Roman Abramovici a facut, in doi ani, donatii de 310 mil. dolari

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 18:12
2861 citiri
Roman Abramovici a facut, in doi ani, donatii de 310 mil. dolari

Roman Abramovici, pe locul opt in topul miliardarilor rusi, cu o avere de 12,7 miliarde de dolari, este cel mai filantrop dintre cei mai bogati 15 oameni din Rusia, cu donatii in valoare 310 milioane de dolari in perioada 2010-2012.

Circa o treime dintre donatiile lui Abramovici au fost acordate pentru proiecte sociale in regiune Ciukotka, de langa Alaska, unde a fost guvernator, relateaza Bloomberg.

Aliser Usmanov, cel mai bogat om din Rusia, a donat in aceeasi perioada 247 de milioane de dolari. Usmanov are o avere de 19,4 miliarde de dolari, conform indicelui miliardarilor calculat de Bloomberg.

"Abia in ultimii cativa ani ultra-bogatii rusi au inceput sa se gandeasca la ce pot face pentru ca lumea sa devina mai buna. In trecut, actele caritabile erau facute din vanitate, dar acum vedem unii filantropi seriosi", a declarat Edward Mermelstein, avocat din New York. El l-a ajutat pe miliardarul rus Viktor Vekselberg sa repatrieze niste clopote din perioada tarista de la Harvard University, la un cost de 10 milioane de dolari.

Dintre cei 15 miliardari rusi analizati de Bloomberg, numai 10 au furnizat date privind donatiile caritabile. Cei care au raspuns au averi cumulate de 127 miliarde de dolari si au donat in total 1,3 miliarde de dolari in perioada 2010-2012, respectiv 1% din averile lor combinate.

Fundatia Bill&Melinda Gates, care este finantata de Gates, sotia lui si Warren Buffett, a donat 6 miliarde de dolari in intervalul 2010-2011. Gates si Buffett, cei mai bogati oameni din Statele Unite, au o avere cumulata de 124,8 miliarde de dolari.

Abramovici si-a construit averea cumparand unele dintre cele mai mari companii din Rusia la preturi minime, in perioada presedintei Boris Eltan, dupa prabusirea comunismului. Din 1999, el a donat sau a investit peste 2,5 miliarde de dolari pentru construirea de scoli, spitale si infrastructura in Ciukotka.

Presedintele Vladimir Putin a declarat in campania electorala prezidentiala de anul trecut ca analizeaza introducerea unei taxe unice pentru investitorii care au cumparat active de stat la preturi incorecte, in anii '90. Cea mai mare parte a averii lui Abramovici deriva din vanzarea Sibneft, companie petroliera cumparata cu 100 de milioane de dolari in 1996. Dupa 10 ani, Abramovici a vandut compania grupului Gazprom, pentru 13 miliarde de dolari.

De la preluarea clubului de fotbal Chelsea in 2003, pentru 142 milioane de lire sterline (217 milioane dolari), Abramovici a cheltuit peste 1 miliard de dolari, iar echipa a castigat trei titluri in Premier League. Anul trecut, Chelsea a devenit prima echipa din Londra care a castigat Liga Campionilor.

Abramovici are proprietati in Londra, Cap D?Antibes pe riviera franceza, pe insula Saint-Barthelemy din Caraibe si in Aspen, Colorado.

Putin a spus in 2010 ca Abramovici ar trebui "sa isi bage mana in buzunar" si sa contribuie la finantarea constructiei de stadioane pentru Campionatul Mondial de Fotbal din 2018, cu costuri estimate la 20 de miliarde de dolari.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Abramovici actiuni filantropice, #Roman Abramovici donatii, #Abramovici filantrop , #CEO