Listarea UNESCO a patrimoniului din Rosia Montana, respinsa de comunitatea locala

Miercuri, 21 Iulie 2010, ora 17:40
2156 citiri
Listarea UNESCO a patrimoniului din Rosia Montana, respinsa de comunitatea locala

Initiativa de includere pe lista UNESCO a patrimoniului din Rosia Montana este respinsa de comunitatea locala, in opinia careia demersul ar fi in defavoarea dezvoltarii economice a unei zone cu mari probleme sociale, informeaza NewsIn.

"Comunitatile din Rosia Montana si din judetul Alba, in deplina reprezentativitate si legitimitate a marii majoritati a locuitorilor, exprimate prin vot, resping vehement demersul demagogic de blocare a unui proiect de dezvoltare a zonei Muntilor Apuseni, prin initierea procedurii de listare UNESCO a obiectivelor de patrimoniu din Rosia Montana.

Mentionam ca initiativa de listare UNESCO este in contradictie flagranta cu interesele legitime ale comunitatilor locale, ale majoritatii locuitorilor din judetul Alba si a fost promovata fara consultarea si sprijinul acestora", se arata intr-o scrisoare deschisa, semnata de reprezentanti ai autoritatilor locale, sindicatelor si ai societatii civile si adresata premierului Emil Boc, ministrului Culturii, Kelemen Hunor, ministrului Economiei, Adriean Videanu, Ambasadorului Romaniei la UNESCO, Nicolae Manolescu, Comisiei Permanente a Parlamentului pentru Relatia cu UNESCO si Comisiei Nationale a Romaniei pentru UNESCO.

Potrivit semnatarilor scrisorii, propunerea de inscriere pe Lista UNESCO fara consultarea autoritatilor si a comunitatii locale este proces nelegal si netransparent.

"Comunitatea locala are deja un plan de conservare a patrimoniului in Rosia Montana. (...) Respingerea activitatii miniere in aceasta perioada critica din viata comunitatii ar insemna un dezastru socio-cultural, de mediu si economic. (...) Va solicitam sa va consultati cu autoritatile si comunitatea locala inaintea efectuarii oricarui demers ce ar putea sa ne schimbe dramatic viata de zi cu zi", se mai arata in scrisoare. Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a afirmat anul acesta, cu ocazia unei vizite la Rosia Montana, ca nu se va impotrivi proiectului de exploatare miniera propus in zona si il va propune guvernului, daca se va dovedi sigur pentru mediu si "nu va pagubi pe nimeni".

In prezent, proiectul de la Rosia Montana este stopat din cauza faptului ca Ministerul Mediului a suspendat, in 2007, procedura de analiza a studiului de impact, invocand lipsa certificatului de urbanism.

Reprezentantii companiei Rosia Montana Gold Corporation au afirmat ca acest lucru s-a facut abuziv, fara respectarea legii, si ca vor ca guvernul sa reanalizeze proiectul si sa ofere cat mai repede un raspuns.

#rosia montana unesco patrimoniu , #stiri Laszlo Borbely