Cat te mult te bazezi pe intuitie in afacerea ta?

Sambata, 30 Martie 2013, ora 00:00
2641 citiri
Cat te mult te bazezi pe intuitie in afacerea ta?

Leadershipul intuitiv devine o necesitate pentru tine, intr-o lume in care a te adapta la situatiile limita, sub presiune si chiar in situatii de conflict, intuitia ramane cea mai puternica arma pe care o detii, tocmai de aceea ar fi pacat sa nu stii sa profiti de ea la maxim.

Dan Vasile, regizor si trainer in cadrul Trainart, iti propune, in primul rand, o definitie a intuitiei.

"Intuitia reprezinta de fapt cunoasterea nemediata de intelect. Nu experienta, nici logica primara. De obicei, aceste resurse (experienta, logica, calcule, previziuni, analize) sunt baza de lucru a unui lider performant. Sau cel putin erau.

Devine insa tot mai evident ca, in vremurile foarte imprevizibile pe care le traim, nu mai sunt suficiente. La acestea trebuie adaugat un 'buton' nou pe care sa apasam cu incredere si pe care de fapt il avem cu totii 'in dotare' dar ne este teama sa il accesam sau nu stim cum sa o facem" , a declarat acesta, pentru Business24.

Tocmai aceasta definitie l-a convins sa puna pe picioare primul program de leadership prin intuitie, impreuna cu Adriana Boscanci, Managing Partner Trainart, pentru ca aceasta resursa (intuitia n.r.), exploatata cu incredere, poate aduce solutii noi in situatii aparent fara iesire, spune expertul.

Ea poate motiva echipe acolo unde s-au epuizat instrumentele clasice de motivare, poate crea "new business" si oferi un "boost" pentru relatiile de orice natura, personala sau profesionala.

In plus, trebuie sa stii sa pui in aplicare leadershipul intuitiv, deoarece intuitia "creeaza veritabile salturi in procesele de lucru la nivel organizational care nu pot fi atinse prin procedurile clasice, in 'safe mode', precizeaza specialistul.

Programul sau, ce poarta numele "Metamorphosis", te ajuta sa acumulezi expertiza in leadershipul intuitiv prin crearea unui dezechilibru temporar (bineinteles in mediu controlat), care te forteaza sa apelezi instantaneu la resurse niciodata accesate.

Ce presupune aceste dezechilibru temporar?

Programul iti propune exercitii de jocuri de rol, simularea unor situatii limita cu decizie instantanee cu teme date sau improvizate de participant, fizicalizarea unor situatii si utilizarea extrem disociata a canalelor de comunicare (verbal, nonverbal, paraverbal etc.).

Exercitiile sunt si individuale si de grup, provocand treptat o mai mare incredere in resursele proprii de creativitate si utilizarea lor exclusiva, in detrimentul tiparelor frecvent accesate.

"Cei care au participat la acest program spuneau ca la final este foarte greu sa povesteasca partenerului de viata ce a facut la atelier, intrucat totul parea foarte simplu, dar foarte complicat si complex in acelasi timp", declara Dan Vasile.

Rezultatul antrenarii "muschiului" leadershipul intuitiv: Inca o arma pe langa logica si ratiune

"Astfel, obisnuinta exersata de-a lungul atelierului de a utiliza acest tip de resurse creeaza uzanta si incredere in acestea, valorizeaza intuitia pe picior de egalitate cu analiza logica si rationala, intrucat acestea doua nu se exclud, ci sunt complementare", explica Dan Vasile.

"Bineinteles ca vorbim despre inceputul crearii unei expertize pentru ca se declanseaza un proces pe care fiecare persoana il gestioneaza autonom. In acest sens, pentru cei care doresc, noi oferim si o sesiune de coaching pentru consolidarea procesului, la distanta de o luna de la atelier. (...) Expertiza in acest tip de leadership este eminamente personala, intima fiecarui participant si nu poate fi copiata ca reteta. Noi asiguram instrumentarul din care fiecare ia ce i se potriveste.", completeaza acesta.

Liderul intuitiv, un actor?

"Asa cum spune Shakespeare, 'Lumea-ntreaga e o scena si toti oamenii-s actori'. Dincolo de aceasta metafora, acesta nu este un training de actorie ci un atelier care imprumuta tehnici din training-ul actoricesc dar si din alte domenii pentru a antrena 'muschiul' leadership-ului intuitiv", spune specialistul.

De ce Metamorphosis?

Numele Metamorphosis a fost inspirat tocmai de catre participantii care, in urma atelierului, au experimentat profunde schimbari in relationare, stabilirea obiectivelor, gestionarea termenelor limita, pozitionare in mediul de lucru, echipa, repozitionare fata de sine.

Metamorfoza este un proces. Orice proces are nevoie de timp iar noi facilitam primii pasi in acest proces de schimbare.

Mai jos regasiti cateva dintre testimonialele participantilor, fara nume sau organizatie:

"Ipostazele in care am fost pusa m-au facut sa ma gandesc cum sunt eu cu mine, cum ma vad ceilalti, cum pot gestiona si altfel diverse situatii, mult mai bine decat prin 'procedurile' clasice."

"Arta cu care ei au imbinat conceptele si instrumentele de lucru au facut ca la sfarsitul programului sa exclam 'aha!', exclamatie care nu face decat sa imi confirme inca o data ca totul in jurul nostru este o optiune."

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
#leadership intuitiv, #program leadership intuitiv, #intuitie in leadership , #Cursuri leadership