistemului limbic al creierului uman (centrul nostru emotional) si se bazeaza pe interpretarea semnalelor nonverbale de confort si disconfort. De ce ma refer la emotii? Pentru ca atunci cand mintim apar urmatoarele tipuri de emotii: frica de a nu fi prins, frica de nu fi crezut, vinovatia pentru a minti, vinovatia pentru ce comportament ai. Toate acestea determina anumite reactii nonverbale care pot fi citite de persoanele care sunt antrenate in acest sens", explica Mihaela Stroe.

Modelul ne indica sa ne bazam pe acele comportamente nonverbale care ne sugereaza confortul sau disconfortul, pe concordanta dintre ceea ce spunem la nivel verbal si ceea ce aratam la nivel nonverbal, si pe gesturile prin care se accentueaza cuvintele.

"O persoana care nu se simte in largul sau, care nu-si accentueaza cuvintele prin gesturi si adopta atitudini neconcordante este, in cel mai bun caz, un prost comunicator, dar poate fi si mai rau, un mincinos", adauga Stroe.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus Pad Go, tableta de buget cu specificații excelente. La ce preț este oferită
OnePlus a introdus pe piață o nouă tabletă, OnePlus Pad Go, o versiune mai accesibilă a modelului OnePlus Pad. Cu un preț de pornire de aproximativ 230 EUR în Europa, tableta promite să...
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în Windows 11. Cum pot fi dezactivate
Microsoft vrea să introducă reclame în meniul de Start al Windows 11, conform informațiilor oferit de utilizatorii beta din Statele Unite. Experimentul se aliniază practicii companiei de a...
#tehnici fbi detectare minciuni, #detectare minciuni companie, #mihaela stroe fbi , #Leadership autentic