Viata ta in lumini de Oscar - Despre coaching prin fotografie

Sambata, 26 Aprilie 2014, ora 00:00
3632 citiri
Viata ta in lumini de Oscar - Despre coaching prin fotografie

Coachingul prin fotografie este cea mai noua tehnica prin care poti invata sa te cunosti pe tine insuti. Ce poate fi mai placut si, in acelasi timp, mai complex decat cateva sesiuni foto si tot atatea sesiuni de discutii... despre tine?

Amalia Savinescu este un coach cu experienta in fotografie, sau fotograf cu studii aprofundate si cunostinte de coaching, care a lansat acest concept: Coaching prin fotografie.

"Am integrat tot ceea ce stiu si ma defineste si am ajuns la coaching prin fotografie, respectiv la Femina Visual Story. Cred in puterea exemplului personal si in capacitatea femeilor de a-si face viata frumoasa, in ciuda complexitatii rolurilor pe care sunt chemate sa le indeplineasca in diferite etape ale vietii", explica specialistul modul in care s-a nascut aceasta idee.

Despre ce inseamna sa te afli sub lumini de Oscar pentru cateva minute, sa exersezi ipostaze (atat personale cat si profesionale) si ce reactie au avut inclusiv barbatii care au apelat la coaching prin fotografie, vorbeste Amalia Savinescu, Photographic Coach, Femina Visual Story Maker, intr-un interviu acordat Business24.

Spuneti-ne, pentru inceput, cateva motive pentru care multe dintre doamne ar trebui sa apeleze la coaching prin fotografie pentru a se cunoaste mai bine - si care sunt situatiile in care trebuie sa apelam la astfel de sustinere.

Coachingul este un parteneriat pentru progres, un proces de transformare bazat pe cunoastere si actiune. Abordarea creata de mine pentru a transforma dorintele doamnelor in realizari este Photographic Coaching. Este o metoda unica, ce imbina cuvintele si imaginile pentru a dezvalui profunzimi si a pune in valoare potentialul uman.

Coachingul prin fotografie este rezultatul alchimiei petrecute in peste 20 de ani de experienta in psihologie, management, resurse umane, profunde cautari personale si proiecte fotografice cu sens. Este un demers orientat spre rezultate, bazat pe cel mai puternic factor de schimbare, emotia. In viziunea mea, acest proces necesita un ochi atent, intuitiv, experimentat si pragmatic.

Acesta le este util celor care isi doresc performanta, clarificari sau sustinere pentru a aborda cu succes anumite provocari. In egala masura, e foarte apreciat de persoanele care doresc sa ofere un cadou de neuitat unei femei, intr-un moment special din viata ei.

Pentru ca Photographic Coaching inseamna si valorizare si celebrarea frumusetii umane, in autenticitatea sa.

Dumneavoastra ati pus bazele Femina Visual Story. Ce este acest proiect, mai exact? Cum decurge o sesiune de coaching Femina Visual Story?

Am reunit proiectele de coaching prin fotografie destinate femeilor sub sintagma Femina Visual Story, o metoda de dezvoltare personala prin cuvinte si imagini.

Este o dedicatie speciala adresata potentialului si frumusetii feminine, creata pentru a le oferi destinatarelor rezultate concrete si imediate, traduse prin cunoastere de sine, descoperirea si acceptarea unor aspecte neglijate ale personalitatii, scoaterea la iveala a unui potential necunoscut, focus si claritate.

Programul are doua componente: cea de coaching si cea de sesiuni foto. Ele nu sunt conditionate una de cealalta, dar se pot combina pentru rezultate deosebite.

Imbinarea verbalizarii cu vizualizarea si cu experienta senzoriala de tip tactil si kinestezic permit reactii de tip "aha" si modificari de atitudine care raman in "portofoliul" personal.

Privite de sine statator, programul de coaching vizeaza obiective de evolutie personala in legatura cu definirea si dezvoltarea identitatii feminine, iar sesiunile foto sunt destinate sa marcheze vizual momente, ipostaze, etape din viata.

Acestea au o importanta componenta artistica, fie ca sunt cerute exclusiv pentru imagine, fie ca sunt dorite pentru a imortaliza emotii.

Principalele tehnici si instrumente de lucru pe care le utilizez sunt:

- Conversatia interogativa;

- Brainstorming vizual (exercitii de vizualizare - verbalizare; selectie stimuli vizuali - proiectie integrativa);

- Sesiune fotografica (instantanee; cadre, roluri, ipostaze, personaje; fotografierea clientului, ancorarea vizuala a ipostazelor, a traseului si a rezultatului dorit);

- Debrief (sesiune wrap-up, rezumat in cuvinte si imagini-cheie);

- Follow-up: verbalizarea experientei, analiza imaginilor finale, inramarea imaginii favorite.

De cate astfel de sedinte e nevoie pana cand ajungem sa ne cunoastem suficient de bine?

Programul Femina Visual Story este flexibil, il adaptez in functie de personalitatea fiecarui client. In principiu, consta intr-un numar de minim 12 ore de conversatie interogativa, vizualizare si verbalizare, programate pe durata a maxim 3 luni. Durata si frecventa sesiunilor fotografice se stabileste in functie de beneficiile asteptate de fiecare persoana.

