Investitorii turci de la Dambovita Center au fugit din tara

Miercuri, 09 Noiembrie 2005, ora 02:16
1052 citiri

Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a reziliat contractul de construire a proiectului Dambovita Center, pe locul unde se afla actuala cladire Casa Radio, in urma neregulilor constatate in derularea contractului incheiat cu firmele responsabile de acest proiect. "Este o rusine ca in mijlocul Bucurestiului sa existe o asemenea constructie abandonata. Cele doua societati care au gestionat Dambovita Center au disparut.

Acestea ar fi trebuit sa transforme Casa Radio intr-un hotel de lux, iar pe terenurile din apropiere sa construiasca magazine, un spital si centre de distractii. Din cate am inteles, una din firmele-fantoma a dat faliment, iar cealalta este de negasit", a declarat, intr-o conferinta de presa, Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului. Potrivit acestuia, cele doua firme au cesionat actiunile catre o firma din Turcia. "Aceasta nu ne-a lamurit in privinta cesionarii actiunilor la Dambovita Center si nu a prezentat nici un fel de stare financiara. Am trimis doua notificari in care am cerut sa ne dovedeasca ca au fonduri pentru a investi in Casa Radio. Noi venim doar cu terenul, ei ar fi trebuit sa investeasca", a spus Laszlo Borbely.

Potrivit declaratiilor sale, cele doua firme-fantoma nu aveau nici un fel fonduri pentru a investi in Casa Radio. "Partea privata (nn. contractul a fost unul de parteneriat public-privat) ar fi trebuit sa demonstreze ca are cei 130 milioane dolari necesari pentru startul proiectuluiA", a spus Borbely.

O noua licitatie, in scurt timp

Potrivit oficialului MTCT, in prezent se desfasoara controale ale comisiei de control a ministerului de resort si a Corpului de Control al Guvernului, care vor identifica pe toti cei implicati in acest proiect. "Nu mi-a fost usor sa aflu toate detaliile acestui contract. Dupa indelungi «sapaturi» si constituirea unei comisii de verificare, am decis inceperea procedurilor de reziliere a contractului Dambovita Center. Acesta avea autorizatiile de constructie aprobate de aproape un an", a mai declarat Borbely.

El a precizat ca un director din cadrul MTCT, care era presedinte al comisiei de negocieri din Ministerul Transporturilor, si-a dat demisia. Potrivit purtatorului de cuvant al MTCT, Adrian Ionescu, demisionarul in cauza este Daniela Constantin, fost director in cadrul Companiei Nationale de Investitii. Borbely a anuntat ca reluarea licitatiei pentru atribuirea contractului va avea loc in scurt timp. "Realizarea acestui proiect a fost amanata nepermis de mult si vom realiza o licitatie la care sa participe finantatori puternici", a mai subliniat ministrul.

Un contract aventuros

Istoria contractului Dambovita Center a inceput in martie 2003, cand Ministerul Lucrarilor Publice si firmele Mimel Imsat (Turcia) si ORB Estates (Marea Britanie) au incheiat un contract de parteneriat public-privat pentru realizarea unui complex imobiliar de mari dimensiuni (cu hotel de lux, centru comercial si de distractii, cinematografe, sali de expozitii, zona rezidentiala si un spital) pe amplasamentul cunoscut sub denumirea Casa Radio. Parteneriatul cu cele doua firme a fost primul de tip public-privat din Romania. Pentru derularea proiectului, Compania Nationala de Investitii si cele doua firme straine au infiintat firma Dambovita Center. Ulterior, Mimel Imsat si ORB Estates s-au retras din actionariatul companiei de proiect, care a fost completat cu firma turca Cenk Vefa Kucuk.

Gardianul