Angajatii, cu 50% mai putin productivi dupa Sarbatori. Vezi cum ii poti mobiliza

Sambata, 07 Ianuarie 2012, ora 00:00
3327 citiri
Angajatii, cu 50% mai putin productivi dupa Sarbatori. Vezi cum ii poti mobiliza
Angajati lenesi

Vacantele prelungite, concediile programate dupa sarbatori si starea de moleseala pot duce la scaderea productivitatii angajatilor cu pana la 50% in luna ianuarie. Daca nu esti dispus sa-ti periclitezi afacerea, exista cateva modalitati prin care iti poti mobiliza oamenii.

In majoritatea statelor europene, luna ianuarie este una obisnuita, angajatii beneficiind doar de cate doua zile libere de Craciun si Revelion. Insa, in Romania, productivitatea in companii se poate reduce si la jumatate. In contextul crizei, angajatorii vor sa contracareze aceasta situatie. Vlad Dutescu, managing partner al companei de consultant Sandler Training, a explicat intr-un interviu acordat Business 24 care sunt cele mai bune metode pentru a-ti reactiva angajatii in luna ianuarie.

- Cat de mult credeti ca scade productivitatea angajatilor in luna ianuarie si in ce mod sunt afectate sunt afectate companiile?

- In multe situatii productivitatea scade si la 50%. Sunt doua saptamani in care copiii au vacanta, iar de multe ori parintii isi iau concediu in aceste perioade. Apoi mai exista cel putin o saptamana, intre 3 si 10 ianuarie, in care se "incalzesc" motoarele. Angajatii sunt ocupati cu rapoarte, statistici, analize, business planuri, activitati necesare dar care nu aduc in mod direct venituri.

In plus, mai sunt amatorii de ski, care prefera perioada de dupa Revelion, cand preturile vacantelor nu mai sunt chiar asa de mari.

Daca inainte de criza, angajatorii nu erau deranjati de acest lucru, din 2009 situatia s-a schimbat. Avem o serie de clienti care din cauza situatiei economice vor sa fructifice toti "timpii morti", iar in primele doua saptamani avem programate "teambuildinguri" de lansare a Noului An si de planificare a vanzarilor si activitatilor.

- Cum stam la acest capitol fata de alte state?

- Daca ma uit la colegii nostri din alte tari, aflu ca acestia au doua zile libere de Craciun si doua de Anul Nou. E adevarat ca este important si domeniul in care activezi,dar in cele mai multe situatii ianuarie este o luna normala, si doar august are un statut special.

In aceste state, concediile sunt de aproximativ trei saptamani, iar sarbatorile si zilele libere nu sunt legate prin "punti". Nici macar in tarile latine...

- Care credeti ca sunt cele mai eficiente modalitati prin care poti motiva angajatii imediat dupa sarbatorile de iarna?

- Lucrurile stau destul de simplu in principiu. Statisticile ne arata ca ne situam in acelasi areal cu media tarilor europene din punct de vedere al orelor muncite. Doar ca salarile la noi sunt cam de trei ori mai mici. Asta inseamna ca e nevoie sa devenim de trei ori mai productivi pentru a putea castiga salarii similare.

In realitate mai sunt multe lucruri de facut. Eu nu cred intr-un panaceu universal cand este vorba de motivare. Insa obiectivele ambitioase, recompense pe masura, mana libera in a alege calea de a le atinge - sunt cel putin trei ingrediente esentiale in cresterea motivarii.

- Credeti ca este mai benefic pentru companie ca angajatii sa beneficieze doar de zilele libere legale sau sa li se acorde o vacanta mai prelungita? In cel de-al doilea caz se presupune ca acestia se intorc mai motivati si mai odihniti.

- Este nevoie de concediu, este nevoie de zile libere, si mai ales nu e cazul sa se vina la birou sau sa se mearga pe teren doar "ca sa ne facem ca muncim". Daca nu exista niste rezultate concrete, as prefera sa dau angajatilor liber. Personal cred cu tarie in obiective de atins si nu in program de lucru. Si in salarii pe masura valorii adaugate aduse companiei.

- Ce parere aveti despre motivarea angajatilor cu diverse cadouri sau prime in ianuarie?

- Acesta este un subiect aparte, care tine de politicile de compensatii si beneficii, si aici e important sa tii cont de tot anul. De cele mai multe ori decembrie este "luna cadourilor". Am motivele mele sa cred ca si ianuarie este o buna "luna a cadourilor".

Pe de alta parte, daca sarbatorim decembrie-ianuarie, aprilie-mai si iulie-august, asa cum se intampla in multe situatii, mai raman sapte luni de productivitate...

- Cat de eficienta este setarea de targeturi recompensate cu bonusuri imediat dupa intoarcerea la birou?

- Nu cred ca functioneaza asa. Recomandam clientilor nostri sa finalizeze targeturile si business planurile in perioada fierbinte a lui decembrie, cand este oricum o risipa de timp. Prima saptamana dupa vacanta este pentru action plan-uri. Sunt workshopuri de lucru intr-un mediu informal, care genereaza energia necesara pentru a face saltul de la vacanta la actiune concreta si intensa.

- Poate ca cea mai eficienta metoda este frica - avertizarea angajatilor in legatura cu diverse penalizari in cazul in care nu sunt productivi. Ce parere aveti?

- Morcovul si batul sunt cele mai vechi instrumente de motivare. Problema productivitatii este alta: nu exista obiective clar stabilite, suficient de ambitioase si realiste. Oamenii nu sunt sa aleaga metoda prin care sa le atinga si nu sunt sprijiniti in mod real pe parcursul realizarii acestor obiective.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#motivare angajati, #training manager, #training leadership, #sandler training, #vlad dutescu, #productivitate angajati romani , #Cursuri leadership