Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Bucurestiul este cea mai expusa capitala din Europa, in ceea ce priveste riscul seismic

Bucurestiul este cea mai expusa capitala din Europa, in ceea ce priveste riscul seismic
Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice si Amenajarea Teritoriului, a declarat joi, la Palatul Victoria, ca "Bucurestiul este cea mai expusa capitala din Europa in ceea ce priveste riscul seismic", in Capitala existand peste 125 de cladiri care necesita consolidari ale structurii de rezistenta.Conform ministrului, in 2005 din 100 miliarde lei vechi prevazuti pentru lucrari de consolidare sau studii de fezabilitate, doar 67 miliarde au fost cheltuiti.
"Asociatiile de proprietari nu au putut prezenta o documentatie pentru a obtine finantari. Astazi, prin aprobarea unei ordonante de guvern ii vom responsabiliza pe locuitorii din aceste cladiri", a spus Laszlo Borbely, precizand ca locatarii care nu isi vor expertiza cladirile timp de doi ani de zile vor primi amenzi cuprinse intre 1000 si 2000 lei noi.

Laszlo Borbely a spus ca la nivelul Romaniei exista mii de cladiri care au un grad ridicat de risc seismic, care, daca ar fi consolidate, si-ar dubla valoarea.

Executivul a modificat, joi, Ordonanta Guvernului 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente.

Cladirile avute in vedere pentru realizarea expertizei tehnice a structurii de rezistenta sunt spatiile in care se desfasoara activitati care implica aglomerari de persoane: sali de spectacol, de expozitii, de lectura, spatii pentru comert, alimentatie publica si prestari de servicii, asistenta medicala si sociala, administratie publica.

Reprezentantii autoritatilor locale vor trebuie sa notifice proprietarilor, asociatiilor de proprietari si, dupa caz, persoanelor juridice care au in administrare cladiri ca au obligatia sa expertizeze tehnic structura de rezistenta a imobilului.

In termen de doi ani de la primirea notificarilor, proprietarii si administratorii cladirilor au obligatia realizarii expertizei tehnice a structurii de rezistenta a intregului imobil.

Proiectarea lucrarilor trebuie realizata in termen de 2 ani de la data notificarii prin care este anuntata incadrarea in clasa I de risc seismic a cladirii expertizate.

Executia lucrarilor de interventie de catre persoane juridice autorizate, verificarea si receptia executiei lucrarilor de interventie trebuie sa aiba loc in termen de 2 ani de la data finalizarii proiectului de consolidare a imobilului.

Nerespectarea termenelor privind realizarea expertizei tehnice, a proiectului de consolidare si a realizarii lucrarilor de consolidare a imobilelor notificate de autoritati si incadrate in clasa de risc seismic I constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda.

Programul de actiuni pe anul 2006 pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare

Tot joi, Executivul a aprobat Programul de actiuni pe anul 2006 pentru proiectarea si executia lucrarilor de consolidare, cuprinzand cladiri de locuit multi-etajate, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si care reprezinta si risc public.

Pentru realizarea acestui program, Guvernul a alocat 10 milioane lei noi, bani cu care se va finanta consolidarea a 12 blocuri din Bucuresti, construite in perioada interbelica, a unui bloc din municipiul Galati si a unuia din municipiul Roman.

De asemenea, in acest an urmeaza sa se contracteze si lucrarile de consolidare pentru 21 de cladiri: 18 din Bucuresti, printre care blocul Patria, cladirea Teatrului Foarte Mic si Blocul Ciresica, si cate o cladire din Campina, Bacau si Ploiesti.

In 2006 vor fi proiectate lucrarile de consolidare la 20 de cladiri situate in Bucuresti.AVEREA - COTIDIAN DE INFORMATIE
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 667 ori