Executive MBA: O experienta complexa de business pentru tine

Sambata, 05 Mai 2012, ora 00:00
4326 citiri
Executive MBA: O experienta complexa de business pentru tine

Cursurile de Executive MBA inseamna mai mult decat un MBA, si pot fi o alegere inteleapta pentru tine, daca ai cel putin trei ani de experienta manageriala si cauti un nivel de complexitate crescut fata de experienta de business pe care o ai deja.

Diploma de EMBA presupune ca ai o viziune de ansamblu asupra unei companii, ca intelegi corelatiile si modul de functionare al tuturor departamentelor, ca ai o buna intelegere a pietei de business locale si globale dar si ca ai dobandit abilitati de leadership si de comunicare foarte bune, sustine Bianca Ioan, Director Marketing, Program Executive MBA ASEBUSS - Institutul de Administrare a Afacerilor.

Dan Bulucea (Google Romania), Rucsandra Hurezeanu (Ivatherm) sau Daniel Boaje (Mc Donald's Romania) sunt doar cateva dintre directorii care au absolvit un astfel de program si au demonstrat ce inseamna sa acumulezi cunostinte pe baza acestui model de invatare accelerata din cadrul programului EMBA.

"Programele de Executive MBA difera de programele MBA, atat prin nivelul ierarhic pe care acestia se situeaza si de obiectivele de cariera pe care si le propun", a declarat Bianca Ioan pentru Business24.

Ce inseamna absolvirea unui program de EMBA pentru un manager?

Programul de Executive MBA oferit de ASEBUSS se adreseaza managerilor experimentati din firmele private si de stat, romanesti sau multinationale, intreprinzatorilor, specialistilor, tuturor celor care iau decizii importante in domeniul afacerilor - solicitam inca de la admitere un minim de 3 ani experienta manageriala.

Cursantii si absolventii ASEBUSS detin functii de raspundere in toate domeniile de activitate, atat in companii multinationale cat si romanesti : banci si societati de asigurari romanesti si internationale, piete de capital, industia IT si telecomunicatii, FMCG, sectorul farmaceutic, food&beverage, publicitate, constructii sau avocatura etc. Daca la inceputul programului in 1993 numarul femeilor reprezenta in jur de 25% din totalul cursantilor EMBA in ultimii ani a crescut la 30% iar pe ultimele serii chiar 40%.

Cursantii si absolventii programului romano-american de Executive MBA sunt atat economisti (50%) cat si ingineri (25%), urmand in ordinea ponderii medici (14%), avocati, precum si alte specializari.

Avem in program si o serie de antreprenori care aleg sa isi dezvolte afacerea nu numai intuitiv sau apeland la consultanta, ci acumuland cunostinte si informatii pe baza acestui model de invatare accelerata din cadrul programului EMBA.

Aceasta diversitate de participanti contribuie la imbogatirea procesului educational si reflecta mediul de afaceri actual in care managerii actioneaza, creand o atmosfera de studiu stimulativa.

Obtinerea unei diplome Executive MBA- ASEBUSS implica faptul ca persoana respectiva detine o viziune de ansamblu asupra unei companii, ca intelege corelatiile si modul de functionare al tuturor departamentelor, ca are o buna intelegere a pietei de business locale si globale, detine abilitati de leadership si de comunicare foarte bune.

In momentul de fata majoritatea pozitiilor manageriale cheie mentioneaza printre cerinte existenta unei diploma MBA sau EMBA ca fiind un avantaj suplimentar.

ASEBUSS are si avantajul competitiv al comunitatii de absolventi si cursanti, adica al networkingului formal si informal - iar afilierea la acest club al oamenilor de afaceri cu pregatire economica similara inseamna un vot de incredere si obtinerea de recomandari profesionale, extrem de utile in aceasta perioada.

Diferente intre MBA si EMBA

Participantii in programele MBA difera fata de cei in programul Executive MBA, atat prin nivelul ierarhic pe care acestia se situeaza si de obiectivele de cariera pe care si le propun.

Participantii in ambele tipuri de programe detin obligatoriu diploma de licenta si cunosc bine limba engleza, insa intr-un program MBA pot aplica toti cei care au un numar minim de ani experienta in munca (de regula minim 3 ani) si au ca obiectiv profesional specializarea pe un anumit domeniu (marketing, HR, finante, logistica) sau industrie, precum si start-upul unei afaceri proprii.

