Romania si Ungaria vor asocieri economice competitive

Duminica, 23 Septembrie 2007, ora 21:09
1028 citiri

Ministrul Laszlo Borbely a declarat, sambata, la Cluj, ca UDMR va propune introducerea pe ordinea de zi a sedintei comune a guvernelor din Romania si Ungaria, din 14 noiembrie, infiintarea de clustere regionale, in domeniul cooperarii transfrontaliere dar si in domeniul constructiilor."Chiar aici la Cluj s-a format al treilea cluster din Romania, cel din Transilvania. Firmele romanesti daca isi unesc fortele, au si multe sanse, iar intre patronatele celor doua tari exista un fel de proiect de regulament, prin care, prin cele doua patronate exista posibilitatea ca si firme din Ungaria si Romania sa faca asemenea clustere (n.r. - aglomerari economice competitive)", a declarat ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely in cadrul unei conferinte de presa.

El sustine ca aceasta initiativa este sprijinita de ambele Guverne, iar firmele doresc sa participe astfel la licitatiile lucrarilor importante pe plan european.

Sedinta comuna este programata pentru data de 14 noiembrie, la Sibiu. UDMR spera sa se ia in discutie, alaturi de ideea infiintarii celor doua tipuri de clustere, si un set de proiecte strategice mai mari, care leaga cele doua state si intra in categoria programelor care vor fi accesate anul viitor in programul de cooperare transfrontaliera, dar si "o colaborare intre polii de crestere Szeged-Timisoara si Oradea-Debrecen, si la alte orase pe langa granita".

Daca vor fi luate in discutie, propunerile vor fi aprobate prin Hotarari de Guvern sau se va trece la semnarea unui memorandum, ca baza pentru implementarea lor.

Prima asociere de tip cluster s-a finalizat in decembrie 2006 si a inclus zece firme de constructii din Bucuresti. Analistii spun ca organizarea societatilor de constructii in clustere faciliteaza participarea firmelor romanesti la licitatiile de valori mari, din fonduri publice sau private, in conditiile aderarii la UE si a competitiei cu marile societati occidentale.

Ministrul Laszlo Borbely declara la inceputul anului ca in prezent, concurenta dintre firmele romanesti si cele straine ridica probleme, motiv pentru care constructorii romani trebuie sprijiniti pentru a se asocia.

"Firmele romanesti trebuie sa urmeze exemplul clusterului din Bucuresti si sa se asocieze pentru a putea sa acceseze fonduri europene. De asemenea, firmele romanesti ar trebui sa aiba in vedere proiecte cu societati din tarile vecine, pentru formarea unor clustere", a spus Borbely.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)