Financial Times: "Romania intr-un moment de cotitura"

Miercuri, 23 Februarie 2005, ora 11:16
1067 citiri

Raportul special despre Romania este gazduit de editia de miercuri a prestigiosului ziar Financial TimesSub titlul "Sperantele europene dau imbold unei noi revolutii", Cristopher Condon scrie ca este posibil ca Romania sa fi atins un moment de cotitura decisiv, dupa un deceniu pierdut.

Autorul articolului - insotit de o fotografie cu simpatizanti ai presedintelui Traian Basescu la alegeri - analizeaza obstacolele dar si oportunitatile cu care sunt confruntate noile autoritati, concluzionand, "circumstantele din Romania converg de o asemenea maniera incat justifica cea mai pronuntata stare de optimism de la revolutia din 1989 incoace".

Dar, dupa cum spune un diplomat european, ar putea fi un punct de cotitura pentru Romania, dar nu este exclus nici un esec, avertizeaza, in final, articolul.

Tot Raportul special cuprinde mai multe articole despre eforturile de a scoate la liman economia, despre lupta impotriva coruptiei, incercarile de a extinde sectorul serviciilor si demararea mult asteptatelor privatizari in sectorul energetic.

Raportul Special publicat de Financial Times cuprinde si un studiu de caz, Sibiul, unde autorul principal al articolelor, Cristopher Condon, se declara impresionat de realizarile obtinute de primarul Klaus Johannis, care a transformat Sibiul intr-un model in ce priveste activitatea autoritatilor locale si un magnet pentru investitiile straine.

"Johannis e o dovada ca schimbarile se pot produce rapid in Romania, scrie Condon, o tara marcata de saracie si coruptie, daca oficialii locali sunt capabili si dedicati muncii pe care o depun".