5 aspecte de care depinde prima impresie pe care o lasi in intalnirile de afaceri

Luni, 08 Ianuarie 2018, ora 10:26
9860 citiri
5 aspecte de care depinde prima impresie pe care o lasi in intalnirile de afaceri
Foto: Shutterstock.com

Primele impresii sunt nu doar rapide - ne formam o parere despre o noua cunostinta in cateva nanoscunde, dupa cum afirma Withney Johnson, autoarea cartii Disrupt Yourself: Putting the Power of Disruptive Innovation to Work, ci si "incapatanate" - cu greu revenim asupra parerii formate. Si daca, in diverse situatii, ne putem ierta cateva mici greseli, in business, prima impresie face si desface contracte.

Sfatul consultantilor de imagine este, mai degraba, o lunga lista de dos and don'ts, cu ceva mai multe observatii in cea de-a doua categorie.

De ce este mai important ce sa nu faci? Pentru ca, spun expertii, perceptiile negative sunt mai puternice.

Iata cateva dintre cele mai importante recomandari, utile in situatii de networking, in vanzari, dar si in cadrul interviurilor:

Fa-ti temele inainte de intalnirile importante

Este un sfat oferit adesea candidatilor care se prezinta la interviu, dar, de fapt, e o recomandare utila in diferite alte situatii. Orice potential client va aprecia faptul ca ii sunt intelese problemele, inca dinainte de a le expune, si ca i se ofera rapid solutii.

Atentie la limbajul corpului!

O prima impresie favorabila are la baza o atitudine relaxata si plina de incredere, insa deloc aroganta. Incredere in sine trebuie sa transmita si limbajul corpului, insa de la teorie la practica e cale lunga, asta pentru ca nu suntem constienti de toate gesturile noastre.

Specialistii recomanda un mic exercitiu, cu cateva minute inaintea oricarei intalniri care ne provoaca emotii: acesta consta in adoptarea unor posturi care sugereaza siguranta de sine (spatele drept, pieptul adus in fata, privirea sigura, eventual o exersare a strangerii de mana).

Gaseste puncte comune cu interlocutorul

Nu este nevoie sa intrati in detalii personale, dar puteti descoperi ca aveti in comun pasiunea pentru tenis, o diploma obtinuta la aceeasi universitate sau o lectura recenta.

Psihologii vorbesc chiar despre mici trucuri care te ajuta nu doar sa lasi o buna impresie, ci chiar sa ii castigi pe cei din jur de partea ta. Unul dintre acestea este sa le soliciti o favoare; se pare ca a cere ajutorul cuiva, cand este vorba despre mici gesturi, ne atrage simpatia persoanei care ne ofera ajutorul - asa-numitul "efect Benjamin Franklin".

Nu neglija mediul in care iti primesti colaboratorii

Nimic mai neplacut decat sa fii intrebat daca esti fumator, in timpul unei intalniri de afaceri, nu pentru ca interlocutorul vrea sa te invite la cafea, ci pentru ca il deranjeaza mirosul din incapere.

O prima impresie tine si de astfel de detalii, la fel de importante precum tinuta aleasa. Poti evita asemenea situatii cu ajutorul noii tehnologii IQOS - dispozitivul electronic care incalzeste tutunul, nu il arde, eliminand astfel fumul, scrumul si mirosul neplacut.

Nu te transforma in subiectul conversatiei

Este firesc sa oferi detalii despre tine, dar este important si sa iti arati interesul fata de interlocutor. Nu doar a vorbi foarte mult despre noi insine este o greseala, ci si a atinge anumite subiecte care nu lasa o impresie buna.

Fraze de tipul: "Asta imi aminteste de studiile mele la Harvard", "Doar ce m-am intalnit cu X (numele unui important om de afaceri) ", "Pot sa ma angajez la voi, pentru ca am un sef slab pregatit?" nu sunt deloc apreciate.

Sursa foto: Shutterstock.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#succes afaceri, #prima impresie afaceri , #Leadership autentic