Top 10 cei mai longevivi sefi de banca din Romania

Luni, 30 Ianuarie 2012, ora 18:52
5226 citiri
Top 10 cei mai longevivi sefi de banca din Romania
Cei mai vechi figuri din banking

Bancile au trecut la schimbari masive ale managementului, in ultima perioada, insa exista cativa sefi care fac parte din peisajul financiar chiar si de un deceniu. Business24 a realizat topul celor mai longevivi 10 bancheri din Romania, din cele mai importante institutii dupa active si dupa rezultatele financiare.

"Schimbarea" a fost cuvantul de ordine din cele mai multe banci romanesti, in ultima perioada, managementul acestora trecand prin demisii, inlocuiri sau incetari de mandate. Mai mult, voci din piata anunta continuarea acestui trend pe intregul an 2012.

Cea mai rasunatoare modificare de management a fost, de departe, demisia lui Robert Rekkers de la conducerea Bancii Transilvania, a treia banca dupa active din Romania. Motivele plecarii acestuia sunt necunoscute si confuze, mai ales ca Rekkers mai avea trei luni pana la expirarea mandatului. Conducerea bancii va fi preluata, incepand cu 1 februarie 2012, de Peter Franklin, reprezentantul BERD in consiliul de administratie al BT.

Odata cu plecarea lui Rekkers, lista bancherilor care au rezistat mai mult de 10 ani la conducerea aceleiasi institutii s-a redus considerabil.

Iata topul celor mai longevivi 10 sefi de banci din Romania, realizat de Business24.

Locul 1 - Mugur Isarescu - guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei

Economistul Mugur Isarescu, in varsta de 62 de ani, a preluat functia de guvernator al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) imediat dupa Revolutie, in anul 1990. Acesta a intrat in Cartea Recordurilor pentru longevivitatea sa pe un post de conducere a unei banci nationale.

Sefia lui Isarescu a fost intrerupta pentru o scurta perioada, 22 decembrie 1999 - 28 noiembrie 2000, timp in care acesta a fost premierul Romaniei, sustinut de Conventia Democrata.

In noiembrie 2000, acesta a candidat la alegerile prezidentiale si a iesit pe locul trei cu 9,45% dintre sufragii.

Locul 2 - Steven Van Groningen - CEO Raiffeisen Bank

Van Groningen, in varsta de 53 de ani, detine functia de CEO al Raiffeisen Bank inca din iunie 2001. Conform ultimelor date financiare publicate, banca se afla, in Romania, pe locul patru din punct de vedere al activelor, dupa BCR, BRD si Banca Transilvania. Mandatul lui Steven Van Groningen a fost reinnoit la sfarsitul anului trecut.

Locul 3 - Rasvan Radu - presedinte UniCredit Tiriac Bank

Rasvan Radu, 45 de ani, este presedintele UniCredit Romania din anul 2005, institutia schimbandu-si numele in UniCredit Tiriac Bank. Acesta este unul dintre cei mai longevivi sefi de banca, insa si unul dintre cei mai tineri.

Radu spune ca nu va pleca de la conducerea UniCredit, a sasea banca dupa active, nici anul acesta. In 2012, in echipa de top management au venit doi vicepresedinti noi: Marco Esposito, la departamentul de corporate, si Emanuele Butta, la cel de retail.

Locul 4 - Misu Negritoiu - CEO ING Bank

ING Bank, a noua banca dupa active, este condusa din august 2006 de Misu Negritoiu, in varsta de 61 de ani. Sub conducerea sa, ING a trecut de la statutul de institutie de credit la banca, avand peste un milion de clienti de retail.

Acesta a intrat din lumea politica in sistemul financiar bancar in 1997, cand a preluat functia de corporate finance manager la banca anglo-olandeza ING Barings. In 1999, a fost promovat ca vicepresedinte si director general adjunct al ING Romania.

Locul 5 - Radu Ghetea - presedinte CEC Bank

Radu Ghetea, 62 de ani, este presedintele CEC Bank, a cincea banca dupa active, din mai 2007. Acesta lucreaza in sistemul bancar din 1977, cand era analist programator la Banca Romana de Comert Exterior (Bancorex).

In 1991, Ghetea a preluat functiile de membru in Consiliul de Administratie al Bancii Anglo-Romane (1991-1994), precum si presedinte al Comisiei IT a Asociatiei Bancherilor din Romania (din 1991).

