Transilvania fara clisee

Vineri, 19 Ianuarie 2007, ora 06:50
1398 citiri

Sibiu, o bijuterie arhitectonica a Transilvaniei, provincie a Romaniei, imparte cu Luxemburgul pozitia de capitala europeana a culturii in 2007. Orasul - situat in zona Muntilor Carpati, avand 180.000 de locuitori - este putin cunoscut, dar se mandreste sa afirme ca principalul sau muzeu, Brukenthal, a fost deschis cu trei ani inaintea muzeului Louvre.

Desemnarea in calitate de capitala culturala impreuna cu Luxemburgul este un fel de cadou pentru intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, in cadrul noii politici a UE de integrare a Occidentului (vechea Europa) cu Europa Orientala (noii membri).

Orasul a fost ales deoarece este un centru de convietuire pasnica a mai multor etnii, mai ales romani ortodocsi, descendenti ai sasilor protestanti si tigani. Ideea de a invita Sibiul sa fie capitala culturala a venit din partea Luxemburgului, care, invitat fiind pentru a doua oara sa se bucure de aceasta calitate, a decis sa anticipeze inceputul parteneriatului intre orasele din Estul si din Vestul Europei, prevazut sa inceapa in 2009.

Primarul Sibiului, Klaus Werner Johannis, spune ca orasul va marca anul printr-un program ce cuprinde peste 1.000 de manifestari, printre care expozitii, concerte si spectacole de teatru.

Pentru a contribui la aceasta, guvernul roman a restituit Muzeului Brukenthal cateva opere de arta ce fusesera confiscate in perioada dictaturii lui Nicolae Ceausescu si care se aflau in muzee din Bucuresti, cum ar fi tablouri de Tizzian, Lukas Cranach si van Eyck.


Faptul ca se afla in centrul atentiei nu este o noutate pentru orasul medieval, care, totusi, este mai obisnuit sa fie mentionat prin istorisirile legate de contele Dracula, asociere imediata in momentul in care se vorbeste despre Transilvania. Numele inca mai atrage turisti, dar locuitorii regiunii resimt o aversiune fata de cliseele legate de vampiri. De asemenea, nu le place sa auda spunandu-se ca Sibiul este un oras german - in 1143, orasul a fost fondat de imigranti germani care au inceput sa colonizeze regiunea de pe malurile raului Cibin si chiar si in prezent descendentii acestor colonisti sunt mandri sa spuna ca sunt "germani". Totusi, primii colonisti care au ajuns veneau, de fapt, din regiunea raului Mosela, care astazi face parte din Luxemburg - nu degeaba dialectele germane vorbite in Luxemburg si la Sibiu sunt destul de asemanatoare.

Cu exceptia primarului Johannis, astazi sunt putin numerosi descendentii primilor germani care se mai afla in oras. Odata cu deschiderea "cortinei de fier", mii de persoane apartinand minoritatii germane au emigrat in Germania, in cautarea unor conditii de trai mai bune. Astazi, ei incep deja sa revina, impresionati de faima pe care o dobandeste vechea patrie a lui Dracula.

Si turistii incep sa vina: chiar inainte de a sarbatori titulatura de capitala culturala, Sibiul atragea deja aproximativ 300.000 de turisti pe an. Pentru anii ce vin, primarul Klaus Johannis prevede un adevarat boom - estimarea este ca orasul sa inceapa sa primeasca pana la un milion de vizitatori pe an.

Atu-ul Sibiului pentru a atinge un astfel de obiectiv este un patrimoniu arhitectural unic, in care este cuprins centrul vechi; vestigii ale zidului construit pentru apararea orasului de invaziile turcesti, in secolul XV; cladiri medievale restaurate si asa-numitul "Pod al Minciunilor", care, spune legenda, va cadea daca pe el va trece un mincinos.
In Orasul de Jos, casele mici si vechi amintesc de situatia socio-economica a primilor lor locatari.

Erau muncitori, mestesugari, pietrari. Strazile inguste, punctate de case bine conservate, il transporta pe turist in Evul Mediu. Orasul de Sus era, insa, cartierul aristocratilor.
Casele sunt spatioase, cu turnuri si cu alte ornamente arhitectonice.

Pe langa piete - cum ar fi impunatoarea Piata Mare, cu care localnicii se lauda, cu mandrie, ca este cea mai mare piata din estul Europei - Sibiul mai are si frumoase biserici, cum ar fi Catedrala Evanghelica, ridicata inaintea reformei protestante, in 1320, sau Catedrala ortodoxa, religia majoritatii populatiei.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...