Borbely: Este posibil sa nu existe alta cale decat cresterea taxelor

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 16:36
1233 citiri
Borbely: Este posibil sa nu existe alta cale decat cresterea taxelor

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat vineri ca, in urma deciziei CC, este posibil sa nu existe o alta cale decat cresterea taxelor, precizand insa ca UDMR mai propune reducerea participatiei statului in companii, impozitarea suplimentara a bancilor si sprijinirea IMM-urilor.

"In ceea ce priveste alte decizii, va trebui sa le luam in functie de situatia nou-creata. Ministerul de Finante va trebui sa analizeze care e cuantumul sumei care va trebui s-o mai avem la buget pana la sfarsitul anului si, in functie de aceste propuneri, de alte propuneri care sunt formulate si de altii - si aici trebuie sa fim deschisi si catre alte formatiuni politice sau analisti economici - va trebui sa luam saptamana viitoare o decizie, masuri de redresare a economiei", a declarat Borbely, citat de corespondentul MEDIAFAX.

Intrebat daca solutia va fi cresterea taxelor, ministrul a spus ca aceasta era una dintre alternativele FMI si ca este posibil sa nu existe o alta cale, dar acest lucru va fi discutat in sedinta de Guvern extraordinara de vineri seara.

Ministrul Mediului a apreciat ca nu ar mai fi suportabila o diminuare si mai accentuata a veniturilor salariale.

"In plus fata de ceea ce-i acum, nu. Deci, eu cred ca nu mai putem taia mai mult de 25%, punctul meu de vedere e clar: atat, 25%. Oricum e foarte dureroasa si aceasta reducere", a spus el.

Borbely a amintit ca, in uma cu trei saptamani, a spus ca reprezentantii UDMR sunt solidari cu Guvernul si cu coalitia, dar au retineri mai ales in ce priveste pensiile mici, iar pozitia Uniunii nu s-a schimbat.

"Noi am spus ca este nevoie de masuri radicale, din pacate, de reducere a cheltuielilor, noi suntem solidari cu toate masurile de reorganizare, de desfiintare a unor agentii, chiar de reducere a cheltuielilor salariale, dar am spus: cu pensiile e ceva mai dificil. (...) In acest moment, trebuie sa reanalizam problemele, sa vedem cum o rezolvam, pentru ca va fi un gol in ce priveste reducerea de cheltuieli, va trebui sa se gaseasca alte modalitati, dupa parerea mea, de a aduce mai multe venituri la bugetul de stat", a spus el.

Ministrul a aratat ca UDMR are un pachet de masuri economice si ca, in momentul de fata, va trebui sa se discute in coalitie si in Guvern masurile de redresare a economiei, inclusiv cele avansate de reprezentantii Uniunii.

El a mentionat ca una dintre solutiile economice o reprezinta "cardul Kogalniceanu", cum l-a numit UDMR, prin care IMM-urile ar putea fi sprijinite sa acceseze credite avantajoase in limita a 150.000 de euro, banii provenind din reducerea cotei participatiilor statului in diverse companii.

"Am decis deja la nivelul coalitiei si al Guvernului, acolo unde statul este actionar majoritar, sa se reduca (participatia) pana la 52%, nu 80 sau 90%, cum e in unele companii importante, in care ar putea sa fie vandute actiunile statului roman. Unde este actionar minoritar, poate sa ramana cu trei-patru la suta, nu trebuie sa ramana cu 25%, ca oricum n-are decizia majoritara", a argumentat Borbely.

Ministrul a adaugat ca un al doilea set de masuri vizate de UDMR priveste bancile, care ar putea fi ori impozitate suplimentar, ori sa contribuie cu sume care sa fie dirijate, in mod transparent, spre anumite programe.

"Eu am lansat ideea care e discutata si la nivelul UE, va trebui sa stam jos si sa discutam cu bancile: ori o impozitare suplimentara a bancilor, un fel de impozit de solidaritate, ori unele sume care sa fie dirijate in unele programe importante ale statului. Deci, aceste sume sa nu fie bagate undeva impreuna cu alte destinatii si sa stie si bancile la care folosim aceasta suma. Apoi, acele firme, acele companii care isi platesc toate darile la stat trebuie sprijinite mai mult", a conchis el. 

#borbely, #guvern, #impozitare, #majorare, #masuri, #propuneri, #taxe , #stiri Laszlo Borbely