Trei ani mai tarziu, a devenit vicepresedinte Consiliului de Administratie a Alpha Bank Romania, iar, in februarie 2007, a devenit presedinte al Consiliului.

A detinut functia doar trei luni, in mai 2007 demisionand pentru a prelua functia de presedinte al CEC.

Locul 6 - Sergiu Oprescu - presedinte executiv Alpha Bank

Alpha Bank, a opta banca dupa active, este condusa din februarie 2007 de Sergiu Oprescu.

2012 este anul fuziunii Alpha Bank si EFG Eurobank Ergasias (actionarul majoritar al Bancpost), proces care urmeaza a fi finalizat anul acesta. Decizia a fost anuntata in vara anului trecut, motivul fiind nevoia de a face face mai usor crizei financiare.

Noua banca va fi cea mai mare din Grecia si a treia din Romania, dupa BCR si BRD, inaintea Bancii Transilvania, Raiffeisen sau UniCredit Tiriac Bank.

Cum este si firesc, vom asista la schimbari de management. Favorit pentru conducerea noii entitati este Sergiu Oprescu.

Locul 7 - Dominique Bruynseels - CEO BCR

BCR, cea mai mare banca dupa active, este condusa din iulie 2008 de CEO Dominique Bruynseels, 52 de ani. Acesta a fost adus de actionarii de la Erste pentru a se ocupa de cresterea institutiei cand piata era pe val, insa venirea sa a coincis cu inceperea crizei financiare, asa ca Bruynseels a trebuit sa fie manager de criza.

Vestile despre plecarea sa de la conducerea BCR circula inca din toamna trecuta. Actionarii Erste nu le-au confirmat, insa este clar ca la BCR bate un vant puternic de schimbare.

Ca inlocuitor al lui Bruynseels se vehiculeaza numele lui Tomas Spurny, cehul care ca condus CIB Bank Ungaria, filiala grupului italian Intesa. S-a mai vorbit si despre venirea lui Martin Skopek la conducerea BCR, cel care, in mod oficial, trebuie sa o inlocuiasca pe Oana Petrescu, de la sfarsitul lunii martie, in functia de vicepresedinte executiv pe retail.

Locul 8 - Catalin Parvu - CEO Piraeus Bank

Catalin Parvu, 54 de ani, a preluat conducerea executiva a Piraeus Bank Romania la sfarsitul anului 2008.

Acesta a venit in managementul bancii in toamna anului 2006 de pe postul de vicepresedinte responsabil cu retail-ul in HVB Tiriac. Inainte de fuziune, Parvu coordonase operatiunile de retail pentru Banca Tiriac.

Locul 9 - Ionut Costea - director Eximbank

Ionut Costea, 52 de ani, a preluat conducerea Eximbank in primavara anului 2009, venind de pe postul de presedinte al Consiliului de Administratie al Emporiki Bank Romania.

Costea a intrat in sistemul bancilor comerciale in 2004, ocupandu-se de proiectul infiintarii primei banci specializate in administrarea unui sistem de economisire-creditare pentru locuinte - Raiffeisen Banca pentru Locuinte.

Locul 10 - Guy Poupet - CEO si presedinte BRD-SocGen

Guy Poupet, in varsta de 59 de ani, conduce BRD-SocGen, a doua banca dupa active, din ianuarie 2010.

Chiar daca plecarea lui Guy Poupet de la conducerea BRD nu se justifica, se pare ca va parasi pozitia in cursul acestui an.

Schimbarea este confuza, iar cele mai mari sanse de a-l inlocui pe Poupet le are Alexandre Maymat, seful filialei SocGen din Camerun.

Dupa cum prevede politica BRD, Maymat va petrece o vreme in consiliul de administratie al bancii, schimbarea urmand sa aiba loc oricand in decursul acestui an.

Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să anunțe noile iPad-uri pe 7 mai
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de tablete iPad într-un eveniment online programat pentru data de 7 mai. După mai bine de un an și jumătate de la ultima actualizare a...
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
#top banci romania, #top bancheri, #Mugur Isarescu BNR, #groningen raiffeisen, #rasvan radu unicredit, #misu regritoiu, #radu ghetea, #sergiu oprescu , #CEO