Borbely: Romania are cea mai mare crestere economica din UE

Joi, 25 Septembrie 2008, ora 17:21
1313 citiri
Borbely: Romania are cea mai mare crestere economica din UE

Romania este prima tara din Uniunea Europeana in ceea ce priveste cresterea economica in acest an, de circa noua la suta, cu o inflatie predictibila intre 5,8 la suta si sase la suta, a spus, joi, la Oradea, ministrul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor, Laszlo Borbely.Aceasta crestere economica se datoreaza, potrivit ministrului, atat politicii fiscale prietenoase fata de investitori, cat si interesului pentru Romania din punct de vedere geo-politic, fiind situata la granita de est a Uniunii Europene. Borbely a dat ca exemplu marile firme constructoare de autovehicule, precum Ford sau Renault . Acestea "nu vin degeaba, vin pentru ca au o piata mare de desfacere in Ucraina, in fostele tari din Uniunea Sovietica. Evident trebuie sa profitam de aceste lucruri", a precizat ministrul.


El a afirmat ca, in analiza facuta miercuri, in Guvern, tara noastra este prima si in domeniul constructiilor , in care s-a inregistrat o crestere de 30 la suta fata de 2007.


"Asta nu inseamna ca toate lucrurile sunt exceptionale, dar daca va uitati in jur, la recesiunea economica din multe tari dezvoltate din UE, totusi este incurajator pentru Romania", a precizat ministrul in conferinta de presa organizata la sediul UDMR Bihor.


Potrivit acestuia, Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor (MDLPL) incheie patru ani foarte buni, lucru demonstrat prin alocarea la toate programele ministerului a unor sume mult mai mari - intre 5 si 10 ori mai mult decat intre anii 2000-2004.


Ministrul a deschis, joi, la Baile Felix, lucrarile celei de-a IX-a editii a Conferintei Internationale de Aparare Impotriva Incendiilor si Catastrofelor (25-26 septembrie). La aceasta reuniune participa peste 200 de specialisti, proiectanti, producatori si prestatori de servicii din Romania, Ungaria, Slovacia, Cehia si Ucraina.


Programul ministrului a cuprins apoi o vizita pe santierul Habitat pentru Umanitate din Oradea, unde se construiesc alte zece case pentru cetateni de etnie roma, dupa ce in primavara s-au finalizat cinci case duplex, la a caror fundatie a turnat beton si ministrul.