Sibex introduce contractele pe diferenta

Miercuri, 12 August 2009, ora 15:31
1484 citiri
Sibex introduce contractele pe diferenta

Contractele pe diferenta (CFD) se vor tranzactiona de luni pe Bursa din Sibiu (Sibex), dupa ce operatorul de piata a primit miercuri toate avizele din partea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a declarat, pentru NewsIn, presedintele Sibex, Teodor Ancuta.

Initial, Bursa din Sibiu va introduce contractele pe diferenta (CFD) pe actiunile SIF Muntenia (SIF4), BRD SocGen si Banca Transilvania (TLV), urmand ca pana in toamna sa fie introduse si pe alti emitenti mai putin lichizi, potrivit unei declaratii facute anterior de Darius Cipariu, directorul adjunct al Sibex. "Vom lansa pana in luna septembrie CFD-uri pe mai multi emitenti, dar treptat.

Probabil ca vom introduce CFD-uri pe toate SIF-urile, cu exceptia SIF Oltenia (SIF5), deoarece in cazul SIF5 exista deja o piata foarte lichida pe futures", spunea Cipariu. El a explicat ca CFD-urile sunt o alternativa la piata futures, motiv pentru care aceste instrumente vor fi introduse pe emitentii mai putin lichizi in pietele futures, cum este cazul SIF Muntenia, BRD si TLV.

"Vom introduce in continuare CFD-uri pe actiuni care au avut o lichiditate pe futures, de genul Petrom si Rompetrol Rafinare, dar pentru care a disparut interesul", a completat Darius Cipariu.

Pentru a intermedia tranzactiile cu CFD, casele de brokeraj vor trebui sa depuna la Casa Romana de Compensatie (CRC) garantii suplimentare, in valoare de 10.000 lei, directorul Sibex mentionand ca firmele de brokeraj au inceput deja sa constituie aceste garantii, dar va mai dura pana piata se va obisnui cu aceste instrumente.

De asemenea, Bursa de la Sibiu are in plan si introducerea la tranzactionare a contractelor pe diferenta pe indicele american Dow Jones si pe cel german DAX, odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare. Contractele pentru diferenta pe cel mai cunoscut indice al pietei din Statele Unite - Dow Jones - vor avea de la inceput un formator de piata (market-maker), dupa ce casa de brokeraj WBS Romania s-a aratat interesata sa activeze pe acest produs.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, urmeaza sa fie lansata in viitorul apropiat si este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2. La inceputul anului, Bursa din Sibiu anuntase ca a trimis spre aprobarea CNVM proiectul privind lansarea contractelor de tip CFD pe piata Sibex, in conditiile in care actionarii Sibex au aprobat la finalul anului trecut lansarea contractelor financiare pentru diferenta cu activul suport pe indicele pietei din Frankfurt (DAX) si pe cel al indicelui american Dow Jones, dar si pe cel al pretului petrolului.

CFD sunt contracte derivate, care se tranzactioneaza in marja si reflecta evolutia in piata a unui activ suport. Spre deosebire de contractele futures si optiuni, contractele financiare pentru diferenta nu au scadenta, adica nu expira la o data fixa. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#avize, #cnvm, #sibex, #tranzactionare , #stiri JP Morgan