Borbely: mai multi bani pentru impaduriri si subventie pentru piste de biciclisti

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 17:38
1107 citiri
Borbely: mai multi bani pentru impaduriri si subventie pentru piste de biciclisti

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a anuntat, vineri, in judetul Covasna, ca incepand din toamna Ministerul Mediului va acorda mai multi bani pentru impaduriri, si totodata va sprijini autoritatile locale care doresc sa amenajeze piste pentru biciclisti, transmite NewsIn.

Laszlo Borbely a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa la Sfantu-Gheorghe, ca Ministerul Mediului va acorda incepand din luna octombrie mai multi bani pentru impaduriri.

"Din toamna pornim cu Ministerul Agriculturii, pe PNDR, programul pe impaduriri din bani europeni, in octombrie.

Inseamna ca orice proprietar de paduri indiferent ca e privat sau de stat pe un hectar primeste 1.500 de euro pentru plantare si 200 pe an pentru intretinere, sper ca va fi un program care va functiona", a declarat Borbely.

Tot in toamna, in luna noiembrie, Ministerul va demara un program pentru pist de biciclisti, respectiv acele autoritati care vor avea intentia de a construi piste vor primi subventie de la Fondul de Mediu.

Ministrul a aratat ca in prezent in tara exista foarte putine piste pentru biciclisti si stam extraordinar de prost la acest domeniu, desi in orase ca Sf. Gheorghe sau Tg. Mures, spre exemplu, se poate ajunge mult mai repede oriunde cu bicicleta decat cu masina.

Alte doua programe mari care vor fi continuate, de data aceasta referitoare la Covasna, sunt unul privind de?eurile, in valoare de 25 de milioane de euro, si canalzare si apa, in valoare de 85 de milioane de euro.

Borbely a declarat ca proiectele amintite sunt pe ultima suta de metri, iar pana la sfarsitul lunii august le vor putea finaliza, unul la Ministerul Mediului, pe deseuri, care nu are nevoie de aprobarea Bruxellesul, iar celalalt la Bruxelles.

Dorinta autoritatilor este de a semna contractele pentru finantare in luna septembrie. Ministrul mediului a vizitat vineri zonele inundate in ultimele doua luni din judetul Covasna.

In acest context, Borbely a anuntat si ca judetul Covasna a primit din Fondul de Mediu 10 milioane de lei pentru inundatii, care vor fi folositi pentru mai multe parauri, decolmatari si refaceri de maluri sau diguri. 

#bani, #borbely, #impaduriri , #stiri Laszlo Borbely