Sonia Artinian, Lafarge Romania: Imi asum o noua responsabilitate, la nivel global

Sambata, 27 Iulie 2013, ora 00:00
2768 citiri
Sonia Artinian, Lafarge Romania: Imi asum o noua responsabilitate, la nivel global
Foto: Sonia Artinian, CEO Lafarge Romania

Sonia Artinian, managerul care conduce inca operatiunile unuia dintre cei mai mari producatori de ciment din Romania, se pregateste sa se intoarca acasa, in septembrie, la Paris.

Aici va ocupa functia de Director General Adjunct Organizare si Resurse Umane Lafarge, "o perioada foarte interesanta", spune aceasta.

S-a obisnuit deja cu relocarea, dar recunoaste ca nu ii este tocmai usor si isi propune sa puna in aplicare acasa ce a invatat in tot acest timp.

"Este evident ca experienta internationala este de nepretuit pentru o pozitie la nivel global, in special una in domeniul resurselor umane", puncteaza aceasta.

In ceea ce priveste parerea sa despre Romania, Sonia Artinian considera ca aici se pot intampla multe lucruri bune.

"(...) exista un potential foarte mare, multe nise neexploatate, de exemplu, dezvoltarea de drumuri si infrastructura, deficitul de locuinte noi. Nu trebuie sa uitam ca Romania ramane una dintre putinele tari europene care inregistreaza crestere", puncteaza aceasta.

Cu toate acestea, o "mai buna predictibilitate a deciziilor guvernamentale si a cadrului legislativ", sunt aspectele care necesita imbunatatiri si "ar avea o influenta pozitiva asupra mediului de business din Romania si asupra economiei in general", a declarat CEO-ul Lafarge Romania pentru Business24.

Ati fost si sunteti inca prima femeie care conduce la nivel local operatiunile unuia dintre cei trei mari producatori de ciment. Cat de mare este aceasta provocare pentru o doamna?

Sa conduci un business atat de important, pe o piata cu un potential mare, asa cum este Romania, reprezinta o provocare in sine pentru orice manager, indiferent ca este femeie sau barbat.

Cu atat mai mult cu cat evolutia acestei industrii depinde de atat de multi factori, de la conditiile meteorologice la rata de absorbtie a fondurilor europene alocate sectorului de infrastructura sau de la situatia economica generala si evolutia veniturilor disponibile nominale ale gospodariilor si pana la sentimentul general de pe piata, de care depind increderea populatiei si apetitul pentru proiectele pe termen lung.

Care au fost avantajele dumneavoastra ca femeie, intr-un mediu dominat de barbati?

Consider ca mediul profesional si lumea de business recunosc si recompenseaza competenta, responsabilitatea, leadership-ul si alte abilitati si, sincer, nu cred ca am avut vreodata vreun avantaj legat de faptul ca sunt femeie.

Recent ati fost promovata in boardul de management la nivel international. Care a fost secretul succesului?

Cu siguranta, rezultatele excelente pe care noi, ca echipa, le-am obtinut in Lafarge Romania in ultimii doi ani au contribuit la promovarea mea in cadrul Grupului.

Operatiunile din Romania au trecut printr-un proces complex de transformare, care a facut parte din strategia globala a Grupului, iar rezultatul acestui proces a fost un adevarat test pentru toata lumea - de la echipa locala la mine, personal, si la echipa de management.

Nu exista o reteta secreta pentru succes - ci dimpotriva, cei care cred asta isi pun o piedica in calea reusitei. Trebuie sa iei lucrurile asa cum sunt si sa stii incotro te indrepti, ce iti doresti sa realizezi. Cred ca daca un lider este capabil sa-i inspire pe altii, sa-i motiveze sa lucreze impreuna, ca o echipa, pentru un obiectiv clar si care ii atrage, si sa recompenseze excelenta si profesionalismul, atunci va avea succes.

Cum ati caracteriza perioada pe care ati petrecut-o in Romania, in cadrul Lafarge?

A fost o perioada foarte interesanta si plina de satisfactii pentru mine, ca profesionist si ca expat, pentru ca am descoperit ca romanii sunt deschisi si amabili, ingeniosi si creativi. Ceea ce explica faptul ca unitatile noastre de productie de aici sunt recunoscute pentru inovatie atat in cadrul Grupului, cat si pe piata.

