Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa auto scade cu pana la 25%

Taxa auto scade cu pana la 25%

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, initiat de Ministerul Mediului si Padurilor, care prevede reducerea taxei cu pana la 25%, dar si plata acesteia pentru masinile inmatriculate inainte de 2007, potrivit unor surse guvernamentale.

Conform proiectului, daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani.

Taxa de poluare va fi platita, o singura data, pentru autovehiculele noi sau second-hand inmatriculate pentru prima data in Romania, indiferent daca autovehiculul este produs in tara sau strainatate, cat si pentru autovehiculele inmatriculate inainte de anul 2007 pentru care nu a fost platita o astfel de taxa.

Taxa va fi calculata pe baza unor criterii precum tipul motorizarii, capacitatea cilindrica, emisiile de CO2 si deprecierea autoturismului.

Prima forma a proiectului de modificare a taxei prevedea o diminuare a acesteia de circa 30%, de la 1 iulie. 

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat in cadrul unei conferinte, ca interesul ministerului este sa reduca poluarea si, in consecinta,  peste 300.000 de masini mai vechi de 10 ani vor fi scoase din circulatie pana la finalul acestui an.

Daca taxa de poluare platita incepand cu 1 iulie 2008 este mai mare decat cea rezultata din aplicarea noii legi, contribuabilii pot sa solicite restituirea diferentei de bani, potrivit proiectului initiat de Ministerul Mediului.

Suma alocata proiectului de restituire este in jur de 240 de milioane de lei, la nivelul anului 2011, bani ce provin de la Fondul de Mediu, a mai spus ministrul in conferinta.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1770 ori
Citeste mai multe despremasini taxa auto taxa prima inmatriculare