Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Lucrarile la proiectul Casa Radio vor demara in primavara

Lucrarile la proiectul Casa Radio vor demara in primavara

Lucrarile la complexul 'Centrul Dambovita', sau 'Casa Radio', vor demara in primavara acestui an, investitia totala ridicandu-se la 300 milioane euro, a declarat marti ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, Laszlo Borbely.

"Se fac actiunile pregatitoare de demolare si pregatire a santierului si, in primavara, demareaza constructia pentru ca firma care va dezvolta are toate aprobarile la baza. Investitia va fi de circa 300 milioane de euro. Acolo se va construi un hotel, mall si zone de agrement", a explicat ministrul lucrarilor publice.

Demararea proiectului a devenit posibila in urma aprobarii de catre Executiv, la sfarsitul anului trecut, a actului aditional la contractul de parteneriat public-privat pentru reconversia functionala a amplasamentului 'Centrul Dambovita'.

Prin acest act aditional, Compania Nationala de Investitii 'CNI' SA isi va majora de la 10 la 15 la suta cota de participatie in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL.

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a renegociat anul acesta contractul cu reprezentantii investitorilor.

In cadrul renegocierilor, ca urmare a propunerii prezentate de catre investitorul initial, compania Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului, in calitate de autoritate publica, a acceptat ca firmele Elbit Medical Imaging Ltd., Plaza Centers Europe BV si Cenek Demir Sanayi VE Ticaret AS sa devina, alaturi de Mimel Insaat Sanayi VE Ticaret AS, parti in contract si asociati in cadrul Companiei de Proiect SC Dambovita Center SRL.

Pe langa modificarea cotei de participatie a statului in proiect, modificarile aduse contractului de parteneriat public-privat prin actul aditional vizeaza construirea si predarea, imediat dupa finalizare, catre autoritatea publica, a unei cladiri cu o suprafata utila de 11.000 de metri patrati cu destinatia de spatiu de birouri, plus o parcare subterana in suprafata de 2.000 de metri patrati.

Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a precizat ca imobilul va fi dat in folosinta autoritatilor guvernamentale si se va stabili ulterior care dintre institutiile publice isi va muta sediul in aceste noi cladiri.

Autoritatile statului au negociat, de asemenea, un calendar clar, care prevede termenele de realizare a proiectului, calendar care va fi dat publicitatii dupa ce actul aditional va fi semnat de partile contractante.

Investitorii sunt obligati sa inceapa lucrarile la cel mult 26 de luni de la semnarea contractului. Ministrul Radu Berceanu a precizat ca in termen de 21 de zile calendaristice de la data intrarii in vigoare a actului aditional investitorii trebuie sa depuna spre aprobare documentatia necesara pentru realizarea primelor lucrari (de organizare a santierului), iar in termen de cinci zile de la obtinerea autorizatiei de constructie trebuie sa inceapa aceste lucrari.

"Investitorii vor avea tot interesul sa finalizeze acest proiect cat mai repede, pentru ca pe masura ce cladirile se dau in functiune vin si veniturile", a spus ministrul Berceanu.

El a precizat ca proiectul va fi realizat in trei componente, a caror executie va dura aproximativ cate trei ani si se va incheia in termen de aproximativ opt sau noua ani.

Prima componenta a proiectului are o suprafata construita de 260.150 metri patrati si cuprinde cladirea autoritatii publice (primul obiectiv care va fi realizat), spatiu pentru birouri, o constructie de tip mall, un hotel, un cazino, un cinematograf sau complex de cinematografe, facilitati pentru parcare, apartamente-hotel sau apartamente cu destinatia de spatii rezidentiale, cladiri care sa includa un centru de conferinte si facilitati de parcare subterana si supraterana.

A doua componenta are o suprafata construita de 106.000 metri patrati si vizeaza dezvoltarea a doua turnuri de inaltime mare, multifunctionale.

A treia si ultima componenta are in vedere dezvoltarea unor cladiri cu scopuri multifunctionale, de inaltime mica si medie, cu o suprafata construita de 36.600 metri patrati. Acestea ar putea avea destinatia de hoteluri cu regim special de inchiriere sau spatii de locuit.

Radu Berceanu a subliniat ca ministerul poate solicita rezilierea contractului in cazul in care investitorii sau compania de proiect nu isi indeplinesc obligatiile asumate si nu remediaza situatia in termen de 30 de zile calendaristice de la primirea unei notificari scrise.

De asemenea, prin renegociere s-a stabilit ca asigurarea finantarii este, in principal, in sarcina investitorilor, spre deosebire de contractul initial in care era prevazut ca numai Compania de Proiect trebuie sa obtina finantarea necesara realizarii proiectului.

Terenul pe care va fi ridicat Centrul Dambovita va fi concesionat Companiei de Proiect pe o perioada de 49 de ani.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 985 ori