Contracte de peste 550 mil. euro, semnate de Borbely

Luni, 22 Noiembrie 2010, ora 18:42
875 citiri

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a semnat, luni, sase contracte de finantare cu beneficiarii unor proiecte de apa si canalizare, termoficare si management integrat al deseurilor, in valoare de peste 550 de milioane de euro, anunta reprezentantii ministerului, citati de NewsIn.

Proiectele de apa si canalizare se vor derula in judetele Alba (contract in valoare 102 milioane euro fara TVA), Braila (92 milioane euro fara TVA), Ilfov ( 76,3 milioane euro fara TVA) si in regiunea Constanta-Ialomita (192 milioane euro fara TVA).

Un alt contract, in valoare de 54,2 milioane euro fara TVA, vizeaza termoficarea municipiului Timisoara, iar un altul, de 33,5 milioane euro fara TVA, este pentru managementul integrat al deseurilor in judetul Botosani.

"Este cea mai consistenta semnare de contracte de finantare din acest an, dar, atentie, banii sunt deocamdata doar pe hartie, asa ca de acum inainte depinde de fiecare dintre dumneavoastra ca ei sa se materializeze la nivelul comunitatilor, adica sa devina investitii concrete.

(...) Din acest moment fiecare dintre noi devine responsabil de cheltuirea banilor pentru realizarea proiectelor finantate prin POS Mediu.

Suntem primii in Europa in ceea ce priveste contractarea proiectelor mari de infrastructura din banii europeni, ceea ce insemna la nivelul ministerului 3,4 miliarde de euro, bani contractati si care urmeaza a fi cheltuiti pana in 2015.

Din pacate, absorbtia lor la nivelul Ministerului Mediului si Padurilor este de doar 45 milioane euro", a subliniat ministrul.

Prezent la semnarea contractelor, premierul Emil Boc a afirmat ca "datorita Ministerului Mediului, Romania a inregistrat progrese considerabile la capitolul proiecte majore aprobate de Comisia Europeana".

Potrivit lui Borbely, pana la sfarsitul anului, Ministerul Mediului va mai semna contracte in valoare de peste 1,3 miliarde euro.

"Asta inseamna ca ne vom tine de promisiunea facuta la inceputul acestui an, si anume ca in 2010 Ministerul Mediului si Padurilor va semna contracte de finantare in valoare totala de patru miliarde de euro", a mai spus ministrul. 

#contracte, # laszlo, # borbely , #stiri Laszlo Borbely