Tranzactiile cu titluri de stat vor putea fi efectuate la Bursa din Sibiu

Joi, 31 Iulie 2008, ora 09:37
1238 citiri
Tranzactiile cu titluri de stat vor putea fi efectuate la Bursa din Sibiu

Bursa din Sibiu a anuntat ca va lansa la inceputul lui 2009 un nou sistem de tranzactionare, care va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni si titluri de stat, energie, dar si cu certificate de emisie de CO2. Sistemul de tranzactionare, denumit GlobalVision, este implementat de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani.


GlobalVision, ce va fi activ la Sibex in primul trimestru al anului 2009, va inlocui actualul sistem de tranzactionare dezvoltat "in-house". In plus, Sibex va dezvolta interfetele de legatura intre GlobalVision si sistemele sale de compensare si management al riscului.


"Factorul cheie pentru noi este performanta GlobalVisionExchangeTrading System, platforma folosita de nume de referinta pe plan mondial cum ar fi OneChicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan sau DeutscheBank", a declarat Darius Cipariu, director adjunct al Sibex.


"Facilitatile noi pe care Trayport le va implementa vor fi pe masura asteptarilor brokerilor si investitorilor si vor alinia Sibex din punct de vedere tehnologic standardelor bursiere internationale", a adaugat Cipariu.


Bursa Monetar Financiara si de Marfuri a fost fondata in 1994 si este un operator de piata ce administreaza cea mai mare piata de instrumente derivate din Romania. Contracte futures si options ce au ca activ suport actiuni, rate de schimb, si aur sunt disponibile pentru tranzactionare pe piata Sibex printr-un sistem de tranzactionare electronic.


Operatiunile de compensare si decontare sunt furnizate de catre Casa Romana de Compensatie, o entiate separata controlata de catre Sibex si societatile de brokeraj locale.