Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Poprietarii care n-au platit taxa auto vor plati la vanzarea masinii

Poprietarii care n-au platit taxa auto vor plati la vanzarea masinii

Proprietarii tuturor masinilor aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007, care nu au achitat taxa auto vor plati taxa la vanzarea masinii, a anuntat ministrul Mediului, Laszlo Borbely, citat de Mediafax.

"Noua forma a taxei auto va viza toate masinile aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa.

Taxa va fi platita de vanzator la momentul la care se va face tranzactia", a declarat, marti, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.


Borbely a refuzat sa dea mai multe detalii despre acest subiect, spunand ca o decizie finala in acest sens va fi luata in sedinta de Guvern de miercuri.


Liderii coalitiei au mandatat Guvernul sa impuna plata taxei auto la prima vanzare a masinilor inmatriculate in tara inainte de intrarea in vigoare a acesteia, cuantumul cu care va fi redusa taxa urmand sa fie decis de Executiv, au declarat agentiei MEDIAFAX surse participante la sedinta coalitiei.


Contactat de MEDIAFAX, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a aratat la randul sau ca introducerea taxei auto si pentru masinile intrate in tara inainte de intrarea in vigoare a acesteia a fost discutata si agreata, luni dimineata, de liderii coalitiei.


In sedinta de miercuri, Guvernul a amanat o decizie in privinta taxei auto, surse oficiale declarand agentiei Mediafax ca decizia va fi luata dupa o analiza de impact si pe baza unor discutii care urmeaza sa aiba loc in cadrul coalitiei.


La finalul sedintei de guvern, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat ca "ordonanta sau legea" de modificare a taxei auto va fi adoptata de Executiv in urmatoarea sedinta si ca propunerea sa este aplicarea unei taxe auto care sa fie perceputa la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de 1 ianuarie 2007, data de introducere a taxei de inmatriculare auto, cu o reducere a cuantumului taxei cuprinsa intre 20-30%.


Reducerea taxei va fi aplicata pentru toate masinile, astfel incat sa fie evitata o noua discriminare, a aratat ministrul.


Sistemul actual al taxei auto va fi modificat dupa ce Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene (CJUE) a aratat, intr-un punct de vedere exprimat la cererea unei instante romanesti, ca taxa de prima inmatriculare incalca legislatia Uniunii Europene intrucat produce un dezavantaj la vanzarea masinilor second-hand din alte state pe teritoriul Romaniei.


Punctul de vedere a fost transmis pentru un proces in care un roman care si-a cumparat, in iulie 2008, o masina second-hand din Germania si a platit taxa de poluare pentru inmatricularea in Romania a reclamat faptul ca taxa este aplicata numai vehiculelor second-hand importate din alte state, nu si celorlalte masini second-hand deja inregistrate in tara si revandute. 


Un document guvernamental prezentat recent de MEDIAFAX releva ca Guvernul discuta impunerea taxei auto la prima vanzare a masinilor intrate in tara inainte de introducerea taxei, cu un cuantum redus cu 30%, si restituirea unei diferente din banii deja dati de proprietari, dar esalonat pe mai multi ani, pentru a evita returnarea unei sume totale de 750 milioane euro.


Expertii juridici au atentionat Guvernul ca Romania risca sanctiuni financiare din partea Uniunii Europene, in urma declansarii unei posibile proceduri de infringement, si numeroase alte procese cu proprietarii de masini, inclusiv cu cei care au pierdut initial in instanta, daca nu modifica urgent taxa auto si nu restituie din sumele platite.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1608 ori