Industria constructiilor isi va reveni in 5 ani, de pe urma crizei

Joi, 31 Decembrie 2009, ora 09:42
2168 citiri
Industria constructiilor isi va reveni in 5 ani, de pe urma crizei

Cei mai mari producatori de ciment din lume au avertizat ca industria constructiilor va suferi o "ajustare dureroasa" pe pietele din Europa si SUA, in conditiile in care guvernele vor reduce cheltuielile pentru infrastructura din cauza datoriilor, potrivit Financial Times.

"Vor fi modificari structurale semnificative, care vor duce la o crestere lenta si un proces de ajustare dureros. Va fi nevoie de cel putin trei sau cinci ani pentru ca pietele materialelor de constructii din cele mai afectate state dezvoltate sa-si revina pe deplin", a declarat Markus Akermann, directorul executiv al Holcim, al doilea mare producator de ciment la nivel mondial, precizeaza Mediafax.

In Europa, zona de origine a patru din cele mai importante companii de ciment, cererea din 2010 este asteptata sa fie cu 30% sub nivelul anului 2007, urmand o crestere usoara in 2012.

In cazul SUA, cererea ar putea sa scada cu 44%, comparativ cu 2006.

Reducerile se vor resimti cu putere in tari precum Spania, in care pana recent consumul de materiale de constructii pe cap de locuitor era dublu fata de cel din Germania sau SUA.

Totodata, producatorii de ciment se tem ca masurile de stimulare economica nu sustin inca industria constructiilor, grav afectata de scadererea activitatii in sectorul comercial si rezidential.

"Chiar si in China, unde guvernul este hotarat sa atinga obiectivele, abia acum am inceput sa simtim efectele pachetului de stimulare de 800 de miliarde de dolari", a afirmat vicepresedintele executiv al Lafarge.

Cererea pentru ciment a scazut accentuat in Europa si SUA in ultimii doi ani, ceea ce a determinat producatorii sa se extinda pe pietele emergente.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere, #ciment, #constructii, #materiale, #piata , #stiri Lafarge