Gabriel Resources: schimbarea guvernului, mai multa vointa politica pentru proiect

Joi, 11 Martie 2010, ora 15:33
1798 citiri
Gabriel Resources: schimbarea guvernului, mai multa vointa politica pentru proiect

Gabriel Resources, investitorul canadian care detine Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), arata in raportul pentru 2009 ca schimbarea Guvernului de la finele anului trecut a adus un dialog mai activ cu autoritatile romane, un interes mai ridicat si o crestere a vointei politice pentru proiect.

"Schimbarea recenta a Guvernului a rezultat intr-un dialog mai activ cu membrii seniori ai Executivului si cu oficiali cheie, si intr-un interes mai mare privind seria completa de beneficii de care se va bucura Romania datorita proiectului Rosia Montana. Ca rezultat, observam o crestere a vointei politice in vederea inaintarii proiectului nostru", a declarat directorul general executiv al Gabriel Resources, Keith Hulley, in deschiderea raportului anual prezentat joi intr-un comunicat, preluat de Mediafax.

Compania aminteste ca presedintele Traian Basescu a subliniat importanta proiectului Rosia Montana in timpul dezbaterilor finale din campania electorala de anul trecut si ca ministrul Economiei, Adriean Videanu, a inclus proiectul in programul de guvernare, printre investitiile care ar trebui sustinute de stat.

Pe de alta parte, Gabriel Resources noteaza ca actualul ministru al Mediului, Laszlo Borbely, membru al UDMR, s-a declarat sceptic in privinta proiectului exploatarii miniere de aur de la Rosia Montana.

Investitorul canadian mai mentioneaza ca Borbely si-a declarat public intentia de a vizita Rosia Montana si ca Basescu a afirmat ca va discuta despre proiect in CSAT.

Proiectul minier de la Rosia Montana, despre care se vorbeste inca din ani '90, a generat numeroase controverse in Romania, cele mai multe legate de impactul exploatarii asupra mediului si de conservarea siturilor arheologice din Muntii Apuseni.

In prezent, ultimul obstacol major care trebuie depasit de RMGC este avizarea studiului de impact asupra mediului de catre Ministerul Mediului si Padurilor.

Borbely a subliniat in repetate randuri ca decizia finala privind avizarea proiectului apartine Guvernului, insa a avertizat ca autoritatile de la Bucuresti trebuie sa fie extrem de atente atunci cand iau in discutie aprobarea unui proiect minier cu cianuri, dupa poluarea de la Baia Mare din urma cu zece ani.

Ambasadorul Ungariei la Bucuresti, Oskar Fuzes, a declarat in luna februarie ca Ungaria se opune proiectului Rosia Montana si a adaugat ca Budapesta intelege ca este vorba despre o decizie interna, dar in cazul demararii proiectului va avea "cam 300 de intrebari".

Chestiunile care ar fi aduse in discutie de Budapesta ar varia de la problema fondurilor comune pentru prevenirea eventualelor consecinte nefaste pana la protejarea mediului, dar si a siturilor arheologice ale zonei.

Compania canadiana Gabriel Resources detine 80,46% din capitalul social al Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin compania Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Romania, printre campioanele Europei la deficit guvernamental
Deficitul guvernamental în Uniunea Europeană a crescut uşor anul trecut, de la 3,4% din PIB în 2022, până la 3,5% din PIB în 2023. România, in schimb, se numără printre ţările membre in...
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Criza mondială lovește cu putere toate țările. Pierderi colosale de 38.000 de miliarde de dolari: Care este cauza
Cercetătorii de la Potsdam Institute for Climate Impact Research (PIK) au spus în noul studiu publicat în prestigioasa revistă Nature că scăderea economică a fost în mare parte blocată...
#gabriel, #resources, #proiect, #guvern , #stiri Laszlo Borbely