Programul "Casa Verde" pentru persoane fizice se lanseaza de la 1 iunie

Marti, 11 Mai 2010, ora 16:42
2713 citiri
Programul "Casa Verde" pentru persoane fizice se lanseaza de la 1 iunie

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, marti, pentru stirileprotv.ro, ca vrea sa dea drumul la programul "Casa Verde" pentru persoanele fizice de la 1 iunie, investitia pentru instalatia de energie regenerabila fiind de aproximativ 4.000 de euro, subventia constituind jumatate din suma, precizeaza Mediafax.

"Casa Verde" este un program de inlocuire sau de completare a sistemelor clasice de incalzire cu unele care utilizeaza energie solara, energie geotermala si energie eoliana ori alte sisteme care conduc la imbunatatirea calitatii aerului, apei si solului.

Laszlo Borbely a declarat, pentru stirileprotv.ro, ca vrea sa lanseze acest program si pentru populatie de la 1 iunie.

Mecanismul care va sta la baza acestui proiect a fost "imprumutat" din Ungaria si Slovacia - doua tari care promoveaza cu succes incurajarea folosirii energiei regenerabile de catre cetateanul de rand, a precizat Borbely.

Ministrul Mediului a explicat ca sistemul va fi unul simplu, fiecare solicitant va primi prin e-mail un formular, care, dupa ce va fi completat, va fi trimis la Fondul de Mediu cu un numar de cont in care statul roman va trimite banii pentru subventie.

Borbely sustine ca investitia intr-o astfel de instalatie de energie regenerabila se situeaza in jurul sumei de 4.000 de euro.

"O sa dam probabil intre 2.000 si 2.500 de euro subventie. Vine cu factura, verificam factura si ii trimit banii", a spus Borbely.

Ministrul a adaugat ca s-a pus si problema unei liste cu firmele agreate de stat, care sa efectueze aceste lucrari, insa in final "nu va fi nicio lista".

Cu toate acestea, Ministerul Mediului va verifica firmele interesate sa participe la acest program.

"Foarte simplu, eu zic ca se poate! Mergem pe varianta in care sper de la 1 iunie sa lansam programul si fiecare cetatean vine cu acest formular, vine cu un cont la banca. Noi, dupa ce se termina instalarea acestor centrale si vine cu factura ... ii dam acea suma, cam in jur de 55-60 la suta din investitie", a declarat ministrul Mediului.

Laszlo Borbely a mai precizat ca "marea provocare" pentru el ca ministru al Mediului este faptul ca are la dispozitie pentru investitii suma de aproximativ un miliard de euro, bani care pot fi folositi exclusiv pentru probleme de mediu.

Banii s-au adunat in Fondul de Mediu din 2005-2006, insa nu au fost cheltuiti. 

#casa verde investitii energie regenerabila , #stiri Laszlo Borbely