Euro destabilizeaza bugetele locale

Marti, 29 Ianuarie 2008, ora 10:04
1285 citiri
Euro destabilizeaza bugetele locale

Deprecierea leului are efecte negative asupra bugetelor in localitatile unde administratiile au contractat credite in valuta.

Fie ca este vorba de lei sau de valuta, administratiile nu au evitat sa se imprumute pentru investitii in infrastructura. Odata cu devalorizarea leului insa, alesii locali care au ales credite in euro s-au trezit ca trebuie sa acopere din bugete dobanzi mai mari decat cele prevazute la contractare.

Johannis: "Ratele sunt serios afectate"

SIBIU. Devalorizarea leului a dat peste cap cheltuielile bugetare ale administratiei locale din Sibiu. Acesta are in derulare mai multe credite bancare externe, a caror scadenta se apropie. "Devalorizarea vertiginoasa a leului in fata monedei unice europene nu avea cum sa nu afecteaze creditele Primariei Sibiu si asta pentru ca ratele sunt in mare parte in euro. Era inevitabil faptul ca daca euro creste, si asta prin grija guvernantilor, o sa platim si mai mult la aceste credite. Eu sper ca aceasta crestere sa fie totusi una de moment si nu cu bataie lunga, pentru ca ratele sunt serios afectate daca se platesc cand cursul este nefavorabil", a declarat primarul Sibiului, Klaus Johannis. La ora actuala, Primaria din Sibiu are in derulare doua credite externe de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), ambele in valoare de 25 de milioane de euro, dar si doua credite interne in valoare de aproximativ 81 de milioane de lei.

CONSTANTA. Reprezentantii Primariei Constanta sustin ca bugetul municipalitatii nu este afectat de devalorizarea leului, desi au o multime de credite in euro pentru diverse proiecte in derulare. Purtatorul de cuvant al Primariei Constanta, Liviu Tramudana, a declarat ca deocamdata bugetul local nu este destabilizat. "Daca euro continua sa creasca vom face rost de bani la rectificarea de buget din toamna", a explicat el.

Pierderi prognozate

IASI. Directorul tehnic al Primariei Iasi, Victorel Lupu, considera ca devalorizarea leului nu va afecta bugetul pe anul in curs, pentru ca imprumutul contractat de municipalitate anul trecut a fost luat in lei, respectiv 200 de milioane. Contrar celor afirmate de oficialul municipalitatii, Primaria Iasi este pe cale sa imprumute in cursul acestui an pentru lucrari de infrastructura sume ce depasesc 50 de milioane de euro. Expertii primariei trebuie sa aleaga saptamana aceasta firma care va incasa 15 milioane de euro imprumutati de la BERD pentru refacerea unui segment al sinei de tramvai. Odata aplicata dobanda pentru acest an, de aproximativ 7,5%, la un curs de 3,8 lei, la finalul unui singur an de rambursare, aceasta va duce la o pierdere de 450.000 de lei din buget.

Boc s-a imprumutat in lei

CLUJ. Municipalitatea clujeana a achizitionat un credit in lei, bazandu-se pe previziunile strategiei nationale de scadere a inflatiei pana in 2015, explica Raimonda Boian, purtatorul de cuvant al Primariei Cluj-Napoca. "Noi suntem administratie publica, iar valuta nationala este leul, prin urmare nu ne afecteaza cu nimic cresterea euro", a argumentat Boian. Creditul, in valoare de 150 de milioane de lei, este contractat de la Banca Comerciala Romana, pe o perioada de 15 ani, cu o perioada de gratie de 3 ani.

<a href=http://evz.ro/articole/detalii-articol/392641/Euro-destabilizeaza-bugetele-locale/>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.