UE amendeaza bancherii cu 5 mil euro, daca nu respecta regulile

Marti, 31 Mai 2011, ora 23:29
1347 citiri
UE amendeaza bancherii cu 5 mil euro, daca nu respecta regulile

Amenzile pentru bancherii care incalca reglementarile UE vor fi de 5 milioane de euro, potrivit Mediafax.

Proiectul include un cod mai strict de penalitati nu doar pentru banci dar si pentru bancheri, daca ascund informatii fata de autoritatile de reglementare sau incalca prevederile care limiteaza componenta in numerar a bonusurilor.

Legea va duce la cresterea pragului superior al amenzilor in Europa si va permite majorarea penalitatilor in tari care aveau legislatii bancare permisive inainte de criza financiara, precum Irlanda si Germania.


Documentul obtinut de Reuters include planuri de standardizare a amenzilor din sectorul bancar si reprezinta una dintre cele mai ambitioase masuri de reforma dupa cea de limitarea a bonusurilor.

 

Noul cod va permite tarilor UE sa amendeze bancherii cu cinci milioane de euro, sau 10% din salariu din bonusuri, in functie de care suma este mai mare.


Proiectul propune si ca autoritatile nationale de reglementare sa poata penaliza bancile cu pana la 10% din cifra de afaceri.

 

 

Daca vor deveni lege, noile prevederi vor depasi cu mult regulile din Irlanda, unde autoritatile nu pot impune o amenda mai mare de 500.000 de euro unei persoane.


In Germania, amenda maxima care poate fi aplicata unei institutii este de un milion de euro.

Autoritatea britanica pentru servicii financiare poate insa sa impuna penalitati nelimitate bancilor si angajatilor acestora, iar anul trecut a amendat JP Morgan cu 33 de milioane de lire sterline, pentru ca nu a separat banii proprii de cei ai clientilor.

 

Oficialii europeni spera ca sanctiunile din UE vor intari reformele de control financiar si vor descuraja bancile sa isi transfere activitatile in tari cu legislatii mai permisive, asa cum a procedat compania germana Depfa care s-a mutat la Dublin, iar apoi a avut nevoie sa fie salvata de stat de la faliment.


Proiectul va fi inaintat statelor membre si Parlamentului European spre aprobare, inainte de a deveni lege la nivelul Uniunii.

Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Revolut își va deschide sucursala din România până la finalul anului. La ce schimbări trebuie să se aștepte clienții
Banca digitală Revolut va avea o sucursală în România până la finalul acestui an, deși nu va avea o prezență fizică în țară. Clienții existenți și cei noi vor primi numere de cont...
Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Ce îi lipsește Uniunii Europene. Comisar UE influent: „Nu suntem prezenți în top 20”
Comisarul european pentru Economie, Paolo Gentiloni, susține marți, 8 octombrie, că Europa, în special, are nevoie de bănci mai puternice. Acesta nu a comentat direct posibila preluare a unei...
#banci, #santiuni UE, #amenda bancheri, #reglementari UE, #sistem bancar , #stiri JP Morgan

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.5290 RON

-0.0135
  1. Avertismentul economiștilor pentru români: „Va fi jale în 2025". Câți bani primesc unii angajați ca să-și dea acum demisia
  2. Finanțare de la stat pentru pompele de căldură. Anunț de la ministerul Energiei pentru proprietari
  3. Românii pot cumpăra titluri Tezaur începând de luni. Dobânzile, aceleași ca în septembrie
  4. Patronii elvețieni ai celui mai mare combinat chimic din România vor să îl vândă. Un afacerist român, care discută de concedieri colective, ar vrea să îl cumpere
  5. Criza din fabricile României. Capcana economică din care industria nu a reușit să scape în 2024
  6. Munca de acasă, pe cale de dispariție. Domeniile în care se mai lucrează de acasă
  7. Vestea ce l-ar îngropa pe Putin. Motivul pentru care Rusia nu mai poate susține războiul
  8. Două mari companii străine sunt interesate de cel mai important proiect pentru sistemul energetic românesc. Ministrul Energiei: „Nu renunț nici în ruptul capului”
  9. Măsura dură ce ar putea afecta toți românii, din 2025: „Am avertizat, deja"
  10. Dimensiunea dezastrului! România are deficit de cont curent mai mare decât Franța, la un PIB de zece ori mai mic!