Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul legii chiriilor ar putea indeparta investitorii imobiliari din Romania

Proiectul legii chiriilor ar putea indeparta investitorii imobiliari din Romania

Asociatia Investitorilor Imobiliari din Romania considera ca proiectului legii chiriilor constituie o imixtiune periculoasa a factorului politic in viata economica privata, fapt care ar putea crea un climat de neincredere in potentialul domeniului imobiliar din Romania, se arata intr-un comunicat al Asociatiei, remis Rompres.

"Atentionam Guvernul Romaniei si pe Primul Ministru, domnul Calin Popescu Tariceanu, asupra riscului de a indeparta investitorii imobiliari din Romania prin sustinerea acestui proiect de lege", se precizeaza in comunicat.

In acest context, Asociatia solicita abandonarea definitiva a proiectului de act normativ pentru ca, afirma reprezentantii organizatiei, va fi deosebit de dificil de explicat ca Romania este o tara libera cu un climat favorabil investitiilor imobiliare.
Legea chiriilor ar putea fi aprobata de Parlament in toamna acestui an, a declarat recent, pentru ROMPRES, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Ministrul a explicat ca in martie va fi organizata o licitatie pentru selectarea unui consultant pentru elaborarea acestei legi, care va avea la dispozitie doua luni pentru formularea prevederilor care sa fie incluse in lege.

Legea, care reglementeaza raporturile dintre chiriasi si proprietari prevede, la articolul 12, ca un contract de inchiriere se poate incheia pe o durata de cinci ani care poate fi prelungita, cu acordul partilor, pentru o noua perioada de cinci ani.
Totusi, proiectul prevede ca in cazul unui motiv bine determinat contractul poate fi incheiat si pe o perioada mai scurta, prin contract urmand sa se mentioneze ratiunile evenimentelor respective.

"Vom avea intalniri cu reprezentanti ai patronatelor din domeniu, sindicatelor si organizatiilor patronale si va trebui sa ne hotaram daca legea va avea o forma mai favorabila chiriasilor sau proprietarilor", a explicat Borbely.

Ministrul a aratat ca proiectul actual de lege este asemanator legislatiei franceze, care este mai permisiva cu chiriasii, legi similare existand si in Belgia si Austria, in timp ce Spania are o legislatie a chiriilor favorabila proprietarilor.

Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Radu Berceanu, considera insa ca proiectul de lege privind reglementarea raporturilor dintre proprietari si chiriasi, postat pe site-ul ministerului pe care il coordoneaza, nu este fezabil si ca un pachet legislativ ce reglementeaza acest sector va fi lansat spre dezbatere publica numai dupa ce se va analiza si situatia din Europa.

Acesta a precizat ca MTCT si-a propus organizarea unei licitatii internationale pentru angajarea unor servicii de consultanta pentru auditarea intregului pachet legislativ care reglementeaza acest sector in Romania, in vederea imbunatatirii acestuia. In acest moment, licitatia este in derulare, fiind in faza de depunere a ofertelor.

Consultantul desemnat prin aceasta licitatie va face, totodata, si o prezentare a cadrului legislativ ce reglementeaza domeniul locativ in tarile europene si se va vedea care model se potriveste cel mai bine si in Romania, urmand ca in final sa propuna un pachet legislativ ce va contine mai multe legi ce reglementeaza acest sector, legea chiriilor fiind una dintre ele.

Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 905 ori