Guvernul estimeaza un venit suplimentar din noua taxa auto de 331 de milioane de lei pe an

Miercuri, 31 August 2011, ora 17:48
1610 citiri
Guvernul estimeaza un venit suplimentar din noua taxa auto de 331 de milioane de lei pe an

Ministerul Mediului estimeaza ca, prin noua legislatie privind taxa de poluare, statul va incasa suplimentar aproximativ 331 de milioane de lei anual si va cheltui, pentru 2011, circa 240 de milioane de lei pentru restituirea sumelor catre cei care au platit o valoare mai mare a taxei in acest an.

Potrivit ministrului Mediului, Laszlo Borbely, impactul financiar al noii legislatii este doar o estimare, iar datele concrete vor putea fi calculate abia dupa intrarea in vigoare a noii taxe.

Borbely spune ca, pentru anul 2010, se au in vedere circa 110.000 de autoturisme care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 si care nu au achitat taxa de poluare, calculand astfel un venit suplimentar de aproximativ 331 de milioane de lei.

Ministrul Mediului a mai spus ca statul va cheltui in in 2011 aproximativ 240 de milioane de lei pentru restituirea taxei pentru cei care au platit initial o valoare mai mare decat cea calculata prin actuala legislatie.

Borbely mai spune ca banii obtinuti din taxa auto vor merge catre Fondul de Mediu, pentru sprijinirea programelor Ministerului, precum Rabla si Casa Verde.

Anul trecut incasarile din taxa auto au fost de aproximativ 700 de milioane de lei. Pe de alta parte, ministrul Mediului a spus ca nu se are in vedere in acest moment crearea unei taxe unice, iar Guvernul se va concentra pe scoaterea din uz a masinilor care polueaza.

Borbely estimeaza ca, pe langa cele 190.000 de masini scoase din uz in 2010, in 2011 li se vor adauga aproximativ 110.000 de alte autovehicule retrase.

Ministrul a prezentat pe scurt si prevederile noii legislatii, precizand ca taxa a fost redusa cu pana la 25%, in anumite conditii, iar cei care dupa 1 iulie 2008 au platit mai mult vor primi inapoi banii care au fost platiti suplimentar.

Mai mult, pentru a da un raspuns "clar" Curtii Europene de Justitie, care au acuzat o "discriminare indirecta" in aplicarea taxei, s-a introdus obligatia ca, de la data intrarii in vigoare a acestei legi, pentru masinile care au fost inmatriculate inainte de 1 ianuarie 2007 la prima vanzare cumparatorul sa plateasca taxa de prima inmatriculare.

Proiectul noii taxe auto, aprobat miercuri de Guvern, va fi discutat de Parlament in procedura de urgenta. 

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...
#laszlo borbely, #taxa auto , #stiri Laszlo Borbely