Andreea Paul: Femeile se lovesc de "plafonul de sticla" in cariera. O lege ar ajuta?

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 08:47
4242 citiri
Andreea Paul: Femeile se lovesc de "plafonul de sticla" in cariera. O lege ar ajuta?

O lege care sa oblige companiile sa numeasca mai multe femei in conducere taie dependenta ascensiunii unei femei de vointa unor diriguitori, in marea majoritate barbati, a declarat consilierul de stat pe probleme economice al primului ministru, Andreea Paul Vass, pentru Business24.

Comentand propunerea Comisiei Europene de a impune statelor membre UE cote obligatorii de reprezentare a femeilor in conducerea companiilor, Andreea Paul Vass considera utila o astfel de lege pentru mediul de stat, insa mai putin benefica pentru mediul privat care are capacitatea de a se "autocorecta".

Consiliera primului ministru spune ca Norvegia este singurul stat din Europa care a introdus o cota minimala obligatorie nu doar in randul reprezentantilor politici, ci si in randul top managementului privat. Ratiunea de la care s-a pornit a fost schimbarea mentalitatii desidentilor comunitari, atat de ordin economic cat si de ordin social.

"Studiile relevante realizate de Goldman Sachs sau McKinsey, care au analizat un numar mare de companii din lume, au aratat ca acele companii care au un echilibru relativ in companie intre femei si barbati obtin in medie un profit cu 56% mai mare", a declarat Andreea Paul.

Femeile din tarile UE, platite cu 18% mai putin decat barbatii

Consiliera premierului este de parere ca argumentul social tine de faptul ca exista asa numitul plafon de sticla care impiedica ascensiunea unei femei intr-o companie privata. Acest ultim argument se impleteste cu un altul legat de salarizare si anume ca, in medie, femeile sunt platite cu 18% mai putin decat barbatii in UE.

Romania sta insa mai bine la acest capitol, diferenta intre numarul de femei care ocupa functii de conducere si cel al barbatilor fiind la jumatate fata de alte media europeana.

"Statistica ne spune insa ca acest decalaj intre femei si barbati este mai mic, chiar la jumatate. Asa arata cifrele oficiale la noi - un acces la resurse financiare care le permit sa investeasca in educatia copiilor in sanatatea membrilor familiei si bunastarea lor", a adaugat Andreea Paul.

Andreea Paul: Prin aceasta lege se incearca o fracturare a mersului inertial a istoriei

Una din cauzele sociale care a determinat slaba prezenta a femeilor in functii de conducere poate fi o emancipare intarziata, prin acesta legislatie incercandu-se repunerea lucrurilor in princiiple drepturilor omului, este de parere Andreea Paul.

"Un alt impact major al acestei abordari tine de cresterea ratei de ocupare in randul femeilor. Se stie ca in istorie exista o inertie care a dus la o foarte intarziata emancipare a femeilor, vorbim de un acces la vot tarziu obtinut, de un acces la functii ierarhice in companiile private si in functiile publice obtinute abia in ultimul secol.

"Se incearca o fracturare a mersului inertial al istoriei si repunerea lucrurilor in principiile drepturilor omului", a declarat aceasta.

Romania, exceleaza la numarul de antreprenoare, dar este codasa la ponderea detinuta de femei in institutiile de stat

"Eu sunt cea care repet obsesiv de cate ori se spune ca Romania nu ar fi pregatita de un presedinte femeie sau de un prim-ministru femei, sau ministri femei, ca cea mai mare economie din zona euro este condusa de catre o femeie, iar cea mai mare companie privata din Romania este condusa de o femeie", a adaugat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, Romania ramane una dintre tarile cele mai prost reprezentate din perspectiva egalitatii de sanse in UE. In Romania doar 10% din totalul parlamentarilor sunt femei, doar 3,5% din totalul primarilor sunt femei. In Romania doar o femeie este ministru.

Romania este mai bine pozitionata decat media europeana in mediul antreprenorial, unde 34% din antreprenori sunt de gen feminin.

"Sesizez o modificare pozitiva foarte rapida in ultimii ani si anume cu fiecare companie nou infiintata in prezent, distributia de gen este perfect egala adica un antreprenor - o antreprenoare, ceea ce imi da semnalul ca intr-un timp nu foarte indelungat aceasta echilibrare de gen se va face natural", a mentionat consilierul de stat.

Potrivit Andreei Paul Vass, in managementul marilor companii, al societatilor transnationale si al societatilor listate pe Bursa, femeile absenteaza.

O lege care sa oblige companiile sa numeasca mai multe femei in functiile de conducere, contrabenefica mediului privat

"O lege taie dependenta ascensiuniii unei femei in politica sau in mediul privat de vointa unor diriguitori politici sau privati, in marea majoritate de gen masculin.

In practica tarilor nordice lucrurile merg de la sine, unde mentalul s-a adaptat si a reusit sa accepte ca si o femeie poate sa fie la fel de performanta ca un barbat, la fel de harnica, daca nu chiar mai harnica decat un barbat", a precizat Andreea Paul.

O legislatie care sa impuna cote obligatorii de reprezentare a femeilor in conducerea companiilor ar putea fi utila pentru mediul public, intrucat mediul privat are capacitate de a se autocorecta, mai crede aceasta.

"Eu personal nu sunt o sustinatoare a introducerii cotei minimale de gen in mediul privat pentru ca cifrele arata ca lucrurile se corecteaza cu o viteza neasteptata. Insa, in zona mediului public, unde suntem la coada clasamentului, nu doar european ci si global, consider ca este necesara existenta unui principiu legiferat.

In raportul global al Discriminarii, care se publica an de an, Romania se situeaza pe locul 112 in lume din 135 de tari analizate din perspectiva reprezentarii discriminatorii in politica", a mai subliniat Andreea Paul.

Potrivit acesteia, in absenta unei legi comunitare, exista companii multinationale care prin statutul lor propriu au introdus o cultura a egalitatii de sanse, iar profiturile lor au crescut semnificativ.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Contradicțiile pieței de energie nucleară din România. Ministerul Energiei, într-un „du-te vino” față de reactoarele modulare mici de la Doicești
Ministerul Energiei a transmis recent că susține proiectul reactoarelor modulare mici în România, ca parte a strategiei de dezvoltare și consolidare energetică a țării. Pe 17 aprilie...
#Vass declaratii, #lege manageri femei, #Comisia Europeana lege manageri femei, #Andreea Paul Vass femei manager, #Andreea Vass leadership, #leadership feminin, #cote reprezentare femei companii , #CEO