In ultimii doi ani, pe perioada mandatului meu de CEO Lafarge Romania, proiectul nostru cel mai important - pe langa indeplinirea obiectivelor de business pe o piata plina de provocari - a fost implementarea unui proces de transformare si de integrare, pe care noi il numim ONE Lafarge.

Este o abordare integrata a pietei si a clientilor, o viziune holistica a tuturor activitatilor noastre, care ne permite sa le oferim clientilor o gama completa de produse pentru proiecte de constructii si infrastructura, simultan cu optimizarea costurilor.

Prin urmare, a fost o perioada cu schimbari importante la nivel intern, ceea ce a reprezentat o si mai mare provocare pentru mine in calitate de CEO, dar tocmai de aceea a fost interesanta si plina de satisfactii profesionale.

Ce masuri credeti ca ii lipsesc mediului de afaceri romanesc raportat, poate, la mediul de afaceri din Franta?

Aici se pot intampla multe lucruri bune, exista un potential foarte mare, multe nise neexploatate, de exemplu, dezvoltarea de drumuri si infrastructura, deficitul de locuinte noi. Nu trebuie sa uitam ca Romania ramane una dintre putinele tari europene care inregistreaza crestere.

Dar exista, de asemenea, multe aspecte ce pot fi imbunatatite. Unul dintre lucrurile care, in opinia mea, ar avea o influenta pozitiva asupra mediului de business din Romania si asupra economiei in general, ar fi o mai buna predictibilitate a deciziilor guvernamentale si a cadrului legislativ.

Ce planuri aveti, in acest business?

Imi asum o noua responsabilitate, la nivel global, astfel ca ma asteapta o perioada foarte interesanta.

V-ar tenta sa mergeti pe calea antreprenoriatului? Daca da, in ce domeniu, mai exact? In ce tara?

Sa conduci operatiunile unei companii care face parte dintr-o corporatie mondiala este o experienta extraordinara. Dar nu este tocmai comparabila cu antreprenoriatul. Eu respect si admir foarte mult antreprenorii.

La un moment dat in cariera mea, voi fi probabil tentata sa devin antreprenor. Dar cu siguranta nu acum, cand am in fata o perspectiva globala si un job care va presupune multe provocari si oportunitati.

Relocarea, o data la cativa ani, este una din provocarile job-ului dumneavoastra. Cum reusiti, totusi, sa va obisnuiti, sa va relaxati, sa va pastrati o constanta si in viata personala, dincolo de cea profesionala?

Intr-adevar, relocarea reprezinta o provocare, in special atunci cand ai o familie. Dar este de asemenea foarte interesanta, iti permite sa cunosti oameni noi, sa iti imbogatesti experientele, sa inveti multe lucruri intr-un timp foarte scurt, sa traiesti diferentele culturale in mod direct, sa te provoci constant pentru a te adapta si pentru a evolua, sa iti largesti orizonturile.

Cu toate acestea, odata cu preluarea noii functii, ma voi stabili din nou la Paris si, cred eu, voi pune in practica ceea ce am invatat in tot acest timp.

Este evident ca experienta internationala este de nepretuit pentru o pozitie la nivel global, in special una in domeniul resurselor umane.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Planuri mari pentru Portul Constanța. Sorin Grindeanu: ”Ne dorim extinderea cooperării cu partenerii din Emiratele Arabe Unite”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, afirmă vineri că mesajul pe care l-a avut în cadrul întrevederii, de la Abu Dhabi, cu cei din conducerea companiei DP World (Dubai Ports) este că ne...
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Amazon spiona concurența cu o divizie secretă. Angajații companiei se dădeau drept antreprenori pentru a strânge informații
Angajaţii Amazon au „pozat” drept comercianţi terţi pentru a aduna informaţii de la Walmart, eBay şi alţi rivali ai gigantului american. Aceștia au avut acces la sistemele concurenței...
#Sonia Artinian CEO Lafarge Romania, #Sonia Artinian Lafarge, #Sonia Artinian noua functie , #Management