Cu unele cliente lucrez cate 4 ore de coaching pe luna, apoi o ora de shooting, astfel incat in finalul programului au 12 ore de coaching si 3 sesiuni foto. Dupa cum sunt cliente care doresc intai parcugerea celor 12 ore de coaching, iar pentru incheierea programului contracteaza o sesiune foto de 3 sau 4 ore.

Am si cliente care isi doresc doar partea de sesiune foto - pentru ca au nevoie sa isi promoveze imaginea, vor sa experimenteze rolul de diva pentru o zi sau doresc sa isi ofere cadou o experienta ludica imagistica.

Cu adolescentele, in schimb, programul se realizeaza in maniera diferita: partea experientiala are o pondere mai mare, iar elaborarea conceptul fotografic include actiuni de natura sa implice tinerele in auto reflectie si definirea planurilor de perceptie si a rolurilor specifice varstei.

Cum s-a nascut ideea? Ce v-a inspirat pentru un astfel de proiect?

Am integrat tot ceea ce stiu si ma defineste si am ajuns la coaching prin fotografie, respectiv la Femina Visual Story. Cred in puterea exemplului personal si in capacitatea femeilor de a-si face viata frumoasa, in ciuda complexitatii rolurilor pe care sunt chemate sa le indeplineasca in diferite etape ale vietii.

O sesiune de coaching prin fotografie poate fi utila si in cazul in care avem trac de scena, dar meseria ne impune sa fim mereu acolo? Cum ati ajuta pe cineva aflat intr-o astfel de situatie?

O sesiune foto inseamna o experienta sub lumini de Oscar, metaforic vorbind. Subiectul fotografiat devine vedeta propriei vieti, isi construieste autentic o coperta de revista.

Doar ca in sesiunile Photographic Coaching vorbim despre o revista a cotidianului care devine mult mai frumos, iar protagonistei i se acorda toata atentia cuvenita pentru a-si pune in evidenta propria estetica.

Oferind indrumari, exercitii si fixarea vizuala e ipostazelor, eu sustin o persoana sa ajunga sa transmita imaginea dorita, printr-o anumita postura si atitudine, astfel incat, odata imbracate aceste "noi haine", le va putea imbraca pe orice scena.

Din targetul Femina Visual Story fac parte doamnele si domnisoarele din mediul corporate si business. V-ati gandit si la un proiect pentru barbati? Cum ar functiona in cazul lor un astfel de coaching? Sunt barbatii tot atat de impresionati ca si femeile de o fotografie sau din contra?

Am si proiecte construite pentru clienti barbati, insa de obicei lucrurile stau usor diferit in cazul lor. De obicei, solicita un program de coaching prin fotografie acei barbati care se simt confortabil in a-si asuma latura sensibila. Acestia da, resimt un astfel de demers ca fiind remarcabil. In fotografiile mele, daca ar fi sa facem o statistica, nu sunt mai multe femei decat barbati.

Iar cei care s-au vazut in ele au spus: "mai vreau!" Aceasta pentru ca ii surprind in momente in care sunt conectati la ei insisi, lasa jos mastile si sunt vii, autentici. De cele mai multe ori, reusesc sa ii surprind la evenimentele sociale unde sunt invitata ca fotograf.

Spuneti-ne cate ceva si despre parcursul dumneavoastra profesional si experienta pe care ati acumulat-o pentru a crea conceptul de "coaching prin fotografie".

Sunt trei ingrediente de baza care au condus la nasterea conceptului de coaching prin fotografie. Primul porneste de la experienta mea de fotograf profesionist - absolvent de scoala de specialitate si cu o practica intensiva; am ajuns la un total de peste 2000 de ore dedicate sesiunilor foto si peste 20000 cadre foto editate.

Al doilea tine de formarea mea de psiholog si coach - am absolvit Facultatea de Psihologie (Universitatea Bucuresti) si un program de formare in coaching la Noble Manhattan.

Cel de-al treilea tine de interesul real fata de personalitatea fiecarei femei, care merge pana la a pleca spre mare la 12 noaptea impreuna cu o una dintre modelele mele favorite, pentru a prinde rasaritul soarelui de ziua ei. Sase ore de drum pentru o sedinta foto de 15 minute. Rezultatul si starea ei de dupa au meritat!

Ce inseamna pentru dumneavoastra o fotografie? Cum vreti sa folositi asta in avantajul celor care va calca pragul pentru sustinere in autocunoastere?

O fotografie e o poveste despre sine, iar ancorarea vizuala este cea mai puternica ancora. O sesiune foto este de cele mai multe ori o experienta noua pentru oameni, care ii pune in legatura cu ei insisi.

Prin modul in care interactionez cu ei, prin intrebarile pe care le adresez, poate si prin umorul cu care abordez uneori situatiile, prin atitudinea jucausa si vesela pe care o am, ii indrum spre a intra in contact cu propria persoana, a constientiza schemele de gandire pe care il au si a intra in rolul nou pe care si-l doresc.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#coach fotografie, #coaching prin fotografie, #Femina Visual Story, #Amalia Savinescu coach foto , #CEO