Doar cu munca si daruire poti castiga respect intre colegi - Interviu Carmen Orban, Manager IC Fundeni si mama a doi copii

Luni, 25 Ianuarie 2016, ora 15:04
6109 citiri
Doar cu munca si daruire poti castiga respect intre colegi - Interviu Carmen Orban, Manager IC Fundeni si mama a doi copii

Dr. Carmen Orban este manager al Institutului Clinic Fundeni (ICF). Dupa o cariera in medicina si o experienta solicitanta, ca sef de sectie al ATI (anestezie - terapie intensiva), a ajuns in functia pe care o ocupa in prezent.

Dr. Carmen Orban este unul dintre medicii atipici. Dupa ce a preluat fraiele I.C.F., Dr. Orban nu a uitat ca acasa sa fie mama a doi copii, de a caror educatie si siguranta sufleteasca este resposabila.

Potrivit cliseelor, indiferent de functie, orice membru al unei echipe dintr-un spital obisnuieste sa nu faca diferenta intre aceste doua responsabilitati. Dr. Carmen Orban a echilibrat munca vocationala cu maternitatea.

Cum am tras aceste concluzii? Din interviul pe care i l-am luat si pe care il prezentam, foarte pe scurt, in cele ce urmeaza.

Cum a inceput traseul dumneavoastra in medicina?

Primul lucru pe care l-am facut, atunci cand m-am hotarat sa imi dezvolt o cariera, a fost sa imi caut un loc de munca nou, sa nu raman in acela unde m-am format. Acea etapa a vietii insemna lucru non-stop, cu toti doctorii si toate asistentele, garzi facute benevol si mult timp petrecut in spital, din dorinta de a invata.

Tin minte ca faceam intreceri intre noi, colegii, care sa vina in garzi cu seful nostru si dezvoltam un fel de concurenta constructiva, ceea ce a format echipa de lucru.

Ce invata un medic de pe "bancile" primului spital?

Doar cu munca si daruire poti castiga respect intre colegi, adica acea punte catre a construi drumuri cat mai eficiente. Am urmat acest traseu si am ramas cu amintiri frumoase din spitalul de arsi, acolo unde medicii si asistentii aveau o relatie diferita cu pacientii decat ce vazusem pana atunci.

In acel spital am aplicat principiul pe care il mentin si in prezent: daca realizam ca acolo poate fi o persoana draga noua, nu avem cum sa gresim. Si sa nu uitam ca un tratament se aplica in echipa.

Ce inseamna lucrul de echipa intr-un spital de arsi?

Atunci cand m-am mutat acolo, pe sectia ATI, lucrau multi asistenti extrem de devotati. Eram patru anestezisti, care nu ne-am indragit din prima, dar formam o echipa sudata pentru pacienti si invatam unii de la altii.

Cele trei fete asistente erau si studente, aveau si familii, iar in sesiune erau epuizate, schimbau ture. Le-am sustinut cat am putut, iar acum au cariere de succes. Bravo voua, drage Mihaela, Camelia si Liliana!

Anul acesta impliniti 20 de ani de cariera. Cum i-ati rezuma?

Asa este. Totul a pornit in 1996, la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti. Acolo am fost, asa cum era de asteptat, medic rezident. Apoi, am petrecut ani frumosi si solicitanti la spitalul de arsi si la ICF, la inceput ca medic, apoi in pozitia de Top Management.

Fiecare pozitie a avut farmecul ei, pentru fiecare am lucrat intens.

La spitalul de arsi ati trecut prin mai multe functii. Cum priviti aceste schimbari, din punct de vedere medical?

Initial am fost medic specialist la ATI, pentru ca apoi sa devin medic primar, medic coordonator de compartiment si sef de sectie.

Cand am devenit medic primar, acela a fost pasul care se subintelegea de dupa rezidentiat.

In perioada urmatoare primariatului m-am implicat in tot ce a insemnat munca de echipa si actul medical, iar acestea au dus la evolutia mea. Insa, in medicina, aceasta nu este o evolutie tipica, ci un rezultat care duce la cimentarea unei echipe.

Cum ati ajuns manager la ICF?

Atunci cand m-am chinuit sa indrept o mare greseala, si anume ca sectia de terapie intensiva a spitalului de arsi sa fie desfiintata. Era o initiativa total gresita.

Au mai fost incercari in alte spitale si toate au devenit un fiasco, pentru ca este vorba de reguli protocolare, stiinta, medicina, proceduri, tot. Orice pacient poate face oricand o complicatie si ai nevoie de un regim ca cel de la ATI.

Toate aceste initiative pe care le-am avut si pentru care am luptat mi-au construit drumul pana la conducerea Spitalului Clinic Fundeni.

Cum este un manager ca dumneavoastra fata de copiii de acasa?

Mi-am invatat copiii sa daruiasca oamenilor emotii, sa ii ierte si sa ii asculte, dar, mai ales, sa fie veseli si fericiti. Am realizat ca trebuie sa fiu, in aceeasi masura, medic, manager, mama si prietena.

Sunt mandra de copiii mei si de rezultatele pe care le-au obtinut pana la varsta fiecaruia. I-am si rasfatat, recunosc, insa i-am invatat si cum sa respecte limitele societatii. Sunt 2 copii frumosi si educati pentru care as face orice, oricand!

Dr. Carmen Orban este unul dintre exponentii managerilor care nu ii implica pe cei din familie in cariera.

Totusi, aceasta este una rezonanta si publica, mai ales pentru ca vorbim despre Institutul Clinic Fundeni din Bucuresti. Din acest motiv, competenta din familie nu se lasa influentata de cea de la serviciu si viceversa.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Carmen Orban Fundeni, #Carmen Orban interviu, #Carmen Orban manager Fundeni , #Interviuri manageri