Public speaking: 7 pasi pentru o prezentare de impact

Marti, 18 Martie 2014, ora 14:45
5696 citiri
Public speaking: 7 pasi pentru o prezentare de impact

Emotiile, anxietatea si panica sunt binecunoscute si reprezinta probleme cu care fiecare dintre noi ne confruntam in momentul in care avem de sustinut o prezentare cu public. Exista chiar si un studiu realizat de Gallup, in februarie 2001, care atesta aceasta teama.

De fapt, aceasta stare de nervozitate pe care o avem inaintea unui discurs este sanatoasa! Ea arata ca prezentarea este importanta pentru noi si ca ne dorim sa fie de impact. Dar pana nu vei invata sa gestionezi si sa controlezi nervozitatea, nu vei putea sa devii un speaker adevarat.

Prin urmare, iata cativa pasi, de care merita sa tii cont de fiecare data cand sustii o prezentare sau un discurs:

  • Pasul 1: Alege subiectul
  • Defineste clar ce vrei tu si publicul tau si apoi gaseste numitorul comun. Apoi documenteaza-te si familiarizeaza-te cu el. Daca nu esti familiar cu subiectul pe care il prezinti, nervozitatea va creste in mod natural. Dale Carnegie recomanda sa adunam de 14 ori mai mult material decat e nevoie, pentru a avea un discurs bine documentat.

  • Pasul 2: Concepe discursul
  • Un discurs organizat este: usor de inteles, usor de amintit, credibil si agreabil. In primul rand trebuie sa alegi ce vei spune despre subiect. Iar aici vei tine cont de materialul adunat.

    Alege mesajul cheie, dezvolta-l si construieste cuprinsul tau in jurul lui. Creeaza apoi, o introducere de impact si o incheiere memorabila.

  • Pasul 3: Exerseaza-l si imbunatateste-l
  • Ce fac majoritatea oamenilor carora le e teama sa tina o prezentare? Da, ati ghicit - nu repeta discursul.

    Exerseaza-ti discursul si revizuieste-l pana in momentul in care il poti prezenta cu usurinta. Daca folosesti ajutoare vizuale, exerseaza cu ajutorul lor. Termina fiecare sesiune de repetare.

  • Pasul 4: Mergi din timp in sala unde vei sustine prezentarea
  • Du-te mai devreme la locul unde vei sustine prezentarea si plimba-te pe scena. Stai la pupitru si vorbeste la microfon. Exerseaza mersul de la locul tau pana la pupitru, asa cum vei face cand vei fi prezentat.

    Daca este posibil, saluta-i pe cei din audienta atunci cand sosesc si discuta cu ei. Este mult mai usor sa tii un discurs in fata unor prieteni decat in fata unui grup de necunoscuti.

  • Pasul 5: Transforma nervozitatea in vitalitate
  • Cu totii suntem emotionati inaintea unei prezentari. Dar daca te simti bine fizic si psihic, sunt sanse mari ca prezentarea sa iasa foarte bine. Cei din public isi doresc ca discursurile sa fie interesante, stimulative, informative si de divertisment. Ei vor ca tu sa ai succes.

    Aceeasi energie care iti provoaca panica, poate sa fie un avantaj pentru tine. Exploateaza-o si transforma-o in vitalitate si entuziasm.

  • Pasul 6: Sustine discursul implicand publicul
  • In introducere capteaza atentia! Apoi adreseaza-te publicului ca celui mai bun prieten. Fa referire la problemele cu care se confrunta ei si cum pot fi ele rezolvate. Implica-i fizic prin intermediul unor exercitii de grup sau de energizare.

    Daca iti vei concentra atentia asupra mesajului central al discursului tau, sentimentele de nervozitate se vor risipi.

  • Pasul 7: Castiga experienta
  • Experienta construieste incredere, care este un element-cheie al vorbirii in public. Cei mai multi vorbitori incepatori isi dau seama ca anxietatea lor scade dupa fiecare discurs pe care il sustin.

    Inscrie-te la cursuri de specializate de public speaking cum ar fi Speaker Elite, unde poti invata de la probabil cel mai inspirational public speaker din Romania - Andy Szekely, si unde primesti feedback pentru a deveni mai bun.

    .likes&fb_source=feed_opengraph&action_object_map=%7B%22729916577053338%22%3

    A564749290208750%7D&action_type_map=%7B%22729916577053338%22%3A%22og.likes%2

    2%7D&action_ref_map=%5B%5D" target="_blank">Aici poti consulta un curs video gratuit despre public speaking.

    Articol semnat de Calin Iepure, public speaker si trainer certificat ANC, facilitator Speaker Elite

    Antreprenor si consultant in strategie de business, Calin Iepure este public speaker si trainer certificat ANC, facilitator Bootcamp University, facilitator Speaker Elite, facilitator Persuasion Elitesi unul dintre fondatorii clubuluiTimisoara Toastmasters.

    In cadrul Business Days - cel mai important eveniment de Business din Romania - Calin coordoneaza Speaker Support Group motivand si sprijinind speakerii sa-si dezvolte potentialul in arta de a vorbi in public si de a avea impact maxim.

    Ca si Managing Partner in Training Masters Consulting,sustine evenimente si traininguri pe teme legate de persuasiune, comunicare, vorbitul in public,leadership, antreprenoriat, management si folosirea mediului online pentru dezvoltarea afacerii.

    Daca ai intrebari sau vrei sa transmiti un mesaj autorului acestui editorial, lasa un comentariu in sectiunea dedicata de mai jos. Nu uita sa lasi si adresa ta de e-mail, astfel incat sa te putem contacta si sa iti transmitem raspunsul.

    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
    Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
    Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
    #cursuri prezentare, #calin iepure, #impact prezentare , #Cursuri pentru manageri