Doi giganti mondiali fuzioneaza, formand cel mai mare producator de ciment din lume

Luni, 07 Aprilie 2014, ora 11:00
1638 citiri
Doi giganti mondiali fuzioneaza, formand cel mai mare producator de ciment din lume

Companiile Holcim si Lafarge, ambele cu operatiuni in Romania, au convenit o fuziune prin schimb de actiuni, care va crea cel mai mare producator de ciment din lume si va presupune vanzarea de active, mai ales in Europa, pentru a obtine aprobarile autoritatilor de reglementare.

Directorul general al producatorului francez de ciment Lafarge, Bruno Lafont, va conduce compania rezultata in urma fuziunii, au anuntat, luni, Holcim si Lafarge, potrivit Bloomberg.

Wolfgang Reitzle, care urma sa preia conducerea Holcim, din Elvetia, in acest an va prelua postul de presedinte al board-ului noii companii, care se va numi LafargeHolcim. Acordul de fuziune a fost aprobat atat de conducerea Lafarge, cat si de cea a Holcim.

Tranzactia structurata pentru a include exclusiv actiuni, va conduce la sinergii de peste 1,4 miliarde de euro si va fi finalizata probabil in prima jumatate din 2015, au informat cele doua companii. Lafarge si Holcim vor vinde active, mai ales in Europa, pentru a obtine avizele autoritatilor de reglementare.

Ambele companii au capacitati de productie importante si care se suprapun in tari precum Franta, Germania, Spania, Cehia, Romania si Serbia, a afirmat Elizabeth Collins, analist la firma de cercetare Morningstar, potrivit Reuters.

Companiile vor putea combina anumite operatiuni, dupa ce recesiunea globala a erodat cererea pentru materiale de constructii si a condus la oprirea activitatii unor fabrici sau la functionarea acestora in pierdere, scrie Bloomberg. Pentru a obtine un randament mai bun la fabricile cu consum ridicat de energie, Holcim a convenit in august un schimb de active in Germania si Cehia cu Cemex, cel mai mare producator de ciment de pe continentul american.

"Fuziunea va fi bine primita", a declarat Christian Arnold, analist la Bank Vontobel, din Zurich. Lafarge a crescut vineri cu 8,9% pe bursa, la o capitalizare de 18,4 miliarde de euro, in timp ce Holcim a avansat cu 6,9%, la o capitalizare de 26,2 miliarde de franci elvetieni (21,4 miliarde de euro).

Holcim va lansa o oferta publica destinata investitorilor Lafarge

Holcim va lansa o oferta publica destinata investitorilor Lafarge, in cadrul careia va oferi o actiune proprie pentru una a companiei franceze. Oferta este conditionata de obtinerea acordului a cel putin doua treimi din actionarii Lafarge.

Intrebat daca structura tranzactiei indica o preluare a Lafarge de catre Holcim, seful Lafarge si viitorul director al LafargeHolcim, Bruno Lafont, a declarat ca aceasta este o fuziune intre egali.

Tranzactia va atrage atentia autoritatilor de reglementare la nivel global

"Autoritatile responsabile de concurenta vor analiza in amanunt", a declarat Assimakis Komninos, avocat la firma White & Case, din Bruxelles.

Lafarge a estimat in raportul anual pentru 2013 ca avea o cota de 34% pe piata cimentului din Franta, 40% in Marea Britanie si 10% in Germania si Spania. In SUA, producatorul francez controla 12% din piata cimentului, iar in Rusia 7%. Holcim nu a furnizat date despre cotele de piata din tarile unde are operatiuni.

"Cele mai semnificative suprapuneri (de productie, n.r.) sunt in Europa. Anumite tari vor necesita o atentie speciala, si anume Canada, SUA, Brazilia si posibil India si China", a spus Lafont, adaugand ca doua treimi din activele la care va renunta noua companie sunt situate in Europa.

Lafont considera ca renuntarea la aceste active va satisface cerintele autoritatilor de reglementare.

Ambele companii au facut achizitii costisitoare inaintea crizei financiare, in urma carora au acumulat datorii semnificative. Holcim are in prezent 71.000 de angajati in 70 de tari, iar Lafarge 65.000 de angajati in 64 de tari.

Holcim Romania detine doua fabrici de ciment, in Campulung si Alesd, o statie de macinare si un terminal de ciment la Turda, 13 statii ecologice de betoane, trei statii de agregate, doua statii de lianti speciali si un terminal de ciment in Bucuresti. Compania are aproximativ 950 de angajati.

Lafarge are operatiuni in Romania pe segmentul cimentului, cu ponderea cea mai mare in vanzari, dar si al betoanelor si agregatelor.

Alaturi de Lafarge si Holcim, un alt jucator important pe piata cimentului din Romania este Carpatcement Holding, parte a grupului german HeidelbergCement.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#fuziune Holcim Lafarge, #fuziune comanii, #producator ciment, #active companii , #stiri Lafarge