Stefan (PSD): neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu este sustenabila economic

Joi, 21 Octombrie 2010, ora 15:41
1296 citiri
Stefan (PSD): neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei nu este sustenabila economic

Presedintele Comisiei de buget-finante, deputatul Viorel Stefan, a declarat joi ca adoptarea de catre Camera Deputatilor a legii care scuteste de la plata impozitului pensiile sub 2.000 de lei nu este sustenabila din punct de vedere economic, relateaza NewsIn.

Stefan a precizat ca PSD sustine ca acest prag al neimpozitarii pensiilor sa fie aplicat doar pensiilor pana la 1.000 de lei.

"Pledam in continuare pentru mentinerea pragului de 1.000 de lei pentru neimpozitarea pensiilor pentru ca riscul major este ca de la 1 ianuarie 2011 acest prag sa scada pana la eliminarea totala a unui prag de neimpozitare.

Se discuta la nivelul Guvernului, a Ministerului de Finante, in discutiile cu Fondul Monetar International sa se impoziteze toate pensiile, noi suntem impotriva acestei intentii si pledam in continuare pentru pastrarea pragului de 1.000 de lei pentru neimpozitarea pensiilor", a explicat deputatul PSD.

Intrebat de ce social-democratii au votat legea care stabileste neimpozitarea pensiilor sub 2.000 de lei, in conditiile in care afirma nesustenabilitatea masurii, Stefan a justificat ca social-democratii s-au gandit ca PDL a identificat o resursa care poate permite aceasta neimpozitare.

"Nu am stiut de unde intitiatorul a identificat resursele de compensare a impactului negativ care ar fi urmat dupa punerea in aplicare a legii.

Am aflat ulterior ca initiativa era a unui rebel din PDL, care a reusit sa-i pacaleasca pe colegii sai de partid", a mai spus Viorel Stefan.

Deputatul PSD a precizat ca atitudinea PDL in privinta adoptarii legii pentru reducerea TVA la alimente ca este "o greseala" nu este credibila, deoarece partenerii de coalitie, UDMR si UNPR au votat in cunostinta de cauza.

"Este o eroare inventata, PDL a vrut sa creeze acest incident pe marginea procesului de adoptare a legii pentru ca, altminteri, daca nu declara ca a fost un accident, trebuia sa-si asume o infrangere", a mai spus Viorel Stefan.

Doua proiecte de lege au trecut marti de votul final in plen, fiind votate aproape unanim de parlamentarii puterii, desi acestia contraveneau liniei economice asumate de Guvern.

Unul dintre proiecte, apartinand PSD, prevede reducerea TVA-ului la 5% pentru alimentele de baza iar al doilea proiect, initiat de un democrat-liberal, stabileste ca pensiile sub 2000 lei sa nu mai fie impozitate.

Printre cei care s-au aratat de acord cu ambele legile se afla si ministrul Dezvoltarii Elena Udrea, dar si ministrul Muncii, Ioan Botis, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, si ministrul Apararii, Gabriel Oprea.

De asemenea, legea privind neimpozitarea pensiilor sub 2000 lei a fost votata si de ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu. 

#neimpozitare, #pensii, #psd, #stefan , #stiri Laszlo Borbely