Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cladirile cu risc seismic ridicat vor fi marcate cu diferite culori

Cladirile cu risc seismic ridicat vor fi marcate cu diferite culori

Ministrul delegat pentru Lucrari Publice, Laszlo Borbely, a declarat, joi, ca imobilele care necesita consolidare nu vor fi marcate cu bulina, ci se vor folosi diferite culori pentru a eticheta aceste cladiri.

"Cel mai probabil nu o sa punem o bulina pe cladirile care necesita consolidare, ci vom folosi diferite culori. Exista si un regulament in acest sens si ii vom informa pe cetateni ca acea cladire este una periclitata", a explicat ministrul delegat la postul The Money Channel.

Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, peste 50 de cladiri incadrate in clasa de risc seismic I vor intra, in 2007, in programul pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, pentru aceste lucrari urmand sa se aloce 8,5 milioane lei.

Astfel, vor fi incluse in program 11 cladiri cu lucrari de executie in curs, din care opt in Bucuresti si cite una din Ploiesti, Galati si Roman. Alte 42 de cladiri sunt in diferite stadii de proiectare sau contractare, din care 38 in Bucuresti, cate una din Campina, Bacau si doua din Tulcea.

Ministerul Transporturilor estimeaza ca pana in 2010 bugetul alocat programului de actiuni pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare cuprinzand cladiri de locuit multietajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care prezinta pericol public sa ajunga la 30 milioane lei.

Conform legislatiei actuale, primariile municipiilor, oraselor si comunelor mai au la dispozitie o luna pentru notificarea proprietarilor si asociatiilor de proprietari-locatari ai cladirilor cu risc seismic ridicat, acestia din urma fiind obligati ca in termen de doi ani, respectiv pana in luna februarie 2009, sa faca expertizarea tehnica cladirilor. Mai exact, proprietarii vor fi instiintati asupra obligativitatii de a lua legatura cu reprezentantii primariilor si de a incepe actiunile de consolidare dandu-si acordul pentru realizarea expertizei tehnice si a lucrarilor.

Proprietarii care nu vor realiza aceasta expertizare in termenul impus vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. De asemenea, daca in termen de doi ani de la notificare incadrarii in clasa I de risc seismic nu se va incepe proiectarea lucrarilor de consolidare se vor aplica amenzi cuprinse intre 1.000 si 2.000 lei. Amenzi de la 1.500 la 3.000 lei vor fi date in cazul in care nu vor fi incepute lucrarile de consolidare in termen de doi ani de la data finalizarii proiectului de consolidare.

Conform datelor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), din aproximativ 3.000 de cladiri de locuit expertizate tehnic in municipiul Bucuresti si in 26 de judete au fost incadrate in clasa I de risc seismic un numar de 600 de cladiri din care 383 in municipiul Bucuresti. Dintre acestea 125 de cladiri multietajate, construite inainte de anul 1940, au fost identificate ca prezentand pericol public si constituie prioritatea numarul unu in reducerea riscului seismic. Programul pe anul 2006 a inclus 55 cladiri din care 50 in municipiul Bucuresti aflate in diverse stadii de executie sau proiectare, reusindu-se finalizarea lucrarilor de consolidare la trei cladiri si proiectarea pentru sase imobile.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 911 ori