Te pricepi sa-ti motivezi echipa? Coaching, cu Dana Burghel

Sambata, 27 Octombrie 2012, ora 00:00
3432 citiri
Te pricepi sa-ti motivezi echipa? Coaching, cu Dana Burghel

Am amintit in articolele trecute despre relatia manager - angajat din punct de vedere al motivatiei profesionale a angajatului.

Fiecare dintre noi avem o inclinatie catre unul, doua sau trei astfel de genuri de motivatie profesionala, dintre cele noua: autonomie, recunoastere, securitate, status, realizare, competitie, autoritate, team player sau peer player.

Angajatul motivat de securitate

Ce am observat in ultimul timp, cu siguranta iesit la iveala din cauza contextului economic, este profilul securitate. Persoane care nu si-au mai manifestat aceasta motivatie de ani de zile, mai ales printre cei din management si chiar top management, sunt acum motivati de acest profil: securitatea.

Cum recunoastem un astfel de profil?

Sunt cei aproape obsedati de reguli si sisteme, cauta ordinea si predictibilitatea, totul la ei este testat, incercat si sunt atrasi de viata de rutina. Printre ei sunt cei care se trezesc dimineata la aceeasi ora, pleaca spre serviciu la aceeasi ora si la fel si spre casa. Sunt foarte curati si ordonati, ii recunoasteti si dupa biroul curat si foarte bine organizat.

Sunt in general perfectionisti, le place ca totul sa fie foarte clar, pana in cele mai mici detalii. Evident ca nu le place noutatea, nu le place sa li se schimbe regulile dupa care 'joaca', avand mereu tendinta de a se intoarce la vechile reguli si metode. Un astfel de profil prefera sa fie singur, nu prea socializeaza, este precaut, evita certurile si conflictele.

In general este genul 'over manage', enervandu-i pe ceilalti cu insistenta de a sti cu tot dinadinsul ce se intampla. Are dificultati in a delega, are dificultati in a-i dezvolta pe ceilalti. In legatura cu stabilirea obiectivelor, are inclinatii spre obiective foarte joase si da vina pe ceilalti pentru greselile proprii. Ii este dificil sa ia decizii si nu este deloc flexibil.

Cum sa conduci o persoana cu aceasta motivatie?

In niciun caz nu discuta obiectivele cu el, impune-le, spune-i-le sau vinde-i-le! Lucreaza indeaproape cu el, explica-i cum sa-si atinga obiectivele in detalii, insa fara presiune! Este unul dintre putinele cazuri in care presiunea trebuie sa fie nula.

Alte actiuni care pot motiva acest profil: anunturi regulate pentru update sau clarificarea unor aspecte: intentii, politici, dezvoltari ulterioare etc., reasigurari cand este pe drumul cel bun.

Angajatul motivat de status

Un alt profil interesant care iese la iveala la cei cu astfel de inclinatii mai ales la varste fragede este profilul status. Sunt cei care isi construiesc constant o imagine si au nevoie sa fie priviti favorabil de catre ceilalti. De obicei sunt foarte muncitori!

In afara muncii cauta casa si masina mai mari decat si-ar permite pentru pozitia pe care o ocupa. Sunt foarte atenti la pozitia sociala a vecinilor, se imbraca bine, au preferinta catre persoane influente. In general fac parte din cluburi cu statut aparte, au nevoie sa se faca remarcati in grupuri si au nevoie sa invinga in disputele cu ceilalti.

Partea mai putin placuta la cei motivati de status este ca au tendinta sa fie distanti fata de ceillati, ofera suport limitat, nu cred in setarea obiectivelor, le este dificil sa dea credit altcuiva si au dificultati in a consilia. De ce? Ca sa nu-si stirbeasca pozitia de expertul echipei din care face parte!

Cum conduci o persoana cu o asemenea motivatie?

Setarea obiectivelor sa se faca prin consultare frecventa si foarte precisa, folosind deseori expresia 'abordare profesionala'.

Intreaba-l ce crede el despre obiective? Sunt obiective rezonabile pentru un asa 'bun profesionist'? Consulta-l in area lui de expertiza in contextul echipei din care face parte, acest lucru ii va intari statutul de profesionist.

Stilul de abordat este de preferat a fi discutia libera, frecventa foarte rara, lunar, iar presiunea sa se faca numai prin intrebari de genul 'cum crezi tu ca ar trebui rezolvata problema x?'

Alte actiuni care pot motiva acest profil: rasplata vizibila pentru performantele sale profesionale, mai ales in fata celorlalti, mergand de la insigne de performer de top, serviete, ace de cravata pana la titluri, abonamete la cluburi de top si, de ce nu, masa impreuna cu managerul, insa numai in localuri foarte speciale!

Data viitoare cand veti vedea ca o anumita persoana se bucura la o insigna sa nu va mirati si sa va aduceti aminte ca va asteapta si alt gen de motivatie, un pic mai costisitoare.

Dana Burghel

executive & team coach

work-life balance coach

Oblio Learning

Dana Burghel are o experienta de 8 ani in coaching (executiv, de echipa, personal, sportiv), domeniu in care s-a specializat dupa o serie de functii de coordonare avute in companii romanesti si multinatioanale, care i-au adus experienta in vanzari, marketing, client service, project management s.a. Abordarea sa in coaching este una pragmatica, focusata pe rezultate concrete iar programele sale sunt construite adaptat, in functie de nevoile fiecarui client.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cum motivezi echipa, #agajat motivat securitate, #angajat motivat status, #coaching Dana Burghel , #Cursuri pentru manageri