Transportatorii: Cresterea taxelor va duce la disponibilizari si extinderea evaziunii

Vineri, 25 Iunie 2010, ora 17:21
1437 citiri
Transportatorii: Cresterea taxelor va duce la disponibilizari si extinderea evaziunii

Companiile din sectorul transporturilor vor fi nevoite sa recurga la disponibilizari si reduceri de salarii daca vor creste taxele, afirma reprezentantii acestora, care spun ca un alt efect va fi extinderea evaziunii fiscale.

"Majorarea TVA inseamna un cost suplimentar in produsul final, iar cresterea cotei unice va actiona asupra dividendelor, dar cum nu le-am acordat nici anul trecut, efectul va fi scaderea salariilor. De asemenea, ne gandim sa renuntam si la bonurile de masa pentru ca si acestea vor fi impozitate", a declarat pentru MEDIAFAX, George Buruiana, directorul general al operatorului feroviar de marfa Servtrans.

El afirma ca propunerea de reducere a pensiilor a fost o masura "nefericita", dar nu crede ca o solutie ar fi cresterea fiscalitatii.

"Guvernul trebuie sa ia niste masuri clar. Reducerea pensiilor a fost o masura nefericita, insa nici cresterea taxelor nu ne va ajuta. Mai degraba ar trebui sa dubleze TVA-ul pentru produsele de lux. Transporturile merg prost, pentru ca noi transportam ce produce economia. Daca economia nu va suporta aceste decizii, Guvernul trebuie sa raspunda", a afirmat Buruiana.

Si directorul general al Remarul Pascani, Catalin Cornea, este de parere ca majorarea taxelor nu va ajuta economia, ci va duce la disponibilizari de personal pentru ca firma sa poata suporta cresterea costurilor.

"Statul nu va incasa mai mult si nici nu creeaza o relansare a economiei, ci o constrangere. Reduceri de salariu nu vom opera, insa probabil vom aplica reduceri de personal si vom stopa investitiile. Nu este o decizie a companiei, ci un efect al deciziilor Guvernului. Oricum, vom incerca sa ne orientam mai mult spre pietele externe", a spus Cornea.

Directorul general al transportatorului de marfa Unifetrans, Constantin Pestrea, spune ca aceste masuri vor afecta in aceeasi masura atat companiile, cat si populatia si arata "in ce hal" este situatia tarii.

"Niciun stat din jurul nostru nu a ridicat cota de TVA atat de mult, si nici nu s-au gandit sa taie salariile bugetariilor sau pensiile. Vom fi cu totii afectati. De exemplu, clientul nostru Lafarge Medgidia a oprit transportul de calcar pana la 20 iulie. Intr-o economie care nu produce nimic, nu avem ce transporta", a afirmat Pestrea.

El a adaugat ca firma a disponibilizat incepand de anul trecut aproximativ 120 de angajati dintr-un total de 750.

Transportatorii rutieri sunt si mai ingrijorati, si afirma ca majorarea taxelor va insemna "falimetul total al Romaniei".

Ei anticipeaza extinderea evaziunii fiscale si a numarului de firme care vor intra in insolventa.

"Nu suntem de acord cu aceste masuri pentru ca vor duce la falimentul total al Romaniei. Noi lucram sub costuri si cresterea taxelor va duce la un blocaj total al sectorului transporturilor. Acestea sunt antimasuri si spre sfarsitul anului vom asista la cresterea numarului de firme care intra in insolventa, la frauda fiscala pentru ca transportatorii vor prefera sa nu mai lucreze in economia vizibila pentru a evita taxele, iar investitiile straine vor disparea", a declarat presedintele Federatiei Operatorilor de Transport din Romania, Augustin Hagiu.

Si secretarul general al Uniunii Nationale ale Transportatorilor Romania Radu Dinescu, considera ca investitorii straini vor ocoli Romania si afirma ca unul dintre efectele majorarii TVA si a cotei unice va fi scaderea salariilor anagajatiilor.

"Cresterea TVA-ului nu ar trebui sa ne afecteze, dar pentru ca nu ni se ramburseaza la timp vom avea probleme si mai mari. O alta problema este ca acel TVA crescut care nu poate fi decontat de persoanele fizice va reduce consmul, deci vor fi mai putine persoane care se vor plimba mai putin. Costurile crescute vor taia din salariile angajatilor, cu alte cuvinte ce taie statul vom taia noi din salarii", a spus Dinescu. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#disponibilizari, #evaziune, #faliment, #majorare, #transportatori, #tva , #stiri Lafarge