2.400 de hectare de plaja au disparut in ultimii 35 de ani

Luni, 17 Mai 2010, ora 09:15
1476 citiri
2.400 de hectare de plaja au disparut in ultimii 35 de ani

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a sustinut duminica, intr-o conferinta de presa, ca exista studii care arata ca in ultimii 35 de ani au disparut 2.400 de hectare de plaja, iar daca nu se intervine cat mai repede, peste 22 de ani Romania va ramane cu foarte putina zona costiera, informeaza Mediafax.

"Daca nu se intervine cat mai repede, peste 22 de ani, vom avea foarte putina zona costiera. Ne aflam in mare intarziere, desi exista fonduri aprobate inca din 2007, in cadrul POS Mediu, Axa 5, pentru proiecte de refacere a acestei zone.

La sfarsitul lunii aprilie am semnat un ordin privind aplicatia de finantare pentru a pregati proiectul de investitii «Reducerea Eroziunii Costiere» din cadrul axei 5, domeniul de interventie 2.

Pentru acest domeniu de interventie sunt alocate la cele 134 de milioane de euro", a conchis ministrul.

Zona costiera a Romaniei are o lungime de 244 de kilometri si se afla in administrarea Administratiei Nationale Apele Romane, din cadrul Ministerului Mediului.

Conform unui studiu realizat in 2004 de specialisti ai Directiei Apele Romane Dobrogea-Litoral, retragerea medie a falezelor este estimata la aproximativ jumatate de metru pe an, procesul fiind intermitent, iar cordoanele litorale se caracterizeaza printr-un deficit sedimentar accentuat, ceea ce duce la o eroziune continua a acestora.

Potrivit specialistilor, unele lucrari de protectie au stabilizat anumite portiuni de tarm, insa altele sunt intens erodate.

Astfel, in aproape zece ani, plaja din dreptul Taberei Internationale Eforie s-a retras cu 40 de metri, partea nordica a plajei Neptun s-a retras cu 24 de metri, iar in citiva ani plaja Venus-Saturn s-a retras cu 36 de metri.

Specialistii au apreciat ca din cauza schimbarilor climatice globale si a ridicarii generale a nivelului marii, precum si a conditiilor geo-ecologice regionale pe termen mediu procesul de eroziune a litoralului romanesc va fi cel putin la fel de activ ca in ultimele doua decenii.

Specialistii Ministerului Mediului au avertizat asupra pericolului in care se afla tarmul romanesc al Marii Negre, apreciind ca, daca nu se vor lua masuri urgente pentru stoparea procesului de eroziune marina, in urmatorii cinci-zece ani Romania va ramine fara plaje.

Potrivit specialistilor de mediu, pe ansamblul litoralului romanesc se apreciaza ca Romania pierde aproximativ 83 de hectare pe an din teritoriul national, impactul major manifestindu-se asupra plajelor turistice.

Aceste procese de eroziune au dus la situatia in care zone de plaje care, initial, au avut lungimi de zeci de metri, au fost reduse la citiva metri sau au fost complet distruse, in unele zone apa marii ajungind la fundatia unor constructii hoteliere.

Specialistii considera ca, printre cauzele care au condus la producerea acestui fenomen, se numara scaderea cantitatii de aluviuni descarcate in Marea Neagra, ca urmare a amenajarilor hidrotehnice realizate in bazinul Dunarii, pe fluviu si in delta acestuia, precum si devierea sedimentelor transportate in lungul tarmului, ca urmare a unor modificari ale curentilor marini, cauzate de constructiile portuare si de cele situate de-a lungul coastei marine.

Google schimbă radical modul în care răspunzi la apeluri pe Android. Ce se întâmplă cu noua interfață
Google schimbă radical modul în care răspunzi la apeluri pe Android. Ce se întâmplă cu noua interfață
Google pregătește o schimbare importantă pentru interfața de apelare de pe Android, renunțând la sistemul clasic de alunecare sus-jos în favoarea unui nou format bazat pe gesturi...
Când vor deveni publice salariile angajaților din sectorul privat. Normele europene privind echitatea salarială, pe punctul de a se implementa în România
Când vor deveni publice salariile angajaților din sectorul privat. Normele europene privind echitatea salarială, pe punctul de a se implementa în România
Începând cu 2026, România va trebui să implementeze Directiva Europeană 2023/970 privind transparența salarială, o măsură deja implementată în câteva alte state europene, menită să...
#borbely, #hectare, #plaja, #turism , #stiri Laszlo Borbely

Curs valutar

1 EUR = 4.9773 RON

0.0005

1 USD = 4.5636 RON

0.0011
  1. Un actor celebru a achitat datorii de peste un milion de euro pentru vecinii săi din orașul natal. Spune că pe cei mai mulți nici nu îi cunoaște
  2. Un profesor de la Harvard anunță catastrofa pentru ”omul lui Trump”: Imperiul său se prăbușește
  3. Prețul primelor roșii românești apărute în piețe șochează cumpărătorii. „A fost un an greu. Plantele au avut de suferit, iar costurile s-au dublat”
  4. ”Oracolul” american a pariat corect pe prăbușirea cauzată de Trump: Gata să dea lovitura cu 334 de miliarde dolari
  5. Isterie în lume, de frica crizei lui Trump: Oamenii cumpără masiv un produs, de 61 de miliarde dolari doar într-o țară
  6. Orașul din România care a investit peste un miliard de lei în modernizarea transportului în comun. "Avem o strategie clară, știm unde vrem să ajungem și muncim pentru asta"
  7. Trump și-a faultat prietenii de la investire: ”Gașca” președintelui american a pierdut 209 de miliarde dolari
  8. Care sunt județele cu cele mai mari salarii. Cu cât a crescut salariul mediu în întreaga țară în 2024
  9. Renault lansează pe piață o mașină în serie limitată. Peste 500 de cai putere și bateria care se încarcă imediat. Este varianta modernă a unei legende Renault FOTO/VIDEO
  10. Aurul doboară record după record: ce a dus la scumpirea vertiginoasă a metalului prețios văzut ca refugiu sigur în perioade de criză. Cum arată viitorul aurului