Intr-un program EMBA pot aplica doar cei care au un numar minim de ani de experienta manageriala sau antreprenoriala (de regula minim 3 ani) si au ca obiectiv atingerea unei pozitii executive la nivel national sau regional, fie cu schimbarea industriei, fie a organizatiei urmarind mereu un nivel de complexitate crescut fata de experienta de business pe care deja o detin, precum si dezvoltarea afacerii pe care o detin.

La nivel de antreprenori de exemplu diferenta in optiune e data de elemente de decizie personale precum nivelul colegilor alaturi de care doreste sa studieze si, nu de putine, ori pretul.

In ceea ce ne priveste, conceptul de experienta manageriala se refera la persoanele care detin functii de conducere la nivel mediu sau superior, specialisti sau antreprenori, indiferent daca pregatirea lor universitara nu este una economica. Cursantii nostri sunt directori financiari, de vanzari sau marketing, consultanti, intreprinzatori, specialisti (manageri de proiect, avocati, doctori)- in general fiind eligibili toti cei care gestioneaza resurse, coordoneaza echipe sau administreaza diverse proiecte. Aceasta diversitate de profesionisti ajuta la crearea unei atmosfere stimulative si interactive, in care fiecare participant beneficiaza de un schimb reciproc de experienta.

Fiecare cursant este membru al unui grup de studiu, avand posibilitatea de a-si dezvolta relatii puternice si spiritul de echipa, precum si posibile colaborari profesionale si parteneriate de afaceri.

Media de varsta a studentilor MBA este in medie de 30-32 ani, iar media de varsta a cursantilor EMBA este de aproximativ 35-36 ani.

Antreprenorii reprezinta in general 5-10% din totalul participantilor din fiecare an, prin urmare provocarea de a gasi timpul necesar este valabila pentru toti studentii inscrisi, motiv pentru care cursurile programului se desfasoara o singura zi pe saptamana, alternativ vinerea si sambata.

Pe acest subiect o declaratie a unuia dintre absolventii nostri, Constantin Bratu, Director General, Asociatia Berarii Romaniei, absolvent 2010: " Cea mai grea perioada a fost la inceputul programului, si nu din cauza valului de cunostinte noi, ci a timpului. A fost o perioada dificila din care am deprins insa doua lectii: cat de important este sprijinul familiei, al colegilor si al partenerilor, precum si faptul ca un manager bun trebuie sa stie cum si cui sa delege. Nu trebuie sa te implici direct in toate proiectele, trebuie doar sa le supervizezi si monitorizezi".

Care sunt elementele care il fac pe un candidat sa fie potrivit pentru inceperea unui program de EMBA?

Procesul de inscriere in programul EMBA presupune in primul rand depunerea documentelor de inscriere care atesta indeplinirea conditiilor preliminare: experienta manageriala a candidatului de peste 3 ani de zile si existenta unei diplome de licenta.

Admiterea in program se face pe baza unei duble evaluari: testul GMAT, un test grila cu 100 intrebari si interviul cu 2 dintre profesorii programului ambele in limba engleza. Interviul are ponderea predominanta in selectia candidatilor, dat fiind ca in cursul acestuia profesorii pot aprecia atat experienta si punctele forte ale fiecarui participant dar si fluenta in comunicare in limba engleza.

Care sunt costurile totale pentru un astfel de curs?

Programul Executive MBA este organizat in parteneriat cu Kennesaw State University din Atlanta; are o durata de doi ani de zile, desfasurandu-se o data pe saptamana, alternativ vineri si sambata , fiind sustinut in intregime in limba engleza.

Costul programului Executive MBA al ASEBUSS reflecta calitatea si relevanta informatiilor, pregatirea echipei de profesori, relatia cu universitatea partenera si recunoasterea diplomei si nu in ultimul rand networkingul intre participantii la cursuri.

Taxa de scolarizare este de 8900 euro/an I si 10.600 euro/an II si include toate costurile legate de: cursurile programului, inclusiv Weekendul Orientativ; cazare si masa in cadrul Saptamanilor Rezidentiale, organizate in locatii de training in afara Bucurestiului, cu participarea profesorilor americani, toate costurile asociate componentei internationale, inclusiv vizita de studii de o saptamana organizata in Atlanta; materiale curs pentru fiecare participant, suportul tehnic si administrativ necesar in procesul educational; mic dejun, cafea, racoritoare in zilele de curs; alte servicii legate de absolvire.

