Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Taxa auto descurajeaza importurile. Ce decizie ia Botis?

Taxa auto descurajeaza importurile. Ce decizie ia Botis?

Premierul Emil Boc i-a solicitat joi un punct de vedere ministrului Mediului, Laszlo Borbely, cu privire la decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene referitoare la taxa auto, potrivit NewsIn.

"Am cerut un punct de vedere oficial si argumentat ministrului Mediului si care, pe baza deciziei, ne va prezenta in Guvern o solutie argumentata.

In acest moment, nu avem decizia in fata, urmand ca dupa ce ministrul Mediului va analiza impactul ei, sa ne prezinte un punct de vedere oficial, care va fi prezentat si opiniei publice", a precizat premierul.

Taxa pe poluare instituita prin reglementarea romana este contrara dreptului Uniunii, iar efectul sau este sa descurajeze importul ?i punerea in circulatie a vehiculelor de ocazie cumparate in alte state membre, a decis Curtea de Justitie al Uniunii Europene.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), legislatia din Romania a instituit, incepand de la 1 iulie 2008, o taxa pe poluare care trebuie sa fie platita cu ocazia primei inmatriculari a unui autovehicul in Romania.


"Reglementarea mentionata nu face distinctie intre vehiculele fabricate in acest stat membru si cele produse in strainatate.


De asemenea, aceasta nu face distinctie intre vehiculele noi si vehiculele de ocazie", se arata in comunicatul citat.

Raspunsul CJUE a venit ca urmare a unei intrebari venite din partea Tribunalului Sibiu, investit cu solutionarea unui litigiu dintre un roman, care a solicitat returnarea taxei de poluare platite la prima inmatriculare a unui vehicul second hand, cumparat din Germania.


Cetateanul roman, care achizitionase autoturismul cu 6.600 de euro a trebuit sa plateasca o taxa de inmatriculare de aproape 2.200 de euro, dar a cerut in instanta returnarea banilor, pe motiv ca taxa este contrara dreptului Uniunii Europene.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1844 ori