Critical Thinking: Dezvolta-ti o gandire de castigator

Sambata, 08 Februarie 2014, ora 00:00
2182 citiri
Critical Thinking: Dezvolta-ti o gandire de castigator

Dezvoltarea gandirii critice are doua scopuri fundamentale: sa descifram caile ratiunii si sa ne structuram felul de a gandi. Evident, toti oamenii rationeaza fara sa fi facut o scoala care sa ii invete asta.

Totusi, capacitatea de a analiza informatiile, precum si inclinarea de a aplica filtrul ratiunii cat mai des sunt activitati care functioneaza mai bine atunci cand sunt educate.

Radu Atanasiu, profesor, Adjunct Lecturer si membru al The Advisory Board la Maastricht School of Management Romania vorbeste pentru Business24 despre importanta dezvoltarii gandirii critice si despre beneficiile pe care studentii sai le obtin pe urma participarii la cursurile sale de "Critical Thinking".

Mecanismele care te determina sa iei o decizie

Deciziile noastre, actiunile care decurg din acestea, precum si convingerile pe care ni le formam se bazeaza pe doua mecanisme: cateodata (mai rar decat ne-am inchipui) se bazeaza pe un proces de analiza rationala. Iar alte ori se bazeaza pe emotie si pe scurt-circuite irationale care functioneaza in creierul nostru fara ca noi sa ne dam seama.

Educa-ti creierul sa nu mai ia decizii in locul tau

Este vorba, in principal, de ceea ce se numeste in engleza "cognitive biases", cum ar fi, spre exemplu, "loss aversion" - aversiunea pentru pierdere, care arata ca suntem de 2.5 ori mai afectati de pierderea unei sume decat de castigarea ei.

Un alt exemplu este "time-saving bias", cand, in timp ce conducem pe o autostrada, supraestimam castigul de timp pe care il vom face daca mergem cu 140 km/h in loc de 120 km/h.

Partea buna a acestor ascunzisuri ale mintii e ca sunt ca un roman politist: odata citit, stii cine e criminalul. Daca se intampla sa il citesti a doua oara, nu mai poti fi pacalit, ci vezi clar cum lucrurile se desfasoara intr-o anumita directie.

Sau ca o iluzie optica explicata. Prin analogie, odata ce invatam despre un bias cognitiv suntem mult mai inclinati sa il recunoastem in propriul comportament si sa nu il mai repetam.

De ce ai nevoie de studiu al gandirii critice

Privind mai larg, un absolvent capata niste unelte clare pentru a analiza informatia la care are acces in viata sa profesionala, alte unelte pentru a lua decizii in mod rational, aproape matematic. In acest curs, participantii invata sa fie mai convingatori (cu ceilalti, dar si cu sine). Spre exemplu, un absolvent va sti mai clar cum sa structureze o prezentare.

In ceea ce priveste analiza comportamentelor irationale, cred ca foarte multe dintre acestea se intampla (nu doar la noi in tara) in mediul economic. Asa ca un lider care trece prin cursul de Critical Thinking va sti sa le evite (la el insusi si la oamenii din organizatia pe care o conduce).

Intr-un curs ai ocazia sa antrenezi deprinderile proaspat achizitionate

Cateva dezbateri pe care le-am avut cu studentii din acest an au fost, spre exemplu, despre socialism vs. capitalism, despre cainii vagabonzi, despre legalizarea marijuana, despre principiul ca majoritatea are dreptul sa ia decizii etc.

Cred cu tarie ca e bine sa nu iei de bun un lucru judecat de altii pentru tine (o pre-judecata) si ca, daca din ce in ce mai multi romani ar deprinde acest lucru simplu, atunci am trai intr-o tara mai buna.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#curs gandire critica, #Radu Atanasiu Critical Thinking , #Cursuri pentru manageri