Atuurile pentru alegerea Romaniei de Voestalpine

Vineri, 18 Iulie 2008, ora 12:15
1500 citiri
Atuurile pentru alegerea Romaniei de Voestalpine

Romania are acum cele mai multe atuu-uri pentru a atrage investitia Voestalpine, de peste 5,5 mld. euro, in fata celorlalte trei state candidate - Bulgaria, stat membru al UE, respectiv Ucraina si Turcia, tari care nu fac parte din piata comuna, potrivit unei analize Business Standard pe baza datelor furnizate de surse implicate in negocieri.

Capacitatea mare a portului Constanta, canalul Dunare-Marea Neagra, apa dulce necesara prelucrarii materiei prime, forta de munca ieftina si calificata, taxarea inversa privind plata TVA la vama pentru marfuri, si facilitatile de infrastructura rutiera si feroviara plaseaza Romania ca favorita, in timp ce punctele slabe sunt preturile mari la terenuri si imposibilitatea acordarii de ajutoare de stat datorita calitatii de membru UE, avantaj care ii revine insa Ucrainei, principalul contracandidat la atragerea investitiei, a declarat pentru Business Standard Petru Ianc, director general in MEF. “Aproximativ 50% din productia viitorului combinat va fi exportata in Austria, infrastructura maritima si fluviala fiind foarte importanta pentru concernul austriac.”, a precizat oficialul MEF.


Voestalpine: Vom suporta investitia din cash-flow


Potrivit unor surse guvernamentale, concernul austriac si-a refacut proiectul in functie de cele aproximativ sase sute de hectare vizate in Romania, in apropierea satului Lazu, din comuna Agigea, unde deja si-au asigurat un prim lot de 96,4 hectare de teren, cumparat de la fonduri de investitii controlate de austrieci si englezi.


Voestalpine urmeaza sa anunte, pana la finele acestui an, cel mai probabil in perioada august-septembrie, in ce tara vor plasa cea mai mare investitie austriaca in strainatate.

In saptamanile urmatoare este asteptata semnarea memorandumului dintre Romania si partea austriaca, data avansata fiind 31 iulie. Potrivit reprezentantilor austrieci, memorandumul cu Ucraina a fost semnat deja, cel cu Bulgaria urmeaza sa fie semnat. In ceea ce priveste Turcia, concernul austriac este in faza studiului de fezabilitate.


Peter Schiefer, corporate communications Voestalpine a declarat pentru Business Standard ca finantarea acestei investitii se va face, in totalitate, din fonduri proprii. “Compania are un cash flow anual de 1,5 miliarde euro. Investitia de peste 5,5 miliarde euro nu va fi realizata imediat, ci treptat, iar sumele anuale care vor fi cheltuite pentru constructia otelariei pot fi suportate, fara probleme, de catre companie, fara sa fie necesar vreun imprumut”, a precizat Schiefer.


“Doar daca vor aparea investitii neprevazute foarte mari, ne vom gandi, probabil, la varianta de a contracta un credit”, a adaugat reprezentantul concernului austriac.


“Portul Constanta este singurul port de la Marea Neagra in care pot intra mineraliere de peste 150.000 de tone, un aspect esential pentru Voestalpine care va exporta in Austria peste 50% din productie si va importa cea mai mare parte a materiei prime”, a precizat Petru Ianc.


“In schimb, si Romania si Bulgaria nu pot oferi niciun fel de ajutor de stat investitorilor din domeniul siderurgiei, potrivit tratatului de aderare semnat cu Uniunea Europeana”, a adaugat Petru Ianc. Romania are cel mai scump teren, potrivit reprezentantilor Voestalpine, aspect care este insa un punct forte pentru Bulgaria, unde terenul este mai ieftin si va fi cumparat direct de la stat.

Intr-un mod asemanator, Turcia ofera terenuri mai ieftine, prin concesiune de catre stat. Oficialii Voestalpine nu au dorit sa dea detalii despre discutiile cu partile implicate din motive de confidentialitate.


De hotararea pe care o va lua Voestalpine depind e atragerea mai multor investitii directe in Romania. Companii precum Lafarge si Rehau s-au aratat deja intereseate de a se pozitiona ca furnizori al viitorului combinat siderurgic ce va fi ridicat de austrieci.