Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Aderarea la UE va aduce schimbari importante pe piata constructiilor

Aderarea la UE va aduce schimbari importante pe piata constructiilor
Sectorul constructiilor va cunoaste schimbari importante incepand cu data de 1 ianuarie 2007, proiectarea locuintelor urmand sa respecte noi standarde, in timp ce materialele de constructii produse in Romania vor fi certificate pentru a putea fi utilizate pe piata europeana, potrivit Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

Materialele de constructii produse in Romania pot fi comercializate in Uniunea Europeana dupa ce acestea sunt autorizate de cele 16 comisii de certificare, alcatuite din specialisti si reprezentanti ai autoritatilor, ce realizeaza aceasta certificare, verificand diversi parametri conformi cu standardele europene pentru ca aceste produse sa poata purta marca CE.

"Pana la sfarsitul anului, autoritatile romane au notificat reprezentantii Uniunii Europene cu privire la aceste organisme, astfel incat si materialele de constructii produse in Romania sa poata fi comercializate in Uniunea Europeana", a declarat pentru Rompres, Paul Stamatiade, director in cadrul directiei de reglementare in constructii din Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului.

De asemenea, in conformitate cu normele europene, locuintele nu vor putea fi vandute sau inchiriate daca nu au un certificat de performanta energetica a cladirilor, care va deveni obligatoriu din 2010.

Proiectarea structurilor va fi reglementata de anumite standarde europene (eurocoduri) de proiectare a structurilor pentru constructii, elaborate de Comitetul European de Standardizare (CEN), pe care Romania trebuie sa le adopte si sa le aplice in legislatia sa.

Pana in prezent, Uniunea Europeana a adoptat 44 de eurocoduri. Programul de elaborare al acestora prevede adoptarea a 58 de standarde de proiectare pentru constructii pana la finele anului 2007.

Comisia Europeana recomanda statelor membre sa adopte eurocodurile prin traducere, in termen de 12 luni de la data la care acestea devin disponibile la CEN si sa elaboreze anexele nationale de aplicare a eurocodurilor in termen de 24 de luni de la data la care eurocodurile devin disponibile la CEN.

De asemenea, autoritatile trebuie sa elimine din standardele si prevederile nationale orice prevedere conflictuala cu prevederile eurocodurilor, pana in martie 2010, astfel incat, incepand cu aceasta data, eurocodurile sa poata fi aplicate.

Eurocodurile sunt adoptate de Asociatia de Standardizare din Romania. Autoritatile au in vedere si realizarea unui Program de revizuire a reglementarilor tehnice din domeniu, in scopul alinierii la recomandarile Comisiei Europene.

Locuintele din Romania vor trebui, incepand cu 2010, sa aiba un certificat de eficienta energetica a cladirilor, fara acest act locuintele neputand fi vandute sau inchiriate.

"Legea a fost numarul 372 privind performanta energetica a cladirilor prevede ca certificatul care va avea o valabilitate de 10 ani de la data emiterii, sa fie obligatoriu pentru cladirile care se construiesc, sunt vandute sau sunt inchiriate ", a precizat, Georgeta Terciu, consilierul ministrului delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, Laszlo Borbely.

Acest certificat va fi eliberat proprietarului, iar proprietarul il pune la dispozitie potentialului cumparator sau chirias. Pentru locuintele unifamiliale si apartamente din blocurile de locuinte prevederea se va aplica incepand din 2010.

"In certificatul de performanta energetica a cladirii sunt trecute valori de referinta, valori care permit consumatorilor sa compare si sa evalueze performanta energetica a cladirii. Pentru cladirile existente, certificatul este insotit si de recomandari de reducere a costurilor, prin imbunatatirea performantei energetice a cladirii", a explicat Paul Stamatiade.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 922 ori