Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Deocamdata muncitorii romani nu vor sa se intoarca acasa

Deocamdata muncitorii romani nu vor sa se intoarca acasa

Ministrul delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely, a declarat joi ca este pesimist asupra intoarcerii muncitorilor romani plecati sa munceasca in strainatate, dar ca autoritatile au obligatia sa incerce sa ofere un program pentru intoarcerea acestora.

"Deocamdata, nu cred ca acesti muncitori se vor intoarce prea curand, dar datoria noastra este sa stim care este situatia si sa incercam sa o remediem", a spus Borbely.

Ministrul a spus ca in curand vor incepe sedintele comitetului interministerial de lucru, care intruneste reprezentanti ai majoritatii ministerelor, in vederea realizarii unei strategii pentru a aduce inapoi muncitorii plecati in strainatate.

Executivul a anuntat miercuri constituirea unui grup de lucru interministerial pentru realizarea si implementarea unui set de masuri in vederea revenirii in tara a muncitorilor romani plecati la munca in strainatate.

Motivatia pentru decizia privind infiintarea unui grup interministerial care sa gaseasca moduri de a-i aduce inapoi in Romania pe cei plecati la munca peste hotare este necesitatea de a avea forta de munca in toate domeniile, mai ales in cele care se vor dezvolta in viitor, a declarat pentru BBC ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu.

'Motivatia in sine a fost aceea de a avea forta de munca in toate domeniile de activitate, pornind si de la faptul ca Romania, cel putin in cateva domenii, si haideti sa dau un exemplu, cel al infrastructurii, va avea o dezvoltarea importanta, drept urmare, va fi nevoie de forta de munca', a explicat Barbu.

Acesta a precizat ca patronatele din Romania din constructii si-au pus in mod serios problema cresterii salariilor si, probabil, se va discuta si despre celelalte genuri de facilitati, poate chiar unele de natura fiscala sau de alte servicii.

Executivul a anuntat miercuri constituirea unui grup de lucru interministerial pentru realizarea si implementarea unui set de masuri in vederea revenirii in tara a muncitorilor romani plecati la munca in strainatate.

Comitetul va fi reprezentat la nivel de secretar de stat, urmand sa reuneasca reprezentanti ai Ministerului Muncii Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, Ministerului Economiei si Comertului, Ministerului Finantelor Publice, precum si ai Ministerului Afacerilor Externe si Ministerului Administratiei si Internelor. De asemenea, vor face parte din acest consiliu si reprezentanti ai Agentiei de Strategii Guvernamentale, INS, Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Grupul de lucru va colabora cu reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale, reprezentanti ai patronatelor, ai altor institutii publice sau private cu relevanta in domeniu.

Autoritatile vor realiza o evaluare a situatiei cetatenilor romani aflati la lucru in strainatate, pornind de la stabilirea numarului acestora, structura pe meserii, ocupatia, conditiile de lucru si de locuire, informatii despre angajatori. De asemenea, se va evalua castigul salarial al romanilor aflati la munca in strainatate si pachetul de beneficii.

Va fi efectuata o analiza privind necesarul de forta de munca in Romania, detaliata pe sectoare. Sunt avute in vedere mai multe aspecte: numarul, structura pe meserii, conditii de lucru, localizarea locurilor de munca, salariul aproximativ. Inventarul fortei de munca necesare, pe sectoare, poate fi facut de ministerele care gestioneaza domeniile de activitate, impreuna cu patronatele din aceste domenii.

Muncitorii romani plecati la munca in strainatate vor fi stimulati pentru a reveni in tara pe baza unui sistem care sa se refere, in principal, la salariu, pachet de beneficii, transport, prime de instalare, sistem de formare/reformare vocationala gratuit pentru muncitori, facilitati de creare de societati de constructii, facilitati de obtinere a atestatelor profesionale pentru cei calificati. Vor fi analizate posibilitatile de a angaja fonduri din programe existente.


Bloombiz
(Sursa: Rompres)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 854 ori