Borbely asteapta recomandarea CE cu privire la fabrica pentru care Romania a primit avertisment

Luni, 22 Martie 2010, ora 13:11
1262 citiri
Borbely asteapta recomandarea CE cu privire la fabrica pentru care Romania a primit avertisment

Ministerul Mediului asteapta recomandarile Comisiei Europene cu privire la actiunile pe care trebuie sa le urmeze in ce priveste fabrica de formaldehida pentru care Romania a primit, joi, avertisment final de la CE, a spus luni ministrul de resort, Laszlo Borbely, potrivit NewsIn.

"Uniunea Europeana va trebui sa ne explice ce sa facem in acest caz. Noi am vrut sa demolam fabrica, dar am pierdut in justitie. Fabrica nu a avut autorizatie de mediu si, din cate stiu, in prezent nu produce nimic. Sa-mi dea sfat Comisia Europeana si eu o sa-l execut, in limitele justitiei romanesti", a spus Borbely.

Comisia Europeana a transmis, joi, Romaniei un ultim avertisment referitor la incalcarea legislatiei UE, in conditiile in care a permis constructia unei instalatii industriale de proportii, inainte de evaluarea coresponzatoare a impactului de mediu.

Astfel, in 2007, in Romania a fost construita o fabrica de formaldehida fara autorizatie si inainte de realizarea unei evaluari a impactului de mediu.

Initial, autoritatile romane au emis o decizie de demolare a fabricii, insa ulterior o judecatorie locala a anulat aceasta decizie.

Comisia a atras atentia ca nu i s-a adus la cunostinta aplicarea niciunei sanctiuni asupra operatorului economic.

In acest caz, Romania a incalcat mai multe texte de referinta ale legislatiei de mediu a UE, inclusiv Directiva privind impactul asupra mediului si Directiva Seveso.

Scopul acesteia din urma este prevenirea pericolelor de producere a unor accidente majore care implica substante chimice periculoase.

"Daca nu se iau masuri corespunzatoare in urma celui de-al doilea avertisment, Romania ar putea fi adusa in fata Curtii Europene de Justitie", a avertizat executivul european.

Primul avertisment scris a fost trimis in octombrie 2009 si Romania si-a prezentat observatiile in noiembrie. Acestea nu au reusit sa elimine insa indoielile privind incalcarea legislatiei in materie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incalcarea legislatie UE, # avertisment, # constructie, # fabrica, # romania, # formaldehida , #stiri Laszlo Borbely