Preturi umflate la Bechtel

Miercuri, 05 August 2009, ora 09:09
1858 citiri
Preturi umflate la Bechtel

Un document al companiei americane, arata ca statul roman deconteaza materiale de constructii la preturi mult mai mari decat cele de pe piata.

Statul roman prin Compania Nationala de Autostra zi si Drumuri Nationale (CNADN) deconteaza materialele de constructii folosite de compania americana Bechtel, pentru constructia Autostrazii Transilvania, la preturi mai mari decat cele de pe piata.

Este una dintre cauzele pentru care autostrada a ajuns sa coste 5,6 miliarde de euro, fata de 2,4 miliarde de euro, cat era preconizat in anul 2004.

In anul 2005, dupa ce Alianta D.A. a preluat puterea, contractul dintre statul roman si compania Bechtel a fost renegociat.

La momentul respectiv, fostul ministru al transporturilor Gheorghe Dobre sustinea ca, in urma renegocierii, s-au facut economii de 126 de milioane de euro.

Explicatia lui Dobre: Bechtel nu mai urma sa incaseze, la inceputul fiecarui an, bani pentru anul in curs, ci doar 30 la suta din ei.

Restul sumei urma sa fie incasata in functie de lucrarile executate.

Beton de doua ori mai scump

Ceea ce nu s-a renegociat in anul 2005 au fost preturile la materialele de constructii pe care Bechtel le deconteaza lunar.

EVZ a obtinut insa un certificat de plata al companiei Bechtel, semnat de directorul de proiect Michael Mix si de directorul general Ozger Inal.

Documentul releva preturile de contate pentru luna aprilie 2009.

Aceste preturi au fost negociate in anul 2004, iar de atunci nu au mai suferit modificari.

In document sunt trecute preturile cu amanuntul pentru o serie intreaga de materiale de constructii.

De exemplu, pentru fiecare metru cub de "beton slab 15 N/ mm2", Bechtel deconteaza 124,30 euro, in conditiile in care pretul mediu de piata practicat de cei mai mari producatori de beton din Romania, Lafarge si Holcim, este de aproximativ 70 de euro.

Alte exemple: materialul "beton pentru canale fara consolidare 25 N/mm2" este decontat cu 135,07 eu ro/tona, desi acest produs se vinde, uzual, cu circa 90 de euro/ tona.

In luna aprilie, anul acesta, Bechtel a folosit 5.407 tone din acest tip de beton, cantitate pentru care a decontat 730.428 euro.

Iarba de 155.000 de euro Exemple sunt cu duiumul si la alte categorii de materiale.

In luna septembrie 2008, Bechtel a folosit, conform certificatului de plata, 15.669 tone de fier beton.

Valoarea totala de decont: 14,04 milioane de euro, ceea ce inseamna un pret de 836,89 euro/tona.

In nomenclatorul materialelor de constructii se arata ca "otelul beton ST 37, group 1" sau "otelul beton 37" are un pret mediu de 384,79 euro/tona, de mai bine de doua ori mai mic decat cel decontat de compania americana.

Preturile practicate de Bechtel sunt mari si la capitolul achizitiei de piatra si nisip.

De exemplu, exista deconturi de 15,3 euro/metru cub pentru piatra de umplutura care se vinde in Cluj cu un pret mediu de 8 euro/metru cub.

"Preturile includ transportul si manopera"

Bogdan Sgarcitu, director de comunicare al Bechtel, ne-a declarat ca preturile din documentele aflate in posesia EVZ sunt preturi unitare care includ si alte manopere, nu doar pretul exclusiv al materialului de constructie.

"Sunt preturi unitare care inseamna inclusiv punerea in opera, si ele cuprind foarte multe activitati si nu doar materialul in sine.

In pretul respectiv sunt cuprinse si transportul, si manopera. Prin urmare, nu este relevanta nicio comparatie cu preturile de producator folosite de companiile care produc beton.

Orice concluzie este irelevanta pentru ca nu se pot face o cercetare si o comparatie", ne-a declarat Sgarcitu, pe un ton putin nervos. 

#preturi, # Bechtel, # contract, # companie , #stiri Lafarge