Suntem asa cum ne organizam timpul. Ceasul alunga creativitatea

Marti, 14 Octombrie 2014, ora 16:20
2787 citiri
Suntem asa cum ne organizam timpul. Ceasul alunga creativitatea
Sursa foto: Business Week

In lume, oamenii sunt in general impartiti in doua: introvertiti si extrovertiti, persoane care isi organizeaza programul si persoane care improvizeaza, femei (Venus) si barbati (Marte), oamenii care folosesc mai mult partea dreapta a creierului si oamenii care folosesc partea stanga.

Iata insa ca in prezent a mai aparut un criteriu care imparte omenirea in doua: modul in care fiecare isi organizeaza timpul. Exista oameni care depind de timp si oameni care depind de rezultat, conform unui studiu facut de doi profesori de marketing, scrie Business Week.

Cei dependenti de timpul scurs isi programeaza activitatea din fiecare zi cu precizia unui ceas elvetian. Toate activitatile din programul zilnic au timpul delimitat. Ceilalti, la randul lor, lucreaza la un anumit proiect pana cand obtin un rezultat sau pana cand ajung la un punct limita, cand este normal sa se opreasca.

Profesorii Anne-Laure Sellier, de la Stern School of Business, NYU, si Tamar Avnet, de la Syms School of Business, Yeshiva University, cu experienta in domeniu, sustin in urmatoarea lor lucrare, "Journal of Personality and Social Psychology", ca cei care care nu isi programeaza activitatea pot savura mai mult experientele traite si sunt mai fericiti decat cei dependenti de ceas.

In lucrarea lor, Sellier si Avnet apreciaza ca totul se rezuma la sentimentul de control. Deoarece persoanele "dependente" de ceas sunt influentate de trecerea timpului, simt ca au mai putin control asupra vietii lor decat ceilalti, care nu isi stabilesc un program.

In studiul facut de cei doi, subiectii au fost supusi unui experiment care avea la baza yoga. Concluziile acestuia au aratat ca persoanele care nu isi organizeaza programul au simtit ca au mai mult control asupra sarcinilor primite decat cei dependenti de timp, iar performantele lor au fost superioare. In noua lor lucrare ce urmeaza sa fie publicata, cei doi cercetatori prezinta dovezile ca "dependenta" de timp a sufocat creativitatea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#studiu creativitate, #timp creativitate , #Cursuri pentru manageri