Seful Sibex: Introducerea CFD-urilor va spori rulajul pietei cu 15%

Luni, 17 August 2009, ora 16:22
1250 citiri
Seful Sibex: Introducerea CFD-urilor va spori rulajul pietei cu 15%

Bursa din Sibiu (Sibex) spera sa obtina prin introducerea contractelor pentru diferenta (CFD) o crestere a lichiditatii pietei cu 15%, a declarat luni, pentru un post de televziune, presedintele Sibex, Teodor Ancuta, precizeaza NewsIn.

Bursa sibiana a introdus luni contractele pentru diferenta (CFD) pe activele suport ale actiunilor BRD SocGen, Broker Cluj, SIF Banat-Crisana, SIF Muntenia, Petrom si Banca Transilvania. Pana la ora 15, a fost realizata o singura tranzactie cu 5 CFD-uri pe actiunile SIF Banat-Crisana.

Totodata, Sibex spera sa sporeasca lichiditatea si prin introducerea formatorilor de piata (market-maker). Astfel, Teodor Ancuta a mentionat ca, de saptamana viitoare, vor opera doi market-makeri pe derivatele valutare RON/EURO, pe scadentele apropiate. Pe de alta parte, el a reconfimat interesul manifestat de cele mai mari banci de pe piata romaneasca (BRD si BCR) pentru a intra pe aceasta piata, dar numai dupa lansarea noii platforme de tranzactionare.

Contractul financiar pentru diferenta (CFD) este un contract standardizat incheiat intre un cumparator si un vanzator, prin care vanzatorul se obliga sa plateasca cumparatorului diferenta dintre valoarea unui activ suport la momentul initierii contractului si valoarea acelui activ suport la momentul lichidarii contractului, in situatia in care diferenta este negativa, iar cumparatorul se obliga sa plateasca vanzatorului diferenta respectiva, in situatia in care aceasta este pozitiva.

De asemenea, Bursa de la Sibiu are in plan si introducerea la tranzactionare a contractelor pe diferenta pe indicele american Dow Jones si pe cel german DAX, odata cu lansarea noii platforme de tranzactionare.

Contractele pentru diferenta pe cel mai cunoscut indice al pietei din Statele Unite - Dow Jones - vor avea de la inceput un formator de piata (market-maker), dupa ce casa de brokeraj WBS Romania s-a aratat interesata sa activeze pe acest produs.

Viitoarea platforma de tranzactionare, denumita GlobalVision, urmeaza sa fie lansata in viitorul apropiat si este implementata de compania britanica Trayport Ltd, cu care Bursa din Sibiu a semnat un acord initial pentru cinci ani, platforma fiind folosita de nume mari din sistemul financiar precum One Chicago, New Zeeland Stock Exchange, Nord Pool, Merrill Lynch, JP Morgan si Deutsche Bank.

Platforma GlobalVision va permite efectuarea tranzactiilor cu derivate, actiuni, titluri de stat sau energie, dar si cu certificate de emisie de CO2.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările de construcții, în scădere – TradeVille
Lucrările De Construcții, In Scădere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul lucrărilor de construcții a scăzut ca serie bruta cu 10.8% si ca serie ajustata sezonier cu 11.8% fata de...
Inflația din zona euro – TradeVille
Inflația din zona euro – TradeVille
Cifra De Afaceri Din Industrie Se Majorează La finalul primelor 2 luni ale anului curent, cifra de afaceri din industrie s-a majorat cu 5.4% fata de aceeași perioada a anului anterior, datorita...
#sef, #sibex, #cfd, #lichiditati, #bursa , #stiri JP Morgan