Proiectul International are o durata de 8 luni de zile si se desfasoara in anul II, in paralel cu disciplinele EMBA.

Conform statisticilor ASEBUSS, cresterile de venituri dupa absolvirea programului, cresteri care provin nu numai din cresterea salariala dar si din alte beneficii acordate de catre companii, se incadreaza intre 50-200%.

Spuneati, in urma cu putin timp, ca 40% dintre cei care au finalizat un program de tip EMBA din Romania sunt absolventi ASEBUSS. Care sunt absolventii cu care va mandriti?

Programul ASEBUSS este un brand puternic care s-a mentinut in topul programelor Executive MBA si pe perioada crizei si in acest an, se bucura de o buna reputatie in mediul de afaceri, iar rezultatele absolventilor nostri sunt cea mai valoroasa carte de vizita si un diferentiator important pentru ceea ce inseamna un program de tip Executive.

Mentionez cateva ascensiuni ale absolventilor ASEBUSS in pozitii de top management din ultima perioada: Florian Aldea- CarpatCement, Dan Bulucea- Google Romania, Daniel Boaje- Mc Donald's Romania, Iulian Mangalagiu- CEO Ceramica Iasi, Ionut Patrahau- CEO Regina Maria, Petru Craciun- CEO Cegemdim sau exemple de antreprenori cu renume precum Dragos Petrescu- Trotter Prim (Caru cu bere, Hanu Berarilor+ alte 5 branduri lansate cu succes- antreprenor in serie), Rucsandra Hurezeanu - Ivatherm, Dan Boabes- Simplus Invest sau Doru Lionachescu- Capital Partners.

Ati promis cursantilor o noua simulare de business in leadership si teambuilding, in 2012. In ce consta aceasta simulare?

Obiectivul acestei simulari, obtinuta prin licenta de la Harvard Business Schoool, este acela de a dezvolta abilitatile de leadership ale cursantilor, prin invatare experentiala, in vederea rezolvarii unei situatii de criza prezentata in acest joc .

Participantii au ocazia sa preia conducerea echipelor din care fac parte, sa negocieze si influenteze luarea unor decizii critice, sau sa motiveze echipa din care fac parte, in conditiile in care membrii au informatii incomplete, diferite si uneori interese individuale opuse.

Feedbackul participantilor este excelent, acestia indicand faptul ca simularea este o metoda extrem de eficienta in dezvoltarea si aplicarea abilitatilor de leadership.

Oferiti, de asemenea, colaborari cu o serie de cursanti americani. Ce au oamenii de afaceri si managerii romani de invatat de la cei din SUA?

Pe parcursul ultimilor ani, ASEBUSS a adaptat programul Executive MBA la cerintele in continua schimbare ale pietei, adaugand o componenta internationala complexa in parteneriat cu Kennesaw State University, Atlanta-Georgia, SUA.

In lume exista aproape 250 programe Executive MBA, iar calitatea fiecaruia este apreciata nu numai in functie de echipa proprie de profesori, selectia cursantilor, plan de invatamant sau locatie ci si de expunerea internationala oferita participantilor. La ora actuala nu exista program bun care sa nu aiba o vizita de studiu (study trip sau international week), optional sau obligatoriu, inclus in program.

Experienta acumulata in lumea afacerilor si instrumentele si abilitatile dobandite in cadrul programului Executive MBA sint valorificate la maxim in cadrul acestui proiect, in care manageri de pe doua continente invata impreuna, negociaza, iau cele mai bune decizii pentru echipa sau planifica videoconferinte in functie de fiecare etapa a proiectului.

Implicarea intr-un asemenea proiect este cea mai buna metoda de a intelege care sunt diferentele culturale si de perspectiva economica, dar si de a identifica care sunt cele mai bune practici pentru o strategie de succes, astfel incat fiecare cursant sa poata recomanda o abordare strategica noua companiei in care lucreaza.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
Prețuri imense la Mamaia Nord și la Poiana Brașov. Cât a ajuns să coste o noapte de cazare pentru minivacanța de 1 Mai și Paște
România continuă să fie pe primul loc în UE când vine vorba despre inflație. Un bun exemplu în acest sens reprezintă tarifele din stațiuni, stabilite de hotelieri. Față de anul trecut,...
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
#Executive MBA cursuri, #diploma EMBA, #cursuri EMBA ASEBUSS , #CEO