O nouă companie de pe piața distribuției de carburanți se listează la BVB, după un eșec flagrant al ofertei publice inițiale

Marti, 11 Iunie 2024, ora 16:12
126 citiri
O nouă companie de pe piața distribuției de carburanți se listează la BVB, după un eșec flagrant al ofertei publice inițiale
JT Grup Oil deține 250 de stații de incintă B2B, echipate cu tehnologii de monitorizare și control și o flotă de 11 cisterne FOTO Unsplash

JT Grup Oil, companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și singurul acționar al JT Terminal, cel mai nou terminal privat de produse petroliere din România, anunță închiderea cu succes a ofertei publice inițiale. Furnizorul de carburanți a derulat, în perioada 28 mai – 10 iunie, o ofertă publică inițială (IPO) prin care a atras doar 20 de milioane de lei.

În perioada de ofertă, 2.163 de investitori au subscris 3.632.272 de acțiuni ale emitentului JT Grup Oil S.A., astfel ȋncât oferta a fost ȋncheiată ȋn conformitate cu prevederile prospectului, relatează Wall-street.ro. Data estimată pentru listarea JT Grup Oil pe piața AeRO a Bursei de Valori Bucureşti este finalul lunii iunie, iar acțiunile vor putea fi tranzacționa sub simbolul JTG.

Cum plănuiește JT Grup Oil să investească banii din IPO

Banii atrași în urma finanțării vor rămâne în companie și vor fi alocați pentru dezvoltarea și consolidarea liniilor de business, de la creșterea volumelor de combustibili tranzacționate pe piața locală până la deschiderea de stații de alimentare în centre comerciale, destinate persoanelor fizice, precum și finalizarea și operarea JT terminal.

JT Terminal va permite companiei să livreze zilnic 1 milion de litri de carburanți, cantitate pe care în prezent compania o vinde anual, la un cost de aproximativ 22 de dolari/tonă, spun reprezentanții companiei.

„În acest moment, așteptăm eliberarea certificatului de înregistrare a acțiunilor, urmând ca în cel mai scurt timp să înaintăm documentația necesară la BVB pentru a stabili prima zi de tranzacționare a acțiunilor pe piața AeRo. (...) Vom investi în cele mai moderne tehnologii care să asigure dezvoltarea sustenabilă a companiei, iar listarea pe piața bursieră ne va consolida poziția ca lideri în domeniu și va creste gradul de încredere al partenerilor și investitorilor, asigurând o comunicare transparentă cu toate părțile implicate”, a declarat Steluța Lebidov, CFO JT Grup Oil, potrivit sursei citate.

JT Grup Oil deține 250 de stații de incintă B2B, echipate cu tehnologii de monitorizare și control și o flotă de 11 cisterne, dotate cu pompe și indicatoare pentru măsurarea cantității livrate.

Oferta publică inițială a fost considerată un eșec față de așteptările investitorilor

Oferta publică inițială a companiei a fost una controversată, ziarul Gândul punctând că JT GRUP OIL SA Năvodari a obținut anul trecut o cifră de afaceri netă de 224,44 milioane lei.

10 milioane de acțiuni au fost puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital, ceea ce ar avea ca rezultat 35 milioane de acțiuni în cazul unei subscrieri integrale. La un preț de 6,50 lei/acțiune, JT GRUP OIL SA Năvodari ar fi avut o valoare de 227,50 milioane de lei (45,71 milioane euro), explică sursa citată.

Mai exact, investitorii au subscris doar 3,63 milioane de acţiuni din cele zece milioane de acțiuni, care au fost puse în vânzare în urma unei operațiuni de majorare de capital.

„Multitudinea de informații false și cifre previzionate fără vreo acoperire s-au întors ca un bumerang împotriva demersului bursier prin care JT a dorit să vândă 10 milioane de acțiuni. Scopul a fost obținerea a nu mai puțin de 14 milioane de euro de la posibili investitori. Ulterior, aceștia ar fi ajuns victime sigure”, au declarat surse din domeniul energiei, în exclusivitate pentru Gândul.

Compania JT GRUP OIL SA Năvodari îi are ca acționari pe Jean-Paul Tucan – 22,50 milioane de titluri (90% din totalul acțiunilor) și pe Bogdan Florin Aldea, președintele Consiliului de Administrație – cu restul participației de 2,50 milioane de titluri (10% din drepturile de vot).

...citeste mai departe despre "O nouă companie de pe piața distribuției de carburanți se listează la BVB, după un eșec flagrant al ofertei publice inițiale" pe Ziare.com

#jt grup oil, #listare BVB, #oferta publica initiala, #scadere bursa, #transport carburanti , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  2. De ce România nu a fost afectată de pana uriașă de curent din Europa de Est
  3. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  4. Încă 700 de lei de la stat, pentru o categorie de români: Klaus Iohannis a semnat
  5. O companie sud-coreeană face angajări în România cu salarii nete de 9600 de lei. Care sunt candidații eligibili pentru un astfel de post
  6. Canicula topește economia României. Cum lovește căldura extremă transporturile: "Dacă te oprești în tabla asta, nu mai ai nicio șansă"
  7. Ce ascunde China în spatele încrâncenării de a domina piețele europene. Deflația de pe piața imobiliară care riscă să falimenteze țara
  8. Un nou gigant a intrat pe piața din România și vrea să se extindă. Produsele pe care le oferă
  9. Veste bună pentru șoferii care merg spre Bulgaria. CNAIR suspendă astăzi o taxă importantă la frontieră peste Dunăre
  10. Valentin Bârgău (Restart Energy) la Quarterly Report: ”Dorim să ne alăturăm pe piața principală. IPO-ul este în pregătire”